Print this Post


  STEJARUL DE LA PLEȘOIU

  Observ, cu mare tristețe, că vremurile pe care le trăim configurează, parcă, o restaurație de tip sovietic, conform căreia formulările ce cuprind cuvinte și sintagme referitoare la patriotism, naționalism, românism, interes național, naționalizarea spiritualității românești, imn național, Unirea Basarabiei cu Patria-Mamă etc., toate acestea sunt considerate delicte la adresa noii ordini internaționale, iar cei care îndrăznesc să le pronunțe sunt catalogați „dușmani ai poporului”. Asistăm, de asemenea, la o reeditare a prigoanei împotriva foștilor deținuți politic, a celor foarte puțini care au mai rămas teferi, după ce au trecut prin infernul închisorilor comuniste, scăpând, ca printr-un miracol, cu viață. Istoria pare să se repete, de data aceasta determinată fiind de acest globalism sfâșietor, care anulează specificul național și simțămintele naturale ale națiunilor lumii. Bineînțeles, că România nu se poate sustrage curentului internaționalist, însă sperăm ca supunerea noastră în fața unor comandamente euro-atlantice să nu meargă până la desființarea ființei naționale, iar noi să avem demnitatea de a rosti, fără teamă: „Suntem buni europeni, pentru că suntem, mai întâi, buni români!”
  Plecând de la aceste considerente generale despre Patrie și Neam și venind în întâmpinarea zilei de 1 aprilie decretate a fi „Ziua Națională în memoria românilor, victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ținutul Herței și Basarabia”, o zi de mare însemnătate pentru românii de pretutindeni,
  elevii de la Școala Gimnazială Pleșoiu și preșcolarii de la G.P.N Pleșoiu, implicați în proiectul educațional ,,Românii de lângă noi”, au plantat un stejar – simbol al prieteniei și al trăiniciei românilor în spațiul carpato-danubiano-pontic. Proiectul este inițiat de doamna inspector ISJ Olt, Dalia Cîrstea, în parteneriat cu alte 50 de instituții din România, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Ucraina. Scopul acestuia este promovarea culturii și identității culturale a românilor de pretutindeni. Stejarul de la Pleșoiu este și va rămâne în veac un simbol al determinării românilor ce vor să mențină vie cultura și tradiția strămoșească.

  Copiii noștri nu trebuie să uite că, în urmă cu 80 de ani, sovieticii au orchestrat una dintre cele mai sinistre crime din istorie, ale cărei victime au fost aproximativ 3000 de români, rămași captivi în satele de pe Siret, după ce România a fost nevoită să cedeze Uniunii Sovietice un teritoriu locuit de peste 3 milioane de locuitori. Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc în Duminica Paștelui a anului 1941.
  Istoria și identitatea națională nu trebuie uitate! În cinstea lor, a eroilor români de pretutindeni!

  Prof. Irina Tabacu

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/stejarul-de-la-plesoiu/

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *