Luni, 14 mai a.c., cu prilejul Zilei Colegiului Național „Ion Minulescu”, s-a pus în scenă piesa de teatru SOARTA a autorilor Constantin Victor și Valerian Iliescu. Premiată la Concursul Interjudețean de la Alexandria cu locul al III-lea și la Concursul Interjudețean de Teatru organizat de Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina, având premiera chiar de Ziua Mondială a Teatrului, la Biblioteca Județeană Teleorman, această dramă s-a bucurat de mare succes și pe scena Amfiteatrului Colegiului Național „Ion Minulescu”.
SOARTA este scrisă, în special, pentru acei tineri studioși din orașele mai mici, în care fiecare cetățean îi cunoaște pe ceilalți, astfel că omul bun nu trebuie suspectat, deoarece se știe că și tatăl său a fost tot un om bun.
Odată ajunși în marile centre universitare, în metropole, acolo unde există și o adevărată junglă umană, acești tineri nu suspectează noile prietenii și cad în capcane, de unde cu greu mai pot ieși.
În SOARTA, principalul personaj, Ion, și-ar fi dat oricând viața pentru unica dragoste a sa – soția – și ar fi sărit și în foc, pentru prietenul și binefăcătorul său. Pentru că el nu și-a pus întrebarea „Oare nu cumva le-a dat Dumnezeu vorba, pentru a-și ascunde gândul și fapta?”, va plăti cu viața…
După aproape cinci decenii de catedră, Constantin Victor, dar și elevul său, comisar-șef Valerian Iliescu – în prezent profesor la Colegiul „General Praporgescu”, din Municipiul Turnu-Măgurele – decid să lase la o parte prejudecățile, renunțând la cosmetizarea funcției de profesor și arătând că, și în domeniul învățământului, se aplică zicala „Nu există pădure fără uscături!”
Prezentând viața așa cum este ea în realitate, ca o luptă permanentă, necosmetizată, în genul celebrei cărți „Elevul Dima dintr-a șaptea”, autorii își asumă conștient riscul ca piesa lor să fie controversată.
Și, totuși, SOARTA are priză la publicul tânăr, generând săli pline la Alexandria – trei spectacole, fiind preluată integral de televiziunea Media Sud, pentru județele Giurgiu și Teleorman, iar acum, la Colegiul Național „Ion Minulescu”, primind aplauze minute în șir de la spectatorii prezenți, sala fiind arhiplină.
Aplauze pentru artiști, cât și pentru cei doi autori prezenți în sală!
Valentin Ciurea