AcasăSLATINA ȘI LRG – PERSONAJE LITERARE (INTERMEZZO)
Array

SLATINA ȘI LRG – PERSONAJE LITERARE (INTERMEZZO)

A devenit de-a dreptul un truism să spui că vârful de lance al învățământului secundar din Slatina (și, evident, din județul Olt) îl reprezintă Colegiul Național „Radu Greceanu” (vechiul colocvial LRG suna, parcă, mai frumos, totuși!). An de an, la olimpiade, concursuri de specialitate, bacalaureat, mai ales, „leregiștii” sunt fruntea.

Mai puțin cunoscut în atmosfera elevilor de la „Radu Greceanu„ este faptul că Slatina, în general, LRG, în special, sunt veritabile personaje literare în romanul „Intermezzo” (două volume), apărut sub semnătura regretatului Marin Mincu, ex-leregist de frunte.

radu greceacu slatinaDeși autorul avertiza undeva că romanul său nu trebuie interpretat în sens strict auto-biografic, cel puțin din descrierea Slatinei răzbate un parfum inimitabil al locului, o transparentă nostalgie a scriitorului după spațiul în care a văzut lumina zilei și a început „aventura conștiinței sale”.

Marin Mincu revine repetat, în paginile romanului său, cu informații despre Slatina și atmosfera sa de oraș patriarhal. Printre rânduri, străbate regretul autorului după acel aer idilic al urbei natale, de unde își încărca bateriile cu energie nu numai psihică, de fiecare dată când revenea. Sunt acestea, din punctul meu de vedere, cele mai reușite secvențe ale romanului.

Duios-nostalgic, cum spuneam, autorul scrie cu o nedisimulată plăcere despre atmosfera școlară a Slatinei, cu referiri interesante la colegii de generație, la primele idile ale adolescenței sale, dar și la dascălii săi LRG-iști: competența și ridicata valoare profesională a acestora, exigența, dar și distincția din viața de zi cu zi, micile ticuri comportamentale ale profesorilor, reacțiile variate ale lor la aghidușiile și farsele pe care le reușeau elevii îndemnați de infinita candoare a vârstei.

Nicio urmă de ranchiună la adultul scriitor, care-și privește profesorii și anii de început ai formației sale intelectuale printr-o curată și senină lentilă a memoriei.

Largi inserții în economia cărții servesc descrierilor peisagistice slătinene: spațiile verzi și parcurile, străzile îngrijite, Grădiștea și „colorații” ei, cu vestitele lor întâmplări, Lunca Oltului, cu strașnicele ei concursuri de înot, plaja acestuia, destinată nu numai recreerii, dar și pentru aducerea la zi între liceeni a bârfelor citadine (cele mai gustate fiind cele privitoare la profesorii LRG-iști).

Aflăm din carte cam ce lecturau, la acea dată, elevii LRG-iști(și nu numai), ce pasiuni aveau, cum se înfruntau în concursurile școlare (este încă vie, în acest sens, în amintirea autorului, olimpiada de literatură română de la Pitești, călătoria de întoarcere cu trenul în urbea natală, nevinovatele ocheade pe care el și le-a schimbat, cu acest prilej, cu o tânără din Drăgășani).

Nu putem încheia aceste scurte notații fără a opina că „Intermezzo” este o replică (post)modernistă la celebrele romane adolescentine semnate de Mihail Drumeș și Grigore Băjenaru.

Cornel Buteanu

- Advertisment -

Most Popular