D-le Ciugulea, Alianța Liberalilor și Democraților din România (ALDE) tocmai a fost înregistrată oficial, din punct de vedere juridic. Cum ați sărbătorit atestarea oficială a partidului din care faceți parte?
Nu am sărbătorit în mod expres. Vreau să spun că, într-adevăr, începând din anul în care ne-am hotărât să facem această mișcare, ideea liberală a fost primul pas, împreună cu Călin Popescu Tăriceanu, la nivel național. Apoi, înființarea Partidului Liberal Reformator, care, știți foarte bine, a durat atât de mult, încât l-a încurcat pe Tăriceanu să candideze din partea unui partid. Ideea este că ALDE s-a înființat tot foarte greu, din punct de vedere al documentelor, pentru că au fost tot felul de termene prelungite. Nu a fost o așa amânare ca Partidul Liberal Formator, pentru că atunci am pierdut foarte mulți adepți și primari, deoarece că nu știau sigur dacă vor merge la PNF. Greșeala a fost că nu i-am sfătuit să rămână independenți. Este vorba, în general, despre foști primari PNL, care acum sunt în majoritate, la PSD.
Am sărbătorit cu o întâlnire la Scornicești, unde avem o organizație care este foarte bună și, care se va bate pentru primăria Scornicești.
Vreau să lămurim o chestie de ideologie. Călin Popescu Tăriceanu a fost puțin admonestat de mai vechii liberali, de simpatizanții liberali, că a pactizat cu socialiștii lui Ponta. Este aceasta o gafă politică a lui Călin Popescu Tăriceanu?
Nu! Plecarea lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL a fost, efectiv, impusă, dar necesară. Dacă știți foarte bine, el se înscrisese, în PNL Satu Mare, unde aveam președinte al Consiliului Județean. Efectiv, la ultima ședință la care am participat, a fost dat afară. Nu oficial, dar modul de comportament al colegilor lui și al celor pe care i-a ridicat din jurul lui, a fost de cea mai joasă speță.
Ca ideologie liberală, este clar că noi am păstrat-o integral și nimeni nu poate să conteste acest lucru. Dacă iei cele două statute, cel al Alianței Liberalilor și Democraților este unul 100% liberal, comparând cu așa-zisul PNL, care nu a rămas decât cu titlul, care este un partid popular, nu are nimic, în statutul lui, despre liberalism.
Credeți că, în acest moment, când ALDE s-a desprins de coaliția guvernamentală, că acest partid va mai avea viitor?
În primul rând, vom candida separat la alegerile din luna iunie 2016. Vom merge singuri. În al doilea rând, salutăm ideea că se va putea face Opoziție, noi fiind singurul partid care ne-am declarat în Opoziție, prin nevotarea Guvernului de așa-ziși tehnocrați.
În cazul unor alte înțelegeri parlamentare, sunt convins că se va face opoziție și cu alte partide, dar în Parlamentul României. Știți faptul că primii secretari de stat și-au dat demisia. Funcțiile, în general politice, sunt până la nivel de secretari de stat: miniștri, miniștri secretari de stat și cei care au rang de ministru secretar de stat.
Este adevărat că d-l Călin Popescu Tăriceanu nu a fost prea amabil cu actualul Guvern Cioloș, iar parlamentarii d-voastră nu au votat. În această privință, observ că Tăriceanu a fost pe aceeași lungime de undă cu partidul lui Traian Băsescu. De altfel, Traian Băsescu, într-un interviu, a vorbit măgulitor, despre Călin Popescu Tăriceanu. Cum vă explicați această schimbare de ton a lui Traian Băsescu?
Schimbările de ton și modul lui Traian Băsescu de a face politică sunt recunoscute. Nu cred că se poate face o paralelă între Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, cu toate că, în acel interviu, Traian Băsescu spunea că singurul om cu care se poate vorbi și care este vertical de la cap la coadă este Călin Popescu Tăriceanu. Ca posibilități de a face o coaliție cu Traian Băsescu, după alegerile locale, nu pot spune nimic deocamdată, pentru că știți, în politică, niciodată să nu spui niciodată…
Care sunt raporturile formațiunii d-voastră, la nivel central, cu PNL? Dar la nivel local?
La nivel central, nu există nicio relație, pentru că PNL nu mai este PNL și se vede faptul că are mari probleme de lideri și de identitate.
La nivel local, nu avem nicio comunicare, pentru că, deocamdată, acolo sunt numai oameni care nu au fost aleși, ci numiți în forurile de conducere. Unii dintre ei sunt numiți cam de mult timp.
Personal, mai aveți relații cu vreunul din fosta echipă PNL Olt care v-a subordonată?
Majoritatea sunt la ALDE. La PNL Olt nu cred că au rămas 3% din vechea gardă. Mă refer la birourile județean și municipal. Relațiile mele au rămas cordiale cu două-trei persoane. V-am spus că majoritatea nu sunt foști membri PNL.
Dacă ar fi să vă întâlniți cu Gigel Știrbu, ce l-ați întreba?
L-aș ruga să spună dacă a luat doctoratul sau nu, sau de ce nu mai are trecut, în CV, doctoratul!
La nivelul județului Olt, cât de dependent este ALDE de PSD?
Niciodată nu a fost și nu va fi dependent de PSD. Atâta timp cât am condus chiar și PNL, s-a demonstrat că nu am fost dependenți. Poate că dacă eram dependent, eu, ca persoană politică, aveam alt parcurs politic. La ora actuală, relațiile sunt doar de colaborare instituțională, atât în Consiliul Județean, cât și în Consiliul Local.
PNL și PSD, la Slatina, și-au desemnat candidații pentru Primăria Slatina. Pe când și ALDE va face acest lucru și cine se află de la d-voastră în cursă pentru fotoliul de primar?
La ALDE, s-a anunțat de foarte mult timp că, în cursa pentru alegerile de la primărie suntem eu și d-l viceprimar Cristian Bircea. Între timp, un coleg de-al nostru și-a depus candidatura, dar trebuie să fie desemnat de birou. Noi am făcut un sondaj de opinie. La noi nu este problema că mulțumește sau nu. Acum, se mai repetă ceva din sondaj. Cât de curând, vom anunța și candidatura ALDE. Și vă garantez că nu vom face blat cu PSD!
Ce părere aveți despre candidatul PNL?
În primul rând, nu are nicio legătură cu liberalismul. Știm foarte bine toate pozițiile lui publice se datorează PD-lui și PDL-ului. Mai nou, PSD-ului. Comportamentul în teritoriu și peste tot, ca penelist, s-a văzut. În perioada când am mai stat în PNL, nu a fost asimilat de partid. Ca și candidat, nu am purtat și nu voi purta niciodată vreunui coleg de-al meu ranchiună, dar pe el îl consider un coleg de conjunctură. Când a venit la PNL, a venit de pe linia PD. A făcut parte dintr-un grup dubios!
Dacă ați fi d-voastră în cursă pentru Primăria Slatina și v-ați afla în fața câtorva mii de oameni, care ar fi mesajul transmis slătinenilor?
Să știe cu adevărat ce s-a întâmplat, în ultimii 15 ani, în Slatina. Dar pe bune și pe cinstite, cu subiect și predicat, nu cu așa-zisa transparență care, de fapt, nu există. Asta ar trebui să știe slătinenii, să se lămurească odată cine și-a bătut joc de orașul acesta!
Dumitru Sârghie
Metoda catafatica propusa de Dumneavoastra nu are vreo sansa de reusita. Mai productiva poate fi metoda apofatica ; sa se lamureasca cine NU si-a batut joc de orasul acesta.