– locul III la Congresul Societății Naționale de Neurologie
În perioada 15-18 mai a.c., doctorii neurologi slătineni Renică Diaconescu, Carmen Stancu și Mugurel Coteanu au obținut locul III la Congresul Societății Naționale de Neurologie. Cei trei doctori au participat la congres cu un studiu făcut pe patru ani (2008-2012), în domeniul terapiei cu hemostatice, în hemoragia intracerebrală acută. Totul a început după ce dr. Renică Diaconescu își făcea probleme cu privire la apariția hemoragiilor cerebrale la tineri, din cauza tensiunii intracerebrale, dorind să găsească o metodă pentru a opri sângerarea, pentru ca hematomul intracerebral să nu mai crească. Fiind membru al Societății Europene de Neurologie și având acces la diferite reviste de specialitate de prestigiu din lume, dr. Renică Diaconescu a descoperit că un medicament pe care și Spitalul Județean de Urgență din Slatina îl folosește pentru hemofilie, medicament numit Factor 7, îi poate ajuta pe acești tineri. Astfel, după câteva încercări, atât pe tineri, cât și pe bătrâni, acest medicament a dat roade, fără vreo reacție adversă, aducând Slatinei un premiu important în domeniul medicinii.
Trebuie menționat faptul că la acest Congres au participat 38 de echipe de medici, multe dintre aceste făcând parte din clinici de prestigiu din România, care și-au conceput studiile chiar și cu medici din străinătate.
„A fost o întrecere grea, au fost lucrări de biologie celulară, au fost lucrări cu cooperare internațională, dar șeful comisiei a spus, la un moment dat, că și practica, informațiile și constatările din practica medicală sunt utile și chiar mai utile decât cele descoperite la nivel celular care, peste ani, se vor putea aplica în practica medicală. Sunt, în continuare, foarte marcat. Este, poate, succesul vieții mele în profesie, să depășești clinici universitare, centre de cercetare și să urci pe podium, este o mândrie că Spitalul Slatina s-a făcut remarcat”, a declarat medicul neurolog Renică Diaconescu.
După o discuție cu prof. Ovidiu Băjenaru, președintele Comisiei, s-a pus problema cooptării mai multor clinici în acest studiu al medicilor slătineni. De asemenea, în luna septembrie a acestui an, echipa Slatinei de neurologi va participa la Congresul Mondial de la Viena cu același studiu, trebuind, totuși, să introducă în acesta și evaluarea tomografică, pentru care speră să-și păstreze locul III sau, de ce nu, chiar să urce pe cea de-a doua treaptă a podiumului.
Dragoș Sîrghie