Print this Post


  Slatina – 653 de ani de atestare documentară

  Istoria unei națiuni se scrie din istorii locale. Se rescrie din frânturi de timp, de amintiri și de povești ale fiecărui loc (…).

  Și, cum pe bună dreptate, zicea cineva, că amintirile nu se pot cumpăra, atunci trebuie să le cauți și să le scoți la lumină. Ele țâșnesc din picturile de pe șevalet, din descrierile unor trecători, din trăirile celor care s-au născut, au copilărit și s-au format ca oameni, ca intelectuali, aici la Slatina. De ce anotimpurile Slatinei?

  Pentru că Slatina a fost descoperită, descrisă, creionată, în toate anotimpurile.

  Pentru că Slatina a traversat, în existența ei, toate anotimpurile unei vieți. A evoluat, ca orice comunitate, trecând din iarna vieții în primăvara renașterii, în splendoarea verii sau frumusețea toamnei. Un anotimp al ei poate fi perioada de sfârșit al sec. XIX și începutul sec. XX. Perioada interbelică, cea comunistă și, de asemenea, cea post-decembristă pot fi considerate anotimpuri ale Slatinei.

  Este știut că fiecare anotimp are frumusețile, dar și dezamăgirile sale. Am spus Anotimpurile Slatinei și pentru că unii au privit-o mai cald, mai frumos, alții mai critic. Unii și-au amintit-o în copilăria lor, iar alții, la maturitate. Oricum ar fi, din toate astea, răzbate drumul orașului nostru spre ceea ce este astăzi.

  Oricum ar fi, descoperim că Slatina a fost și este iubită. Că grație celor care o iubesc și care și-o amintesc, cu bune și cu rele, Slatina este cunoscută, descoperită și redescoperită. O comunitate, oricât de mare sau de mică ar fi, nu există, dacă nu se vorbește despre ea. Iar noi, suntem datori să aducem recunoștință celor care au făcut-o ceea ce este astăzi, celor care au iubit-o și o iubesc, încât, prin amintirile lor, să-i perpetuăm existența…

  Prof. Elena SÎRGHIE

  (Fragment din volumul Anotimpurile Slatinei – Povești și povestiri
  slătinene, Editura Arena Artelor, 2018)

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/slatina-653-de-ani-de-atestare-documentara/