AcasăActualitateSlatina găzduiește Ediția a XVI-a a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”

Slatina găzduiește Ediția a XVI-a a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”

În perioada 10-14 iunie a.c., esplanada din Slatina și Casa de Cultură a Tineretului Slatina vor găzdui ediția a XVI-a a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Manifestarea se desfășoară sub patronaj Unesco, fiind organizată de Ministerul Educației Naționale, Consiliul Județean Olt, Inspectoratul Școlar Județean Olt, Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului”, Primăria Municipiului Slatina, Școala Populară de Arte și Meserii Olt, Asociația „Călușarii Slatinei”, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina.

calus slatina festivalVor fi prezenți sute de copii care formează formații de călușari, călușeri și căiuți din județele: Alba, Dolj, Mureș, Arad, Dâmbovița, Neamț, Argeș, Gorj, Vâlcea, Brașov, Harghita, Suceava, Botoșani, Iași, Timiș, Covasna, Maramureș, Tulcea, precum și Ansamblul „Izvoraș” din orașul Drochia, Republica Moldova. Din județul Olt, vor fi formații din localitățile: Bălteni, Corabia, Giuvărăști, Drăgănești-Olt, Scornicești, Tia Mare, Bobicești, Corbu, Izbiceni, Crâmpoia, Sâmburești, Perieți, Brâncoveni, Cezieni, Morunglav, Sârbii-Măgura, Osica de Jos, Potcoava, Colonești, Dobroteasa, Mărgineni,  Șerbănești, Osica de Sus, Pârșcoveni, Curtișoara, Dobrosloveni, Optași, Șopârlița, Slatina, Pleșoiu, Gârcov, Valea Mare, Vlădila, Vâlcele, Nicolae Titulescu și Izvoarele.

Juriul, alcătuit din personalități cu recunoaștere națională din domeniul cercetării și interpretării folclorului coregrafic și condus de Felicia Man – inspector general IȘJ Olt, va decerna diplome și premii speciale pe șapte secțiuni: ansambluri folclorice, cete de călușari, formații de dansuri mixte, formații de călușari, formații de dansuri fete, ansambluri de călușari, orchestre populare.

Evenimentul a debutat marți, 10 iunie a.c., cu primirea invitaților. În cea de-a doua zi a festivalului, delegațiile au făcut vizite și demonstrații artistice la sediul Primăriei Slatina și la Consiliul Județean Olt, a avut loc parada portului popular pe traseul Esplanadă – B-dul A.I. Cuza – Casa de Cultură a Tineretului. Tot în acea zi, a avut loc deschiderea oficială a concursului, urmată de un spectacol-concurs, pe scena construită în aer liber, la Casa de Cultură a Tineretului. Astăzi, 12 iunie a.c., de la ora 10.00 și de la 17.00, se vor desfășura primele două părți ale spectacolului-concurs, pe scena construită în aer liber, la Casa de Cultură a Tineretului. Mâine, 13 iunie, organizatorii vor propune delegațiilor vizite la edificii culturale și turistice din județul Olt. Festivitatea de premiere și gala laureaților se vor desfășura tot mâine, începând cu ora 18.00.

Ediția a XVI-a a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc” se va încheia sâmbătă, 14 iunie 2014, cu plecarea delegațiilor.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular