AcasăActualitateStatele Unite ale Americii își păstrează angajamentul față de Proiectul de Apărare...

Statele Unite ale Americii își păstrează angajamentul față de Proiectul de Apărare Antirachetă de la Deveselu

Ambasada SUA a răspuns săptămâna aceasta la întrebările unui jurnalist francez referitoare la angajamentul lor față de sistemul de apărare antirachetă din România, semnificația sistemului Aegis Ashore ce se construiește acum la Deveselu pentru NATO și comentariul ministrului rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov că evoluțiile diplomatice din negocierile cu Iranul influențează nevoia existenței unui sistem de apărare antirachetă în Europa și România.

Iată, în continuare, răspunsurile reprezentanților Ambasadei SUA la întrebările jurnalistului, întrebări care vizează un subiect foarte important pentru România, pentru județul Olt și pentru comuna Deveselu.

scut antiracheta 571

ROMÂNIA ESTE BINE POZIȚIONATĂ GEOGRAFIC PENTRU A SE PUTEA RĂSPUNDE EFICIENT LA POTENȚIALELE AMENINȚĂRI

Sistemul antirachetă se află sub comandă SUA sau NATO? Cine plătește pentru el?

Abordarea Europeană Adaptivă în Etape (EPAA) este contribuția națională voluntară a SUA la capacitatea de apărare împotriva rachetelor balistice a NATO. Chiar și acum, radarul de apărare antirachetă din Turcia, ce constituie parte a EPAA, se află sub controlul operațional al NATO. Controlul operațional al amplasamentului sistemului Aegis Ashore din România va fi transferat NATO la momentul oportun.

Respectivele obligații financiare sunt discutate în Acordul dintre Statele Unite ale Americii și România privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice. Conform acordului, Guvernul SUA va acoperi costurile de construcție a amplasamentului și de operare și întreținere a sistemului de apărare antirachetă.

De ce au decis SUA să construiască această bază împreună cu România?

Între Statele Unite ale Americii și România există un parteneriat strategic puternic și durabil, bazat pe valori și principii comune. Analiza Departamentului Apărării al SUA arată că România este bine poziționată geografic pentru a se putea răspunde eficient la potențialele amenințări.

Rușii susțin că scutul de apărare antirachetă amenință rachetele sale strategice și afectează echilibrul de putere. Care este răspunsul SUA?

Sistemul Aegis Ashore este defensiv prin natura sa și nu constituie o amenințare la adresa Rusiei. Cooperarea cu Rusia este importantă pentru stabilitatea regională și securitatea globală. Vom continua să colaborăm cu Rusia în domenii de interes comun și vom încuraja cooperarea lor într-o gamă largă de aspecte, inclusiv apărarea antirachetă.

După încheierea acordului nuclear între Iran și comunitatea internațională (și SUA), ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov a declarat că scutul de apărare antirachetă nu mai este necesar, dat fiind faptul că SUA au menționat că Iranul este principala amenințare cu rachete. Care este punctul dumneavoastră de vedere?

Deși grupul P5+1 (cele cinci țări membre permanente ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite plus Germania) și Iranul au ajuns la un acord inițial cu privire la programul nuclear al Iranului, mai sunt multe lucruri de făcut pe măsură ce negociem configurația unei soluții ample în următoarele șase luni. Punctul nostru de vedere cu privire la importanța apărării antirachetă în Europa și angajamentul față de EPAA, în calitatea de contribuție a SUA la sistemul NATO de apărare antirachetă, rămân neschimbate.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments