AcasăActualitateSistemul de irigații de la Corabia va funcționa, începând cu anul 2014

Sistemul de irigații de la Corabia va funcționa, începând cu anul 2014

Vești foarte bune pentru agricultorii din zona de sud a țării: aceștia își vor putea iriga terenurile cultivate cu apa din Dunăre, începând cu campania agricolă din anul 2014. Luni, 4 noiembrie a.c., a început decolmatarea canalului de priză, cu ajutorul unui excavator de mare putere. Această lucrare are în vedere Campania de Irigații a anului 2014, pentru care urmează să se contracteze o suprafață de 14 mii de hectare.

Totul a fost posibil datorită eforturilor concentrate ale deputatului Alexandru Stănescu, directorului general ANIF – Adi Barbu și, nu în ultimul rând, contribuției cu carburant a SC Agrostar – ing. Doru Cosma, SC Dunărea – ing. Dumitru, SA Etcor – ing. Marin Bănulescu, SC Danro ProdCom SRL – Anton Drăguinea, SC Zahar SA – Abdallah Rabie, Utilități Publice Corabia SRL – ing. Marian Caroi, Dumismar SRL – ing. Mitrica Puiu și Primăriei Corabia.

irigatii corabiaPentru aceste societăți, care sunt direct interesate de irigații, au fost calculate tarifele anuale și tarifele de livrare, fiind publicate în Monitorul Oficial, urmând a se finaliza încheierea contractelor de furnizare a apei pentru campania de irigații din 2014. De asemenea, aceste societăți sunt membrii cotizanți ai: OUAI – CELCO; OUAI Unirea; OUAI METACC; OUAI Vișina; OUAI Vădăstrița; OUAI Vădastra; OUAI Tia Mare; OAI Izbiceni și OUAI Obârșia.

Tot cu contribuția societăților mai sus menționate, au fost finanțate și lucrările din tariful anual, pentru care Stația SPA Celeiu poate fi pornită la orice oră. După cum ne-a relatat insp. de specialitate ing. Constantin Cazacu, din cadrul ANIF – filiala Olt, agregatul care este complet funcțional are o putere de 3.150 kw, debitul acestuia fiind de 5-8 mc/secundă. După cum știm, în luna  august, au fost făcute probe ale acestei stații, ea funcționând corect.

Un pas înainte, iată, la Corabia, în privința pregătirii pentru Campania de Irigații a anului 2014.

După mai bine de 23 de ani, după ce  s-au furat conducte, pompe, hidranți, dale, se încearcă, acum, refacerea sistemului de irigații. Anul trecut, seceta a diminuat producțiile și sperăm ca, odată cu  introducerea sistemului de irigații, fermierii să fie mulțumiți de producția de cereale a  anului 2014.

Ionuț DUMITRESCU  

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments