D-na Man, de ce stânga politică și nu dreapta politică? Intelectualii sunt, de obicei, mai la dreapta…
Nu cred că stânga sau dreapta politică ține de faptul de a fi intelectual sau nu. Iubesc oamenii și am fost în stânga politică, ca să zic așa, încă din studenție. Cu toate că provin dintr-o familie de intelectuali, cu bunic preot și părinți profesori, am ales stânga politică, pentru faptul că eu consider că acesta este cea mai importantă orientare politică adecvată României. Avem multe probleme sociale și cred că numai stânga poate îndrepta România.
Nu vi se pare paradoxală această stângă politică românească, având în fruntea ei, la vârf, oameni foarte bogați?
Nu cred că orientarea politică a unor oameni ține de faptul de a fi bogat sau sărac. Ține, pur și simplu, de structura interioară, de ceea ce ai făcut și de cum vezi lucrurile, în ansamblul lor. Este foarte bine că oamenii reușesc, prin muncă cinstită, să adune avere, dacă îmi permiteți să spun așa. Este mai important să reușim să-i ajutăm pe cei din jurul nostru și să ducă o viață decentă. Cred că rolul politicii în România ar trebui să fie acesta, ca toți oamenii din România să poată duce o viață cinstită și decentă, să nu se teamă, în țara lor, de a vorbi și de a-și duce viața de zi cu zi.
Elitele sau masele populare au făcut și fac istoria țării noastre?
Cred că aceste două categorii ar trebui, în egală măsură, să facă istorie în țara noastră. Masele populare au un cuvânt foarte important de spus în istoria neamului nostru, însă ele trebuie conduse de lideri dedicați lor, de lideri care au o viziune comună cu ele. Este important ca liderii să fie aleși de mase și, în momentul în care s-a desprins din rândul lor, cineva care îi poate conduce, este clar că acea persoană sau acele grupuri trebuie să le reprezinte interesele lor. Este de datoria noastră să scriem o istorie frumoasă a țării noastre. Cred că putem să scriem o istorie constructivă și nu destructivă.
Nu v-a străbătut un fuior de neliniște, când ați văzut că unii dintre miniștrii PSD nominalizați abia reușeau să-și citească, la comisii, răspunsurile la niște întrebări pe care le știau de acasă?
Cred că momentul audierii miniștrilor a fost unul încărcat de emoție. Nu se pune problema că nu au știut să citească răspunsuri sau că nu au o viziune. Toți miniștrii noștri, toți miniștrii Cabinetului Grindeanu sunt oameni cu foarte multă experiență, sunt profesioniști în domeniul lor de activitate. Sunt convinsă că micile scăpări au fost din cauza emoțiilor.
Vă fac o mărturisire… Aș fi vrut ca d-voastră să fiți ministrul Educației. De ce? Noul ministru al Educației, Pavel Năstase, spune în felul următor: „La nivel preșcolar, evident că educația este, poate, tot atât de dificilă, ca și cea de la nivel universitar. Pentru că populația, care este educată, sunt oameni care înțeleg mai greu lucrurile și în care trebuie să procedăm cu atenție”. Ați înțeles ceva din ceea ce a spus d-l ministru? Dacă unul dintre copiii mei ar vorbi așa, m-aș izola în munți, de rușine…
În momentul în care domeniul tău de expertiză este unul înalt și nu ai interacționat cu oameni care veneau din preuniversitar, cred că este mai dificil, cel puțin pentru început, pentru o lună, două, să te adaptezi la învățământul preuniversitar. Sunt convinsă că d-l ministru, care este un om remarcabil și care a avut performanțe în domeniul universitar, va reuși foarte repede să se adapteze la cerințele sistemului de învățământ preuniversitar, la rigorile și la problemele nenumărate pe care le avem în sistemul preuniversitar. Trebuie să ai o viziune de ansamblu asupra sistemului de învățământ ca să poți să fii ministrul Educației. Sunt convinsă că lucrurile vor merge în direcția bună, mai ales în acest domeniu, care este un domeniu extrem de delicat, pentru că lucrăm cu oameni, lucrăm cu copii pe care trebuie să-i formăm. Cred că mai avem mulți pași de făcut în acest sens.
Cât de supus ar trebui să fie primul-ministru Grindeanu față de președintele PSD Liviu Dragnea? Pentru că se vorbește, la nivel național, de faptul că este marioneta liderului PSD…
În PSD, chiar dacă există ierarhii politice, pe care noi le respectăm, nu se pune problema supunerii față de anumite persoane sau poziții. Este, însă, foarte important, ca deciziile Guvernului să respecte programul de guvernare al PSD. Acesta este un lucru normal, în orice democrație: premierul și guvernul investit aplică politicile și programele de guvernare ale unui partid.
Aveți un program de guvernare foarte generos. Mai are vreo importanță Victor Ponta în acest proiect sau nu mai contează deloc?
Eu spun că fiecare membru al PSD, indiferent cum îl cheamă, are un rol foarte important. Fie că a avut un rol important în creionarea programului de guvernare, fie că are un rol foarte important sau mai puțin important în implementarea programului de guvernare, cred că rolul fiecăruia este bine stabilit și cred că fiecare își poate găsi locul în tot ceea ce înseamnă construcție social-democrată.
De ce credeți că a pierdut, atât de lamentabil, PNL?
Din cauza oamenilor pe care i-a promovat. Este un răspuns foarte ușor. Din cauza politicilor dezastruoase și a discursului antiromânesc pe care l-au avut. Nu au avut un program de guvernare, ei au avut un discurs anti PSD, pe care l-au dus la extremă și au crezut că vor putea să câștige voturile românilor pe un discurs sau pe un vot negativ. Românii, din fericire, au ales programul de guvernare al PSD, un program care – iată – construiește. Așa cum ați văzut, discursurile noastre din campanie nu au atacat pe nimeni, pentru că noi, structural, ca partid format dintr-o mulțime de persoane, de entități, nu dorim să distrugem, ci doar să construim.
Cred că este foarte important, pentru România, ca solidaritatea să fie un numitor comun pentru politicieni și pentru toți românii. A fost programul de guvernare al PSD, acum este programul de guvernare al României și trebuie să ținem cont de dorințele românilor. Cred că atunci când l-am realizat, am ținut cont de acest lucru.
Sincer, nu vi se pare un pic căciula prea mare pentru conjudețeanul nostru Florin Iordache pus în fruntea unui minister de o importanță covârșitoare pentru țară?
Deloc! Florin Iordache vine cu experiența și expertiza a patru mandate. Vine din Parlament și a făcut multe pentru legislația atât a Camerei Deputaților, cât și pentru legislația României. Cred că poziția de ministru al Justiției vine să încununeze munca sa de atât timp.
Transmiteți un mesaj către oamenii județului Olt, în ideea pe care am mai spus-o: aceea că d-voastră veți lucra, în curând, într-un minister!
Ar trebui să adresez un mesaj dintr-o poziție pe care eu nu o am, în acest moment. Nu știu care vor fi deciziile și nu știu ce se va întâmpla. Dar eu voi fi întotdeauna alături de cetățenii județului, indiferent de poziția pe care o voi ocupa. Eu le transmit conjudețenilor mei și, mai ales, oamenilor din educație, pe care-i simt alături, faptul că, indiferent de poziția pe care o voi avea, aceasta sau alta, voi fi alături de ei și-mi voi pune toată experiența, expertiza, forța de muncă, în sprijinul rezolvării problemelor lor, probleme punctuale sau probleme ale sistemului. Aștept mai multă solidaritate, mai multe idei de la ei, pe care să le punem, împreună, în practică.
Dumitru Sârghie