AcasăActualitateStație de epurare la standarde europene, în orașul Balș

Stație de epurare la standarde europene, în orașul Balș

La sfârșitul săptămânii trecute, Compania de Apă Olt a semnat al 22-lea contract, din cele 26 contracte de lucrări, din cadrul proiectului cu finanțare europeană nerambursabilă „Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt, în perioada 2014-2020”, „Îmbunătățirea facilităților de tratare a apei uzate pentru aglomerarea Balș”.

„Continuăm investițiile, în orașul Balș prin extinderea și modernizarea Stației de Epurare. După modelul Stației de Epurare Slatina, și la Balș, vom avea o stație de epurare la standarde europene, cu o platformă pentru depozitarea nămolului, care respectă toate reglementările privind protecția mediului și care va fi vizitată de elevi și de cetățenii din Balș, cu ocazia diferitelor evenimente.

Ne bucurăm că putem contribui și noi la dezvoltarea orașului Balș, că suntem parte a schimbării care a cuprins această comunitate, din care și noi, Compania de Apă Olt, facem parte”, a declarat Cătălin Ușurelu, director general al Companiei de Apă Olt.

Stația de epurare Balș va fi extinsă și modernizată și va cuprinde următoarele trepte de epurare: stație de pompare apă brută; deznisipator longitudinal; decantoare Imhoff; bazine biologice; bazin de stabilizare aerobă; stație de pompare nămol stabilizat către paturile de nămol; paturi de nămol. De asemenea, se va realiza o construcție nouă, acoperită, pentru depozitarea nămolului.

Drumul de acces în stația de epurare va fi modernizat, se vor construi alei, sisteme de drenare a apelor uzate, sisteme de alimentare cu apă potabilă și apă tehnologică, se vor realiza lucrări electrice și se vor amenaja spații verzi, în interiorul Stației de Epurare Balș. Stația de epurare va primi apă uzată din aglomerarea Balș, emisarul fiind râul Olteț, va avea un debit de apă mediu zilnic de 900 m3/zi, debitul maxim fiind de 4300 m3/zi.

Contractul a fost atribuit, în urma unei licitații publice deschise, asocierii S.C. Coral S.R.L – S.C. Pet Communications S.R.L cu S.C. Coral S.R.L. Valoarea contactului este de 17.167.534,73 lei, din care, conform schemei de finanțare, 85% reprezintă finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, iar 13% constituie co-finanțare națională și 2% constituie co-finanțare din bugetul local.

„«Îmbunătățirea facilităților de tratare a apei uzate pentru aglomerarea Balș» este al treilea contract de investiții pentru orașul Balș, după cele două, semnate, în 2021, și aflate în desfășurare, «Extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și apă uzată în aglomerarea Balș» și «Reabilitarea facilităților de captare, tratare și înmagazinare apă potabilă».

Compania de Apă Olt va investi, în orașul Balș, prin proiectul cu finanțare europeană nerambursabilă «Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt, în perioada 2014-2020», aproximativ 89.000.000 lei”, a mai spus Cătălin Ușurelu.

Durata totală de execuție este de 34 de luni de la emiterea ordinului de începere, 6 luni durata de execuție a proiectului de către antreprenor, 25 de luni perioada efectivă de execuție a lucrărilor, 3 luni perioada de teste și punere în funcțiune. Perioada de garanție a lucrărilor (perioada de notificare a defectelor – PND) este de 36 de luni.

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments