În perioada 29 ianuarie 2018 – 28 ianuarie 2021, Spitalul Județean de Urgență Slatina derulează proiectul „Spitalul Județean de Urgență Slatina – Centrul de excelență pentru instruirea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate în context transnațional inovativ” POCU/91/4/8/109073, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Valoarea totală a proiectului este de 10.989.612,78 lei, iar valoarea finanțării de la Uniunea Europeană este de 9.279.116,77 lei. Proiectul are ca principal obiectiv îmbunătățirea nivelului de competențe, pentru un număr de 870 de profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate, pentru a asigura creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate în domeniul asistenței medicale.
Din grupul țintă vor face parte 780 de profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate din regiunile mai puțin dezvoltate din România, cu precădere din Regiunea Sud-Vest Oltenia și 90 de profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate din Regiunea București-Ilfov (reprezentând minim 10% din grupul țintă).
Pe parcursul celor trei ani de implementare, cei 870 profesioniști implicați pot participa la mai multe cursuri de formare EMC, ce vizează ca domeniu al formării profesionale specifice cel puțin unul dintre domeniile prioritare ale programelor de sănătate, respectiv: sănătatea femeii și copilului, boli netransmisibile majore, boli transmisibile, sănătate mintală, boli rare, inclusiv genetica medicală.
Astfel, obiectivul general va contribui la aducerea în prim plan a importanței formării profesionale a cadrelor și concomitent a necesității de adaptare a procedurilor de lucru la condițiile practice în care sunt aplicate de către personalul medical.
În acest sens, în cadrul proiectului, se vor desfășura programe de formare, schimburi de experiență/schimburi de bune practici, inclusiv în contextul acțiunilor de cooperare transnaționale asigurate cu sprijinul partenerului din Italia, Consorzio Italiano per la Ricerca in Medicina (C.I.R.M.), un consorțiu de cercetare cu peste 15 ani de experiență în domeniul medical, în scopul creșterii accesului la servicii medicale și servicii sociale de interes general și raportate la cerințele de calitate europene.
De asemenea, se vor achiziționa echipamente tehnice, dar și medicale, în valoare de 765096.22 lei: două ecografe pentru secțiile de obstetrică-ginecologie, un dermatoscop, vizualizator vene, defibrilator, manechin resuscitare cardio-respiratorie, calculatoare, imprimante etc. Toate aceste echipamente se vor folosi, în decursul celor trei ani, pentru tot programul de formare profesională.
Principalul rezultat al acestui proiect, realizat în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, constă în creșterea capacității tehnice a personalului implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate la nivel național și local, prin furnizarea de programe de formare, participare la schimburi de experiență/ schimburi de bune practici, inclusiv în contextul acțiunilor de cooperare transnaționale și implicit creșterea accesului la servicii durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general.
Perfecționarea personalului medical contribuie nu doar la creșterea calității serviciilor medicale la standarde europene, cu impact pozitiv asupra pacienților, cât mai ales la schimbarea unui întreg proces organizațional al unității medicale, prin folosirea ulterioară a rezultatelor proiectului, cu efecte benefice pe termen lung.
Ionuț DUMITRESCU