Sala „Artis” a Muzeului Județean Olt, arhiplină, a găzduit în această seară (09.12. 2024) o minunată expoziție de pictură, intitulată „Tandem”, aflată sub egida Palatului Copiilor „Adrian Băran”, manifestare coordonată din toate punctele de vedere de Prof. Iohana Brătoi, artist plastic și doctor în secretele celei de-a patra arte, care a avut invitați pe interpreta de muzică populară Diana Monete și pe prof. Adrian Bărbulete, insp. General al I.Ș.J. Olt.
Onorat că mi s-a acordat și mie cuvântul, am rostit, cu emoțiile, de rigoare, următorul discurs…
Ceea ce vedem noi în această seară, care vestește Sărbătorile Crăciunului, ne îndreptățește bacovian să spunem că Slatina are izvoare de creație care, dacă bei din ele, te întineresc, îți dau noi puteri de viață, îți stimulează forța creatoare…
Ca ziarist cu vechi ștate de serviciu, aș putea spune că, în general, indiferent de sistemul politic în care trăim, libertatea de exprimare este relativă. Mai ales în democrația noastră postedecembristă, în care libertatea de exprimare nu-i un pământ al făgăduinței și nicio pajiște înflorită, unde pasc mieii albi ai Domnului.
Așadar, nu există nicăieri neutralități absolute. Poți fi independent față de partidele aflate la guvernare, poți fi independent față de opoziție, dar nu poți fi independent față de adevăr și față de interesul național, din subdiviziunea căruia cultura neamului românesc, cu toate subramurile ei, face parte. Chiar și abținerea de a te exprima, ca ziarist, într-un domeniu sau altul al culturii, este, din punctul meu de vedere, un act de mică trădare… Față de cultura națională sau, cum e în cazul nostru, față de un segment al artei plastice a comunității în care trăim, față de „leagănul nostru de respirație”, ca s-o parafrazez pe Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.
Iată această minunată expoziție de astăzi. 90 de tablouri, plăsmuite de acești pruncuți ai neamului, îndrumați de dăscălița lor Iohana Brătoi, artist, profesor și doctor în arte plastice. Nu-i puțin lucru, în această încordare a spiritului în artă, și, cu atât mai mult, în arta plastică, la al cărei nivel se adaugă harul nativ, pe care fiecare copil-artist îl are.
Revenind la Iohana Brătoi și la povestea ei de succes, putem spune că, atunci când unui artist îi este hărăzită, pe lângă forța lui creatoare, și menirea de a fi dascăl, de a înrâuri, prin pedagogia și talentul de care dispune, prezentul și viitorul artistic al discipolilor săi, arta în sine devine o atașare de esența vieții.
Căci nu poți îmboboci prin artă, sufletele și candoarea unor copii, decât dacă te afli într-o poziție a valorii autentice. O valoare care se exprimă în numele lui Dumnezeu! Nu poți crea și stimula, în același timp, și creația altora, cu atâtea „frumuseți și prețuri noi”, cum ar zice Blaga, decât în numele lui Dumnezeu. Iar Dumnezeu înseamnă iubire, după cum i-a mărturisit lumii Sfântul Augustin!
Dar să amintim aici și numele micuților artiști, numele zăpezilor curate, care vine din surâsul imaterial al florilor și culorilor, din operele lor de debut, din căderile lor în ispitirile artei autentice, din coborâșurile și urcușurile lor în profunzimea vieții… Ilinca Voica, Sara Pletea, Maya Mogoș, Andreea Penescu, Ioana Prioteasa, Alexandra Tudor, Sarah Memish, Ștefan Stoean, Maria Popescu, Francesca Slujitoru, Maria Postolache, Anastasia Burtică, Miryam Filip, Ema Nicolăiță și Eva Nicolăiță… Glumind, am putea spune că lipsește… Adam Nicolăiță. Probabil, el este pe drum…
Toți acești îngeri ai penelului ne-au arătat în această seară de poveste sufletul unor artiști în plină ascensiune spirituală… Ne-au arătat sensul devenirii lor, nivelul ridicat al lor în înțelegerea lumii și a vieții în care trăim, nivel aflat într-o senină simetrie cu dimensiunea pasiunii lor artistice.
Împrejur, precum Ocrotitoarea puilor de aur – IOHANA! Artista noastră, maestră a culorilor incendiare, dar și a culorilor pline de sfiiciune, a artei pentru artă și nu a artei instrumentalizate în alte direcții, așa cum s-a practicat și se mai practică în Fanarul nostru alutan. Felicitări, tuturor! Frumoasă lecție de iubire și talent ne-ați mai dat!”
Dumitru Sîrghie