Domnule Primar, Coteana a fost, încă de pe vremea când tatăl dvs. (Dumnezeu să-l odihnească în pace!) era primar, o localitate rurală aflată, sub aspect administrativ, în „linia întâi” a județului Olt. Ce șanse are să rămână pe acea poziție sau chiar să se îmbunătățească performanțele tatălui dvs., în actualul context politic, economic și social nefavorabil?
Aveți dreptate, domnule Sîrghie, chiar și după șapte ani de la plecarea tatălui meu dintre noi, Coteana încă este o localitate model pentru mulți primari din județ, chiar dacă a existat o perioadă de stagnare, în administrația comunei noastre. Sprijinul cetățenilor mă obligă să readuc Coteana acolo unde îi este locul, acolo unde a fost odinioară, căci, dacă nu simțeam că pot face acest lucru, nu mă angrenam la un asemenea proiect.
Concret, cu ce proiecte ați pornit la drum, ce-ați putut realiza, până în prezent, și ce aveți de gând, pentru viitor?
Ca în orice proiect, cel mai important factor este să ai o temelie puternică, o temelie stabilă. În anul 2021, la începutul mandatului, primăria Coteana nu avea o situație financiară tocmai roz, iar când spun acest lucru, mă refer la datoriile primăriei, acumulate în perioada 2015-2021. Am preluat primăria cu o datorie de peste 20 de milioane RON și un sistem de alimentare cu apă cu o datorie de aproximativ 4 milioane RON. Cred că acesta este cel mai important lucru: acela de a scăpa primăria și sistemul de apă de datorii, fără a mări taxele locale. Totuși, acest lucru nu ne-a împiedicat să punem la punct anumite probleme din localitate, care nu puteau fi amânate și anume: Modernizarea sistemului de alimentare cu apă; reabilitarea sălilor de clasă, din cadrul grădiniței; reabilitarea bibliotecii; achitarea lămpilor privind iluminatul stradal, din toată localitatea; demararea lucrărilor, pe drumul DC 94 (centura localității); reabilitarea parcului…
În materie de proiecte demarate sau în curs de implementare, Coteana nu duce lipsă: stație cu rachete antigrindină (s-a demarat procedura de angajare și instruire personal), un proiect prin care s-au creat nouă locuri de muncă pentru cetățeni; piața agroalimentară; construire și dotare Centru Medical; modernizare drumuri de interes local, în comuna Coteana; construire grup sanitar – Școala Gimnazială „Ion Conea”; Modernizare drumuri comunale, prin asfaltare și betonare, în Coteana (asfaltare str. DC 92, str. Safciu, str. Cioflig; betonare: str. Sălciilor, str. Chiriacești); betonarea șanțurilor și podețelor pe drumurile comunale, trotuare pavate pe DJ 546, mobilier urban în comuna Coteana; extinderea rețelei publice de apă uzată (canalizare), în comuna Coteana; Realizare Baze de date GIS, la nivel local /Date deschise – platformă de date deschise în care datele disponibile la nivel de localitate (date sectoriale) sunt accesibile publicului; achiziție microbuz electric nepoluant, pentru comuna Coteana; realizare stații de reîncărcare vehicule electrice; modernizarea spațiului public, din comuna Coteana, cu mobilier urban inteligent; realizare Plan Urbanistic General – format GIS; reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice, prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cu proiectul „Reabilitarea moderată a sediului Primăriei Coteana; creșterea eficienței energetice ,la Școala Gimnazială „Ion Conea”.
Despre Educație, Cultură și Sport, ce ne puteți spune, în prezent?
Educația, cultura și sportul sunt printre cele mai importante lucruri, într-o administrație făcută „ca la carte”. Având în vedere că nu a trecut foarte mult timp de când am depășit perioada restricțiilor Covid-19, am reușit să ne organizăm și, în câteva luni, să dăm naștere Ansamblului de dansuri Cotenița, care a debutat, zilele acestea, la Dăneasa, iar pe 15 august îl vom aplauda împreună la Festivalul „Târgul fetelor de la Cotenița“, festival care a rămas emblema localității Coteana și care a devenit, cu trecerea anilor, un bun prilej de întoarcere a fiilor satului acasă, vechiul târg de Sfântă Mărie fiind transformat într-o sărbătoare câmpenească.
Nici sportul nu a fost neglijat, iar pe această cale vreau să-i felicit pe jucătorii echipei de fotbal ACS Viitorul Coteana, care, la sfârșitul campionatului din Liga a IV-a, s-au clasat pe locul patru.
Care mai sunt sursele economice și financiare ale comunei și ce contribuție au acestea, la bugetul local?
Pentru a performa în administrație, nu trebuie să te bazezi pe bugetul local. Am fost aleși pentru a atrage fonduri europene, fonduri guvernamentale.
Mai funcționează Legea 416 și dacă da, cum stați la acest capitol?
Dacă în unele localități se mai câștigă alegerile cu oamenii care beneficiază de această lege, pot spune că, la Coteana, oamenii care beneficiază de acest ajutor îi pot număra pe degetele de la mâini.
Care este structura politică a Consiliului Local și cum vă obstrucționează Opoziția?
Nici măcar nu o pot numi Opoziție. De la începutul mandatului, încerc să îi conving pe cei doi „opozanți”, care cred că au fost aleși doar pentru prezență și pentru indemnizație, că localitatea Coteana e și a lor, și a strămoșilor lor, și a urmașilor lor, în vecii vecilor. N-au înțeles nici că trebuie să vină la ședințe mai devreme, ca să citească proiectele, nici să se implice. Nu credeam că administrația poate fi comparată cu o limbă străină neștiută de cineva care părea să aibă pretenții așa mari, fără să aibă habar de ceva…
Care este relația dvs. instituțională cu Consiliul Județean Olt?
„Ionuț, bine ai venit acasă!” n-au fost doar vorbe în vânt, spuse din partea domnului președinte Marius Oprescu! Este un președinte implicat în dezvoltarea județului, este un președinte al tuturor localităților din județul Olt. În sprijinul localităților privind accesarea de fonduri este atât d-l Paul Stănescu și d-l Emil Moț, dar și parlamentarii olteni, care sunt mereu alături de noi.
Ce mesaj aveți către locuitorii comunei Coteana?
Le mulțumesc că mi-au oferit șansa de a-mi lăsa amprenta pe modernizarea comunei noastre. Le mulțumesc pentru implicarea în viața comunității! Împreună, investim în Coteana!
Dumitru Sîrghie