D-le primar, partidul d-voastră a avut o victorie fulminantă la parlamentare, care a așezat PSD într-o poziție de a ne aduce prosperitatea pe care a scris-o într-un program de guvernare, considerat foarte bun, chiar și de către oponenți. Ce investiții ați terminat, ce aveți în pregătire și pe ce fonduri vreți să le faceți?
Și noi sperăm, mă refer la toți primarii, dar mai ales eu, ca programul de guvernare să reușească. Toată lumea laudă acest program iar, dacă acesta va fi pus în aplicare, ar fi o reușită foarte bună.
Este un program foarte ambițios și avem prinsă o sumă foarte mare, 30 miliarde lei, până în 2020, prin Ordonanța 28: drumuri, apă, canal, școli, licee, grădinițe.
La Potcoava, anul trecut, am încheiat un proiect, pe Ordonanța 28, am făcut 5,5 km de asfalt și în jur de 3 km de șanțuri betonate. Am mai încheiat un proiect pe fonduri europene, pe Axa 1.25, pe drumul de exploatație de atunci, cu un pod peste Plapcea și 700 m de asfalt. Proiectul a avut impact fiindcă era foarte necesar, pentru că acolo era un cătun de 40 de case și, cum ploua, Plapcea se umfla și oamenii trebuiau să ocolească pe la Icoana.
Am reușit să amenajăm, pentru copii și tineri, o bază sportivă, cu 3 terenuri sintetice, o centrală la baza sportivă și două la școli, pentru elevi. Printre altele, am mai făcut șanțuri betonate, în regim propriu, de 3 km. După 2014, când am făcut o decolmatare importantă, anul trecut, în toamnă, am decolmatat 2 km pe Plapcea, în zona unde era riscul cel mai mare de inundații. În acest moment, suntem mai liniștiți dacă plouă, pentru că Plapcea și afluenții sunt decolmatați.
Ce ne propunem: avem un proiect depus pentru modernizarea Casei de Cultură. Este un proiect depus de ceva timp, dar noi nu avem nicio vină că nu l-am demarat… Am înțeles că guvernul tehnocrat a încurcat treburile, dar, observ, că și „ai noștri” se mișcă greu. Proiectul este depus încă din septembrie 2015. Acest obstacol nu l-am întâmpinat numai noi, ci toți cei care au depus proiecte. Chiar primăria din Bulgaria cu care colaborăm este foarte supărată, pentru că ei spun că din cauza românilor merge foarte greu. Nu am primit niciun răspuns, nici că nu este eligibil, am trimis adrese, dar ni s-a spus că nu s-a finalizat evaluarea. Sper să reușim să-i dăm drumul. Este vorba de 1 milion de euro, pentru modernizarea fostului cămin cultural, cu etaj, cu dotări moderne, sală de teatru, cu sală de conferințe, cu birouri.
De asemenea, suntem cu un alt proiect pe drumul de exploatație, pe Axa 4.3, fosta Axă 1.25, care, din toate informațiile noastre, s-ar părea că, la 1 martie, să se deschidă depunerea. Îl avem pregătit, doar să-l depunem, încă un pod peste Plapcea, în cealaltă parte a localității și 5 km de asfalt printre tarlale. Aici este o zonă agricolă foarte bună, cu mult pământ al oamenilor, care au mari probleme când plouă, că nu pot trece peste Plapcea și nu își pot lucra pământul. Ne-au solicitat acest pod, plus că face legătura cu gara și cu silozul. Am depus toate eforturile pentru acest proiect.
Avem pregătit un proiect de 28 de km de apă și canal, pe străzile laterale. La noi, s-au făcut aproximativ 6 km din 12 km de drum principal, județean, s-a făcut apă și canalizare, s-a lucrat, dar încă nu este funcțional 100%. Este dat drumul, dar încă mai sunt probleme, se finisează. Sperăm ca, în această primăvară, să se finalizeze. Lateralele nu erau prinse și, astfel, am făcut un nou proiect, de 14 milioane lei, pe care, săptămâna aceasta, sper să ajung la București, să-l depun la Ministerul Dezvoltării, pe Ordonanța 28.
Avem în lucru, un proiect pentru asfaltarea drumului principal, după ce s-a făcut canalizarea. Pentru că a rămas cu sechele. În aprilie, va fi recepția finală și, dacă nu-l repară, nu îl semnăm. Ei vor face doar reparații, dar eu vreau să torn un covor nou. Avem un proiect cu șanțuri, cu trotuare, cu tot. Acesta este de viitor, anul acesta în niciun caz, poate peste un an sau doi. Dorim să-l depunem tot pe Ordonanța 28 iar, dacă lucrurile merg bine, acest guvern reușește să atragă aceste fonduri europene…
Mai avem depus, din luna noiembrie, pe Casa Verde, un proiect pentru trei instituții publice, două școli și fosta Schelă, pentru încălzire regenerabilă, pompă de căldură și panouri. Proiectul este depus și până acum trebuia să primim un răspuns, dar a fost și perioada aceasta cu alegerile, s-au făcut anumite schimbări, așteptăm. Din punctajul obținut, avem șanse mari să luăm finanțarea.
Mai avem, pentru Biserică, un proiect, pentru o capelă, proiect pe care îl vom depune această săptămână.
Mai avem și alte proiecte pe care ni le propunem să le finalizăm, dar acestea sunt cele pe care le putem, cred eu, rezolva.
Cum stați cu școlile, din punct de vedere administrativ?
Stăm bine atât din punct de vedere al bazei materiale, cât și din punct de vedere al bazei umane, al educației în sine. Din punct de vedere al bazei materiale, nu suntem într-o situație foarte rea, dar mai este foarte mult de făcut. Și acolo suntem cu proiectul în lucru. Acum nu știu unde o să-l depunem. Lucrăm la el, pentru că avem o mare problemă la liceu. Liceul are, în acest moment, clase V-VIII și clase de liceu. Programul începe la ora 7.30 și se termină la ora 20.00. Am un proiect pentru extindere, ori încă un etaj, ori încă o clădire. Nu am făcut încă expertiza tehnică a structurii de rezistență, ca să vedem dacă această clădire va suporta încă un etaj. Ar fi un lucru extraordinar, pentru că este destul de greu pentru copii, mai ales în perioada de iarnă, când ziua este scurtă.
Mai este de lucru pentru dotări minime. Dar ne dorim și noi să avem mai multe table interactive, fiindcă acum avem doar una singură, să avem mobilier nou… Cu conducerea liceului, am colaborat foarte bine, mereu și, în fiecare an, am modernizat câte o clasă sau două, dar tot mai sunt de modernizat. Am pus parchet nou, mobilier nou. Am făcut și în vara acesta o renovare a holurilor, a bibliotecii, în regim propriu, cu oamenii de la primărie, cu angajații noștri.
Referitor la profesori, cred că suntem pe drumul cel bun. Profesorii au devenit, de la an la an, mai cooperanți și colaborat foarte bine. Le-am plătit și naveta, tot ce s-a cerut și am putut, eu m-am implicat, împreună cu conducerea școlii, și le-am rezolvat. Dar să știți că și dumnealor, de la an la an, s-au schimbat și se implică mai mult. Încet, încet, și-au dat seama că aici își câștigă pâinea, chiar dacă sunt navetiști și nu știu dacă vor reuși, în curând, să plece la alte școli, poate chiar o să iasă la pensie de aici. Se implică și acest lucru se vede și prin rezultatele elevilor. Se văd și rezultatele elevilor la bacalaureat, rezultate care, de la an la an, au crescut. În 2013, primul an am meu de primar, am avut 33% promovabilitate la Bacalaureat, acum am avut 66%. Asta îmi dă speranțe.
Am avut discuții și cu părinții, care vin și-și spun nemulțumirile. În ultimul timp, sunt din ce în ce mai puține nemulțumiri cu privire la profesori.
Avem un director care a câștigat concursul, la fel și directorul adjunct. Sunt două doamne tinere. Cred că vor face treabă, le susțin cu tot ce pot. Până acum, nu am ce să le reproșez, chiar dacă sunt aici doar din ianuarie. Nici de foștii directori nu mă pot plânge.
Sport și cultură.
Avem un Ansamblu de Dansuri Populare „Murgulețul”, susținut de primărie și din sponsorizări. Ansamblul era format din copii de la clasa I și a II-a, până la copii de liceu, care deja sunt foarte bine pregătiți. Sunt amatori, dar amatori care pot susține spectacole și merg la televiziuni, la concursuri. Pentru cei mici, în schimb, aveam nevoie de un profesor, de un instructor. Am făcut solicitare la CJ și mi s-a aprobat. Este un angajat la Școala de Arte și Meserii din Slatina și încă un profesor, d-na Cincă, de la Doina Oltului, pentru canto. Avem câteva fete care și cântă și vin să facă repetiții cu dumneaei. La dansuri, avem de la copii de grădiniță.
Ansamblul a mers la diverse concursuri, de unde s-a întors cu premii și diplome. Eu sunt foarte mulțumit de ei. Și părinții, și copiii sunt foarte mulțumiți și vor să facă acest lucru. Părinții mi-au cerut acest lucru, pentru că, fiind prin Școala Populară de Arte, primesc și diplomă.
Pe partea sportivă, avem o echipă de fotbal, care este înființată de mulți ani. Eu am preluat-o. Se numește Petrolul Potcoava, care practică în Campionatul Județean, Liga a IV. Avem, în schimb, și grupe de copii. Avem un profesor de sport, care vine din Slatina, este și antrenor de meseria, a practicat fotbalul, avem 40 de copii, începând de la vârsta de 6 ani, până la 12 ani. Avem 2-3 grupe de copii.
Am discuții cu o doamnă profesor de sport, de specializarea handbal, cu care doresc să facem, în cadrul școlii, o grupă de fete.
Cum e alcătuită structura politică a Consiliului Local?
Structura politică a Consiliului Local Potcoava este foarte bună pentru PSD, pentru mine și, mai ales, pentru cetățeni. Avem 10 consilieri din 15, avem aproape 70%. Ceilalți 5 consilieri sunt 2 foști UNPR, actuali PMP, 2 – PNL și 1 – ALDE. La început, ca după alegeri, au fost câteva animozități, dar, între timp, ne-am înțeles. Oricum nu au nicio forță, nu pot să decidă ceva, dar, în ultimul timp, am văzut că vor să facă treabă.
Mă bazez pe aceeași echipă de tineri PSD, câțiva sunt și consilieri locali, viceprimar, administrator public. Am vreo 5 tineri, eu chiar mai caut să mai angajez, dar nu prea găsesc.
Caut să angajez pe Urbanism un arhitect un tânăr, dar, deocamdată, nu pot să-l angajez, pentru că se cere minim doi ani de experiență.
Lucrez foarte bine cu tinerii mei consilierii locali, au cuvânt, când vorbesc cu ei ceva, se rezolvă. Mă sfătuiesc cu ei. Învăț multe de la ei și ei de la mine. Ei chiar mi-au dat sfaturi și pentru alegeri, sunt la zi cu noutățile decât mine.
Am o echipă de tineri foarte bună, sunt foarte mulțumit de ei!
Dumitru Sârghie