AcasăEvenimentSLATINA PROFUNDĂ A ÎMPLINIT 651 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ

SLATINA PROFUNDĂ A ÎMPLINIT 651 DE ANI DE LA PRIMA ATESTARE DOCUMENTARĂ

Municipiul Slatina este un oraș cu mare și emoțională încărcătură istorică… Recent, a împlinit 651 de ani de la prima atestare documentară, ceea ce a reprezentat un bun prilej pentru autoritățile municipale să inițieze și să desfășoare ample manifestări întru cinstirea trecutului, căutând, astfel, să ridice prezentul măcar la înălțimea morală, spirituală, materială și culturală a înaintașilor noștri.

premiere slatina 651 1Astfel că, după Gala Campionilor, cu prilejul căreia au fost premiați peste 1000 de elevi, profesori, sportivi și antrenori, de către Primăria Slatina, aceeași instituție a decernat distincțiile „Cetățean de onoare” și „Diplomă de merit” persoanelor fizice, juridice asociațiilor și instituțiilor care, în anul 2018, au contribuit la dezvoltarea vieții economice, sociale și culturale a Slatinei noastre seculare.

O stare de mare și autentică sensibilitate patriotică și profund naționalism s-a așternut pe chipurile slătinenilor care au umplut până la refuz sala de festivități a Centrului Cultural Eugen Ionescu din Slatina, atunci când s-a înmânat titlul de „Cetățean de onoare” veteranilor noștri de război Mircea Albotă, Ilie Belițoiu, Marin Bondoc, Ion Bontescu, Toma Corcă, col. Vasile Gavrilă și maiorul Dumitru Mateescu…

În cadrul aceluiași înălțător eveniment, primăria Slatina a mai acordat diplome de merit mai multor persoane fizice și juridice, unor asociații și instituții care în 2018 au contribuit la dezvoltarea vieții economice, sociale și culturale a municipiului. Printre cei care au primit diplome s-au numărat Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, prefectul județului, Silviu Neacșu, șefii Poliției, ISU, Inspectoratului Școlar Județean Olt, Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului etc.

„Anul acesta este despre Slatina și despre oameni, adică despre dumneavoastră, cei care ați făcut Slatina să fie exact așa cum este. Am onoarea să acord premii pentru instituțiile fără de care nici Slatina și nici județul Olt nu ar funcționa. Așa că, dragii mei colegi, cei cu care lucrez în fiecare zi – Consiliul Județean, Prefectura, ISU, Poliția, Jandarmeria, Inspectoratul Școlar, Protecția Copilului, noi am muncit cu toții anul trecut.

Acum, în aceste zile, vă mulțumim pentru tot ce ați făcut anul trecut și vă premiem. La mulți ani Slatina”, a rostit Emil Moț, primarul în exercițiu al Slatinei.

Acest eveniment de profund sentiment patriotic local a fost acompaniat muzical de Amedeea Violin, alături de saxofonisul Veran Zorilă și de interpretul și compozitorul Ovidiu Komornyk.

premiere slatina 651 2Lista instituțiilor, persoanelor fizice și persoanelor juridice cărora li s-a conferit Diplomă de Merit:

INSTITUȚII PUBLICE

Instituția Prefectului Județului Olt (pentru asigurarea colaborării interinstituționale și parteneriatului între instituțiile publice și autorităților publice locale pentru rezolvarea promptă a problemelor cetățenilor); Consiliul Județean Olt (pentru sprijinirea investițiilor realizate la Spitalul Județean Olt în vederea creșterii calității serviciilor oferite pacienților și pentru susținerea interesului regional în vederea accesării fondurilor europene pentru proiecte strategice); Inspectoratul Județean de Poliție Olt (pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță în municipiul Slatina); Inspectoratul de Jandarmi al Județului Olt (pentru implicarea cu succes în acțiunile de voluntariat organizate în municipiul Slatina); Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” Olt (pentru organizarea acțiunilor de prevenire în situațiile de urgență); Inspectoratul Școlar Județean Olt (pentru promovarea proiectelor educative interdisciplinare prin parteneriat între școli la nivel european); Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție Copilului Olt (pentru recunoașterea oficială a calității serviciilor furnizate în cadrul concursului ”100 de exemple de bune practici în serviciile sociale din România”).

ORGANIZAȚII NEGUVERNAMENTALE ȘI PERSOANE FIZICE

Asociația Culturală ”Amprente Oltene” (pentru realizarea filmului și breviarului     documentar ”Centenar. Slatina pe drumul Marii Uniri”); Laurențiu Guțică Florescu (pentru elaborarea și publicarea unei monografii științifice a orașului „Istoria Orașului Slatina – De la origini până în anul 1947”;) Gheorghe Florentin Moise (pentru realizarea cărții ”Slatina în istoria României: 1918 – 2018” ce reflectă trecutul comunității și evoluția municipiului Slatina); Asociația „Ecologia Bunului Simț” (pentru realizarea cărții „Anotimpurile Slatinei”); Asociația NAGUAL Slatina (pentru dezvoltarea proiectelor adresate copiilor cu autism); Asociația SENTIRE (pentru îmbunătățirea condițiilor de educație al copiilor cu CES, schimbarea mentalității, atitudinii colegilor și cadrelor didactice față de aceștia și diminuarea gradului de marginalizare); Organizația pentru copii și adulți cu nevoi speciale „TREBUIE” (pentru sprijinul acordat copiilor și adolescenților cu nevoi speciale din municipiului Slatina); Georgel Pițulescu (pentru realizarea albumului foto care conține imagini și informații despre monumentele și statuile din municipiului Slatina); Asociația Culturală „OLT-ARTIS” (pentru activitatea teatrală din municipiul Slatina); Asociația Culturală „Iordache-Art” (pentru activitatea teatrală din municipiul Slatina); Asociația Socio Culturală pentru Dezvoltare și Educație (pentru activitatea teatrală din municipiul Slatina); Asociația Culturală „PROART” (pentru activitatea teatrală din Municipiul Slatina; Asociația „Călușarii Slatinei” (pentru activitatea artistică; Asociația culturală și artistică LYRA (pentru programele artistice dedicate comunității; Asociația Salvatori Olteni (pentru organizarea evenimentelor publice de prezentare a principalelor manevre de prim ajutor); Subofițerul Liviu Boroi (pentru participarea la misiunea internațională sub egida Nato, în Afganistan).

AGENȚI ECONOMICI, pentru contribuția importantă la bugetul local și pentru investițiile finalizate în anul 2018, cu impact pozitiv asupra dezvoltării economice a municipiului Slatina, stabilității sociale și protecția mediului: ALRO S.A.; PIRELLI TYRES ROMANIA R.L.; TMK – ARTROM; PRYSMIAN CABLURI ȘI SISTEME; BEKAERT SLATINA R.L.

Pentru contribuția importantă la bugetul local al municipiului Slatina:

ELECTROCARBON S.A.; KAUFLAND ROMANIA C.S.; ALTUR, DEDEMAN S.R.L., DELTA ALUMINIU SRL.

Pentru investițiile realizate în dezvoltarea municipiul Slatina: SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ SLATINA – pentru investițiile realizate la Spitalul Județean Olt în vederea creșterii calității serviciilor oferite pacienților;

C. ANUȚA I. MARIAN DAIANA S.R.L. – edificare bloc de locuințe din strada Toamnei; ALTEX – pentru dezvoltarea rețelei comerciale; NICO STIL – pentru investițiile realizate în domeniul organizării de festivități și evenimente.

Joi, 24 ianuarie, va fi marcată, în prima parte a zilei, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Unirea Principatelor Române, prin ceremoniale militare și religioase și prin depuneri.

În cea de-a doua parte a zilei, la Centrul Cultural ”Eugen Ionescu” va avea loc, de la ora 17.00, Gala Seniorilor, în cadrul căreia se vor premia familiile slătinene care au împlinit 50 de ani de căsătorie în anul 2018.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments