D-le primar, ce moștenire v-a lăsat fostul primar și cum vă descurcați în hățișurile economice, financiare și de altă natură, pe care le-ați găsit, probabil, aici?
Dacă discutăm de moștenirea administrativă și financiară, pot să vă spun că e una de tristă amintire. Dar, după opt luni de la preluarea mandatului, nu mai putem discuta despre moștenire. Dacă aruncăm veșnic vina pe vechea moștenire, nu vom realiza nimic. În momentul în care am preluat mandatul, aveam aproximativ 17 miliarde de lei vechi datorie. Rate la bancă neachitate, facturi curente și chiar facturi neachitate din 2009. În perioada care s-a scurs, am reușit să aducem Primăria Scornicești la zero lei datorie. Un lucru istoric, pot să spun, pentru Primăria Scornicești.
Din punct de vedere administrativ, primăria era total blocată… Am reușit să punem la punct sistemul de lucru între compartimente și am deschis angajații primăriei către cetățenii orașului Scornicești. Primul lucru, și cel mai important, pe care-l putem spune, la momentul actual, despre Primăria Scornicești este faptul că este o primărie deschisă, foarte deschisă și democratică.
Ați găsit investiții începute? Ați demarat dvs. altele? Ce aveți în proiect și pe ce bani? Pentru că guvernul a spus clar că nu se va finanța niciun proiect nou, ci se va continua cu cele începute.
Dacă discutăm de investiții, este un paradox. Orașul Scornicești a primit sute de miliarde de lei vechi în decursul timpului, cel puțin în cele două mandate ale fostului primar. Pe vremea Guvernului Tăriceanu, orașul Scornicești a fost „inundat” cu sute de miliarde de lei vechi,. Din păcate, realizările au lipsit cu desăvârșire. Banii au venit, s-au tocat, lucrările au bătut pasul pe loc… Au fost, în special, bani guvernamentali, lipsa proiectelor europene fiind evidentă.
În momentul de față, Primăria Scornicești n-are niciun proiect european în desfășurare. Nici nu a avut un proiect singură, ca și primărie… Anumite realizări au fost făcute pe baza unui împrumut făcut la Banca Comercială Română și cu bani pe Ordonanța 577 și Ordonanța 7.
Ca să vă faceți o idee, investițiile au depășit aproximativ 500 de miliarde lei vechi, numai în ultimii trei ani, și vedeți și dvs. cum arată acest oraș. Din punct de vedere economic, localitatea a fost blocată… Niciun investitor n-a avut acces în acest oraș, indiferent de nume, indiferent de structură, indiferent de forță… Orașul a fost mărginit la granițele lui de câteva forțe comuniste, care au blocat accesul la dezvoltare. Nu avem investitori puternici, nu avem economie, avem doar industrie ușoară. Dar și aceasta este pe o pantă descendentă…
În momentul de față, am deschis porțile orașului, am adus un investitor la fosta fabrică de bere, care se pregătește, într-o lună de zile, să dea drumul la o fabrică de conserve. Avem deschidere, avem contacte cu mai mulți investitori și sperăm, ușor-ușor, să creăm locuri de muncă. Dar nu putem schimba, peste noapte, ceea ce nu s-a făcut în 23 de ani. Interesul celor care au condus orașul, care au dominat timp de 23 de ani această fostă localitate comunistă, a fost ca populația să rămână săracă, să rămână prinsă în mrejele lor și să poată fi controlată de către cei șase șmecheri care dețineau și dețin încă puterea financiară în acest oraș.
Este pentru prima dată când localitatea este condusă de oameni care vor să facă treabă pentru acest oraș, o conducere care nu are în spate putere economică mafiotă. Oameni care au cultura și educația necesare pentru a aduce acest oraș pe calea cea bună.
Sunteți acuzați, dvs., liberalii, că ați făcut jocurile la alegerile din PSD Scornicești. Cum comentați?
Este total fals. Nu ne amestecăm niciodată în problemele interne ale altor partide. Într-adevăr, organizația PNL Scornicești este cea mai puternică organizație din județ și, pot să spun, cu cea mai veche istorie din punct de vedere politic și al bătăliilor câștigate în județul Olt. Nu avem nicio legătură cu ceea ce spuneți dvs. Ne respectăm adversarii politici, dar și ei trebuie să ne respecte pe noi. Dacă cineva a crezut sau va crede vreodată că organizația PNL Scornicești va lăsa capul jos în fața cuiva se înșeală amarnic. Indiferent cine ar fi acel nume… Noi îi acuzăm pe adversarii noștri de faptul că nu-și dau interesul pentru lucrurile administrative din Scornicești, nu pentru partea politică.
În acest caz, alianța PNL-PSD scârțâie la dvs., la Scornicești?
În momentul de față nu mai scârțâie. În momentul de față, lucrurile sunt clare. Eu spun că am depășit acest obstacol numit politică. Noi trebuie să ne axăm pe lucrurile administrative. Au fost mici divergențe legate de bugetul localității, dar până la urmă consilierii PSD eu înțeles că bugetul local nu este al primarului, ci este al localității. Iar atâta timp cât acesta a fost cel mai transparent și democratic buget din ultimii 23 de ani, nu văd de ce să fie obiecții. Pentru orgoliile unor șefi de la județ? Nu se poate așa ceva…
Apropo de orgoliile unor șefi de la județ… Ați simțit la repartizarea bugetului că aceștia și-ar fi băgat coada? Ați fost, cumva, ciuntit la buget?
Eu sunt unul dintre cei nemulțumiți și dintre cei vocali. Poate singurul din acest județ care a ridicat această problemă atât în partid cât și la nivel de alianță USL. Consider că nu e normal să împarți banii în mod egal. Adică, câți bani dai la Topana, atâția îi dai și orașului Scornicești. Nu pot să accept niciodată o nediferențiere a sumelor între localități. În primul rând, ar trebui premiată performanța și, în special, localitățile care au un grad bun de încasare. Ar fi trebuit ca orașele să primească cel puțin 2 miliarde de lei vechi în plus. Și mă refer aici strict la Scornicești. Ce vină am eu sau locuitorii din Scornicești că o anume comună din sudul județului nu-și încasează decât în proporție de 50% taxele și impozitele locale? Nu avem nicio vină… Noi am avut 91% grad de încasare, suntem pe primul loc dintre orașe, suntem fruntași la nivel de județ, ne facem treaba și vrem să primim mai mulți bani. Așa este normal, așa este logic… Din păcate, șefii județului au considerat altfel. Eu sper ca această împărțire socialistă să se termine odată și banii să fie alocați pe criterii de performanță și pe proiecte, pe cofinanțări. Nu pe prostii și pe cheltuieli curente și de capital.
Ați spus că sunteți un primar vocal, care spune lucrurilor pe nume. Nu credeți că veți avea probleme din ce în ce mai mari comportându-vă astfel, având în vedere că județul Olt este un județ roșu orice ați spune dumneavoastră…
În momentul în care mi-am asumat această răspundere și în momentul când am făcut pasul către politica mare, am fost unul dintre cei care am spus că voi merge până la capăt. Indiferent unde va fi acel capăt. Nu sunt de acord cu modul de a face politică a conducerii PSD și a acestei uriașe mașini de vot numită PSD Olt. Sunt unul dintre cei care mă opun și, probabil, voi suporta și consecințele. Dar niciodată nu voi pleca capul în fața lor, de umilit nici nu poate fi vorba. Nu mă voi abate niciodată de la principiile și ideile pe care le am. În momentul în care nu voi mai putea face față, mai bine plec acasă, decât să bat palma cu ei. Eu îi acuz pe ei, de 23 de ani, că nu au dezvoltat acest oraș și nici nu vor să-l deschidă pentru dezvoltare. Nu va fi nicio problemă… Ne vom lupta politic și cel mai bun va învinge. Sunt convins că, pe viitor, generația mea și generațiile care vor veni vor învinge această mică parte de comunism care a mai rămas în județul Olt.
Credeți că doar cu o floare se face primăvară? Vă spun acest lucru, având în vedere tăcerea celorlalți colegi ai dvs., chiar de la județ, în fața colosului pesedist. Sunteți așa o floricică în deșert…Eu nu aud vreo altă voce liberală manifestându-se și exprimându-și punctul de vedere așa cum faceți dvs.?
E corect ceea ce spuneți dvs. Nici eu nu aud încă voci liberale. Există doar această organizație condusă de președintele Costel Moisescu și de mine, care încearcă să facă opoziție la nivel de județ. Opoziție constructivă, în primul rând… Da! Poate suntem singura floare, dar pe lângă noi poate mai cresc și altele. Iar în 2016, alături de echipa noastră, sper să vină și alți tineri care au curajul și puterea să se opună acestui bolovan numit PSD Olt. Dovada că PSD Olt poate fi învins a fost dată chiar de actualul senator PSD, Darius Vâlcov, care a câștigat multe bătălii electorale împotriva PSD Olt. Dacă acum pare o echipă indestructibilă, probabil, în 2016, nu va mai fi așa.
Ați vorbit de Vâlcov, care afirmă peste tot că mănâncă liberali pe pâine, la micul dejun. Mai mult decât atât, tot Vâlcov a spus, la Caracal, că USL egal PSD plus zero. Adică pe liberali i-a înmulțit cu zero… Cum comentați?
E o afirmație răutăcioasă a d-lui senator. În acest moment, PNL Scornicești e mai mult decât PSD Scornicești și chiar mai mult decât toate organizațiile PSD de pe Colegiul 2 Scornicești. Eu cred că va reveni la sentimente mai bune și cred că alegerile viitoare vor face diferența… Probabil că, din dorința de a avea o putere extraordinară și de a domina absolut totul în acest județ, Darius Vâlcov a făcut această afirmație hazlie. Îi aduc aminte că există o organizație PNL foarte puternică la Scornicești, cu care a avut ocazia să stea de vorbă. Din alt punct de vedere și după alte principii. La noi, masa a fost mereu rotundă și nu s-a discutat de pe poziții superioare cu noi. Încă…
Dumitru Sârghie