Oameni de cultură, iubitori ai cuvântului scris și cântat, prieteni, s-au adunat marți, 25 februarie a.c., în sala Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, cu ocazia lansării nr. 4-5 al Revistei „Bilete de Papagal”, Serie Nouă, restituită revuisticii românești de către poetul și jurnalistul Dumitru Sîrghie.
Evenimentul moderat, cu măiestrie, de d-na Andrada Cojocaru (jurnalistă, președinta Filialei Dolj „Tudor Arghezi” a UZPR, a debutat cu o întrebare firească: „Mai este nevoie de o revistă?” Da, mai ales dacă aceasta reînvie spiritul lui Tudor Arghezi, cum este de părere d-na Mihaela Albu (poetă, prozatoare, critic și istoric literar).
Tudor Arghezi este considerat de către Eugen Simion cel mai mare poet al sec. XX, ne mărturisește dl. Tudor Nedelcea (critic și istoric literar, prozator, eseist). Este cel care a trăit și a creat „în acea perioadă de efervescență culturală, cea interbelică, atunci când au existat cele mai multe minți luminate, cu afinități intelectuale, pe metru pătrat” (Mihaela Albu)
Revista „Bilete de Papagal”, Serie Nouă, „reușește să mențină ștacheta impusă de la primul număr și chiar să dea pe deasupra”, este de părere dl. Mircea Pospai (jurnalist, scriitor, președinte de onoare al UZPR-Dolj). Pentru că, își motivează domnia sa opinia: „aceasta răspunde tuturor criteriilor de calitate: colaboratori, diversitatea subiectelor, acuratețea materialelor, inclusiv acela de a aduce nume noi”. Astfel, încât, potrivit d-lui Dodo Niță (critic de benzi desenate, președintele Asociației Bedefililor din România), „nu este o simplă revistă, ci un adevărat Almanah”. Cât privește promovarea numelor noi, aspect contestat de către unii, majoritatea consideră că, dimpotrivă, aduce un plus revistei, având în vedere că „noi toți am fost debutanți cândva” (Dodo Niță). Și pentru că „tinerii trebuie stimulați” (Tudor Nedelcea). Ceea ce este întărit și de către Dumitru Sîrghie, realizatorul publicației, dând exemplu pe tânărul Ștefan Mateescu, cel care dovedește, la această vârstă fragedă a creației, un real talent de prozator.
Concluzia: „Ceea ce faceți, d-le Sîrghie, este cu adevărat excepțional” (Tudor Nedelcea). Astfel, încât, revista „Bilete de Papagal”, Serie Nouă, „ este o revistă cu care ne mândrim pe plan local, dar este și un reper la nivel național” (Andrada Cojocaru).
Cum niciodată cuvântul scris sau rostit nu a rezonat mai bine decât însoțit de muzică, ne-a demonstrat-o, încă o dată, cantautorul Dan State, care a interpretat o serie de melodii, inclusiv pe versurile poetului Dumitru Sîrghie, și maestrul Mircea Suchici. Mircea Suchici, cel care, potrivit poemului închinat acestuia de Dumitru Sîrghie, „face violoncelul să fumege”. Încât, „fiecare notă e o rugăciune/ fiecare vibrație/ un răspuns/ (…)/ Un dar primit înainte de cuvinte”. Încât nu poți să nu te întrebi: „Cum poate un muritor/ să atingă eternitatea/ prin coardele unui violoncel?”.
Amintindu-ne că abia s-au încheiat zilele Brâncuși maestrul ne-a interpretat partea I („Geneza”) din „Suita Brâncușiană”, cu atâta sensibilitate și măiestrie încât, cu fiecare ciupitură a coardelor violoncelului, „vedeam”, parcă, dalta lui Brâncuși mușcând din bucata de lemn, căreia urma să-i dea dimensiunea universală a artei.
Astfel s-a încheiat o seară minunată în care prieteni într-ale culturii și prieteni de suflet au vibrat din nou la început de primăvară.
Mulțumim tuturor!”
Să avem cu toții o primăvară cât mai frumoasă!
Elena Sîrghie