AcasăActualitateSlatina a sărbătorit 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Slatina a sărbătorit 165 de ani de la Unirea Principatelor Române

Autoritățile locale și județene au sărbătorit, împreună cu slătinenii, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, din 1859. Astfel, ieri, 24 ianuarie a.c., slătinenii de toate vârstele s-au prins în Hra Unirii, pe platoul din zona statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La eveniment au participat Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, alături de vicepreședinții Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, Emil Moț – primarul municipiului Slatina, împreună cu viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, Mario De Mezzo – prefectul județului Olt și Cosmin Floreanu – subprefect de Olt. De asemenea, au fost prezenți deputații PSD Olt Marius Iancu, Emil Albotă, Cătălin Grecu, deputatul PNL Olt Gigel Știrbu, precum și d-na Siminica Mirea – senator PSD. Alături de domniile lor, au mai fost prezenți șefi ai instituțiilor Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale din teritoriu, cadre militare în rezervă și în retragere, precum și directori sau reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate și membri ai mai multor organizații județene ale partidelor politice.

În debutul manifestărilor, s-au distribuit cocarde și stegulețe tricolore slătinenilor, moment urmat de onorul dat Gărzii de Onoare,  de către reprezentantul Guvernului în teritoriu. Un sobor de preoți al Episcopiei Slatinei și Romanaților a ținut ceremonialul religios, după care Mario De Mezzo a dat citire mesajului transmis de Marcel Ciolacu, premierul României, cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române și a vorbit, apoi, despre însemnătatea acestei zilei. Ceremonialul militar religios s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza și parada gărzii de onoare, alcătuită din militari, jandarmi și pompieri, pe cântecele patriotice interpretate de Fanfara de Estradă „Lyra Band” – Slatina. Apoi, autoritățile, alături de slătineni, s-au prins în marea Horă a Unirii, interpretată de soliștii vocali Ion Crețeanu, Gabriel Zăvoeanu, Cătălin Bărbulescu, Daniel Roșoga și Constantin Ștefan de la Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” Slatina din cadrul Centrului Județean de Cultură și Artă Olt.

Marius Oprescu:  Celebrăm astăzi un act istoric măreț – Unirea Principatelor Române, sub sceptrul domnitorului Alexandru Ioan Cuza”

„Celebrăm astăzi un act istoric măreț: Unirea Principatelor Române, sub sceptrul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Adesea numită „Mica Unire”, a fost, de fapt, un pas uriaș către România modernă și împlinirea unui vis al unei națiuni. Solidaritatea, voința comună, abnegația, speranța, inspirația și iubirea de patrie au  condus spre împlinirea idealurilor vremii. Reflectând asupra învățăturilor acestui moment istoric semnificativ în evoluția noastră ca națiune, observăm că solidaritatea, ci nu rivalitățile meschine, a dat putere și îndârjire unor politicieni patrioți să schimbe destinul unei națiuni. Să ne amintim de înțelepciunea și curajul acelor vremuri, căci doar uniți putem depăși provocările actuale și construi un viitor frumos.

La mulți ani, România! La mulți ani, Români! La mulți ani, Olteni!”

Emil Moț: „Sărbătorim cu mândrie, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române!”

„Dragi slătineni, astăzi sărbătorim cu mândrie, 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, un moment-cheie ce a împlinit visul unei generații și a deschis calea către Marea Unire din 1918.

În spiritul acestei glorioase aniversări, am depus cu respect coroane de flori, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în memoria celor care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române și a celor care au contribuit la Marea Unire din 1918. Am reafirmat angajamentul pentru o Românie puternică, solidară și ancorată în valorile care au marcat aceste momente istorice semnificative. Împreună, continuăm să construim pe temelia moștenirii acestor ani de glorie.”

A consemnat Dragoș Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments