AcasăPrimim la redacțieSpitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, un loc unde lucrurile merg bine, pe...

Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci, un loc unde lucrurile merg bine, pe făgașul lor

Așa cum scriam noi, în Linia Întâi, în urmă cu ceva timp, conducerea Spitalului de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci este una de excepție, constituind un model pentru multe echipe care manageriază unități medicale cu acest specific.

Personalul medical și nemedical de aici este, de asemenea, la înălțime, iar condițiile în care-și duc viața pacienții (acești nefericiți ai sorții) sunt impresionante, în raport cu ce există astăzi prin spitalele Oltului și ale României întregi. Toate aceste aprecieri meritate și de bun-simț au fost consemnate de publicația noastră, dar iată că primim semnale asemănătoare și din partea societății civile, semnale care ne arată că pe lumea aceasta mai există încă morală, credință, corectitudine și profesionalism.

camera spital schitu
Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci

Prezentăm, în continuare, scrisoarea primită la redacție de d-na Ana-Eugenia Manea, cunoscut artist plastic slătinean și o ființă cu o educație specială și cu cunoștințe solide despre lume și viață.

LINIA ÎNTÂI

 „În urmă cu mai mulți ani, am adoptat un băiețel pe care l-am găsit la Casa de Copii cu Handicap din Slatina. La trei ani după adopția lui, am descoperit că are o surioară care trăia la Vădastra. Pe fetiță am luat-o în plasament, iar anul trecut am înfiat-o și pe ea. Fetița este acum o tânăra absolventă a Facultății de Psihologie din cadrul Universitarii de Stat din Pitești, iar fratele ei a absolvit liceul anul acesta.

Când am înfiat băiatul, era diagnosticat cu „handicap psiho-motor”. De atunci, de la vârsta de 3 ani și 8 luni, copilul nu a avut nici o manifestare care să mă îngrijoreze. În vara aceasta, mai precis pe data de 20 iulie, a făcut o criză de nervi și a trebuit să fie dus la spitalul de specialitate (de pe str. Drăgănești) unde a stat câteva zile, transferându-l apoi la Spitalul de la Greci, unde a stat până spre sfârșitul lunii septembrie, când l-am luat acasă. În cele câteva zile (5 zile) cât s-a aflat la Spitalul de Psihiatrie de pe str. Drăgănești, pentru că era agresiv, niște infirmieri l-au înjurat de toți Dumnezeii mamei lui, unul dintre infirmieri lovindu-l cu piciorul în splină și apoi luându-l la bătaie cu palmele peste cap.

Eu știu că atunci când bolnavul este agresiv trebuie imobilizat, dar nu cred că personalul medical are voie să folosească astfel de metode. Mi-am dat seama de acest lucru, după ce l-am transferat la Spitalul de la Greci, unde, întreg personalul s-a purtat cu blândețe cu fiul meu, deși el era agresiv.

Mai mult, unul dintre medicii de la spitalul din Slatina, doctorul David, mi-a cerut să-i spun istoricul bolii copilului. Când i-am spus că l-am înfiat de la o casă de copii cu handicap, medicul respectiv m-a întrebat cu năduf: „De ce l-ați înfiat doamnă?” În concepția acestui medic psihiatru, copiilor precum fiul meu nu trebuie să li se dea nicio șansă. Oameni precum fiul meu nu au dreptul la viață. Când l-am auzit pe doctorul David, mi-a fugit gândul la Mengelle, medicul naziștilor.

sala sport spital schitu
Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci

M-am adresat dvs. pentru că aș dori, ca prin intermediul dvs. să-mi exprim recunoștința pe care o port întregului personal de la Spitalul de Psihiatrie Schitu-Greci, de la portar și până la conducerea spitalului, pentru modul în care se poartă cu bolnavii, pentru modul în care știu să-și facă datoria.

Nu știu daca ați vizitat vreodată acel spital, dar este impresionant! Și în curtea spitalului, și în saloane este curat. Bolnavii sunt îngrijiți, îmbrăcați. Oricât ar fi de agresivi, personalul (și îngrijitori, și infirmieri, și asistenți, și medici) se poartă cu ei cu blândețe. Și ceea ce este și mai impresionant: nu pretind a fi stimulați, lucru care m-a determinat să mă întreb dacă acest spital se afla în România?

sala sport spital schitu
Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu-Greci

Vă rog din suflet, ajutați-mă să afle toată lumea ca în județul nostru exista un loc unde lucrurile merg bine, pe făgașul lor, deci se poate. Le mulțumesc tuturor. Va mulțumesc și dvs. pentru înțelegere.

Cu deosebita stimă, Ana-Eugenia Manea”

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments