AcasăActualitateSLATINA – „ALUTUS ’22”, FESTIVAL DE MUZICĂ FOLK ȘI POEZIE

SLATINA – „ALUTUS ’22”, FESTIVAL DE MUZICĂ FOLK ȘI POEZIE

În perioada 30 aprilie – 1 Mai, a.c., în orașul lui Eugen Ionescu și al lui Pan. M. Vizirescu, Slatina, s-a derulat prima ediție a Festivalului de muzică folk și poezie „Alutus ’22”. Ideea acestei manifestări, concepute de poetul slătinean Toni Dincă, înainte cu puțin timp de a se prăvăli pandemia de Coronavirus peste omenire, iată că a prins contur zilele trecute, festivalul având la bază mai mulți „piloni” de susținere din punct de vedere material și spiritual precum: Consiliul Județean Olt, Primăria Municipiului Slatina, Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, din care au fost implicate toate secțiile aferente, precum și societățile culturale ONG – „Olt Artis” și ”Center Inter Art”.  O dăruire semnificativă în realizarea acestui moment deosebit l-au avut următoarele personalități culturale: Viorel Pintea, managerul C.J.C.A. Olt, Ristina Baboi, șef secție S.P.P.I.S.C.C.P.C.T. din cadrul C.J.C.A., neobositul Valeru Ciurea (consultant artistic), George Smarandache, directorul Muzeului de Istorie Olt, Nicolae Doboș, Alexandria, șeful Trupei Folk Arhaic și directorul festivalului, precum și nucleul „dur” al celebrei formații de muzică folk „Alutus”, format din cantautorii Ionuț Bălăiță, Mugurel Voicu și Relu Preda. În fapt, acest moment artistic a fost închinat memoriei regretatului cântăreț slătinean de muzică Folk Mihai Preda, care-și acordează chitara, de ceva timp, printre stele…

Mai trebuie spus că, în intervalul dintre cele două concerte susținute în parcul de protocol al „Vilei Bărbulescu”, Centrul Cultural „Eugen Ionescu” a găzduit expoziții și lansări de carte, în cadrul cărora și-au prezentat cărțile următorii artiști ai cuvântului scris: ELA NICOLAU, CORINA DAȘOVEANU, NICOLAIE DINCĂ, NICOLAE CISMARU, IOAN IVAȘCU, DUMITRU SÎRGHIE, VIOREL BIRTU PÎRÎIANU, MIHAI TRAISTA.

Un moment deosebit a fost acela când ziaristul și scriitorul Dumitru Sîrghie a prezentat celor prezenți romanul „Păcătoasa”, apărut în ediție „Princeps”, lăsat în manuscris în urmă cu 70 de ani de ultimul gândirist, scriitorul și jurnalistul Pan. M. Vizirescu, cel care a fost condamnat la închisoare pe viață de către instanțele staliniste. Mai trebuie adăugat și faptul că și această activitate literară a fost girată material și spiritual de Asociațiile „Olt Artis” și „Center Inter Art”, ai căror reprezentanți sunt poetul Toni Dincă, respectiv, Vali Ciurea și George Smarandache.

Așadar, invitații celor două zile de festival au fost TRUPA ARHAIC, TRUPA VOCELIS, TRUPA ALUTUS SLATINA, cantautorii ADRIANA ANDREICA&FLORIN GREC, ANA MARIA DUMITRU, MIHAELA STOICA, EMILIAN DOBRE, DAN STATE, EUGEN AVRAM, DOINA LAZĂR, FLORIN ȚUȚUIANU, DANIEL FĂT, ȘTEFAN OLTEANU și scriitorii ELA NICOLAU, CORINA DAȘOVEANU, NICOLAIE DINCĂ, NICOLAE CISMARU, IOAN IVAȘCU, DUMITRU SÎRGHIE, VIOREL BIRTU PÎRÎIANU, MIHAI TRAISTA.

Două zile de muzică, poezie și voie bună, care le-au semnalizat slătinenilor prezenți la festival că, pe lumea aceasta nebună, nebună, nebună… mai sunt și momente de încântare a sufletului omenesc.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments