AcasăActualitate„Strigarea peste sat” – un obicei tradițional care trebuie să continue!

„Strigarea peste sat” – un obicei tradițional care trebuie să continue!

Sala de Spectacole a Centrului Eugen Ionescu a fost gazda unei dezbateri publice, având ca temă principală: obiceiurile tradițională de primăvară, mai precis strigarea peste sat. Evenimentul a fost loc vineri 11 martie a.c. și a fost moderat de Valeru Ciurea, referent cultural, în cadrul  Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, Secția P.P.I.S.C.C.P.C.T.

A fost luată în discuție situația actuală a obiceiului tradițional „Strigarea peste sat“, cunoscut și ca „Bobotăile“, „Strigatul fetelor“ sau „Focurile“ și pericolul ca acest obicei popular să se piardă, având în vedere cele mai recente reglementări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Au fost prezenți experți etnografi, specialiști din cadrul Muzeului Județean Olt, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Olt, ai Palatului Copiilor Slatina, ai Bibliotecii Județene Olt, ai unor așezăminte de cultură din județul Olt, ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatului Județean Olt, ai Agenției pentru Protecția Mediului Olt.

„S-a încercat găsirii unor soluții legale care să facă posibilă continuitatea obiceiului! Este un obicei tradițional care trebuie să continue, având un rol foarte important în comunitate!, a declarat Valeru Ciurea!

Dragoș Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments