Bat alegerile locale la ușă, iar d-voastră trebuie să vă prezentați în fața electoratului cu ce ați realizat în mandatele trecute. Ce ați făcut, ce aveți de gând să faceți?
Sunt într-un punct foarte înaintat în ceea ce privește modernizarea comunei Bobicești. O să le prezint pe sectoare de activitate, pentru că sunt foarte multe realizări.
În domeniul sănătății, am găsit un dispensar al comunei Bobicești, care funcționa într-o casă a unui proprietar, care a câștigat-o în urma Legii proprietății. Am cumpărat această clădire, am modernizat-o și am lăsat să funcționeze acolo medicii de familie. De la cetățeni, am înțeles că nu face față, comuna fiind foarte întinsă. Am mai avut, în satul Leotești, o clădire, care fusese, cândva, primărie, apoi școală, grădiniță. Eu am găsit-o părăginită, am modernizat-o și am transformat-o în dispensar. Astfel, acolo funcționează al doilea dispensar medical din comuna Bobicești. La Leotești, am înființat și o farmacie, pentru a veni mai aproape de bolnavi cu medicamente.
Legat de domeniul învățământului, toate școlile au fost modernizate, aduse la nivelul de civilizație în care ne aflăm. Avem apă și WC în interiorul școlii, centrală, școlile sunt izolate, avem laboratoare de informatică, CDI, internet.
Mergând la infrastructură, nu știu dacă sunt altfel decât ceilalți primari, dar – cel puțin – eu mi-am respectat o linie pe care am mers. Am început cu infrastructura, cu tot ce este sub pământ și continuăm cu asfaltul. La ora aceasta, avem apă în toată comuna, canalizarea este, în proporție de 80% realizată, funcționează la această oră. Mai avem 20%, adică în satul Bechet și câteva străzi unde trebuie extinsă canalizarea. Mai avem de asfaltat aproximativ 12 de km de stradă.
Am adus la nivelul anului 2016 și căminul cultural, acolo își desfășoară activitatea și Ansamblul Folcloric „Oltenașii”. Prin acest lucru, dorim să perpetuăm tradițiile comunei.
Care este relația dintre administrația locală și școală?
Este o relație foarte bună. Copiii de la școală îi avem la Ansamblul „Oltenașii”, la ateliere de teatru. Împreună, facem foarte multe activități, pentru salubrizarea localității, pentru strângerea și reciclarea gunoaielor. Avem multe programe împreună. Este o relație normală, demnă de epoca în care trăim…
Câte dosare aveți la Legea 416?
Avem în jur de 60 de dosare. O parte dintre beneficiari sunt foarte bătrâni, care nu pot și nu trebuie să presteze muncă. Dar avem și peste 30 de oameni care prestează și pe care îi folosim la salubrizare, la decolmatarea de șanțuri, peste tot acolo unde avem nevoie de forță de muncă necalificată.
Din ce sunt asigurate resursele economice, financiare ale administrației locale?
La Bobicești, cea mai mare parte a investițiilor sunt din fonduri europene, pentru că, din fonduri proprii, nu am fi reușit niciodată să facem canalizare, apă, sau cel puțin să reparăm o școală sau căminul cultural. Asta nu înseamnă că nu folosim și sursele proprii. Acestea sunt pentru funcționarea comunei, pentru plata iluminatului public.
Prin GAL, anul trecut, am avut două investiții. Una dintre acestea se referă la modernizarea bazei sportive din satul Leotești. Un alt proiect a fost extinderea rețelei de canalizare pe o stradă de 1,2 km.
Care este situația sportului în localitate?
Avem o echipă de fotbal – „Viitorul Leotești”, de aceea am și modernizat baza sportivă. O adusesem într-un punct funcțional, îi creasem tribune, o îngrădisem, dar vestiarele și grupurile sanitare erau sub orice critică. Acum, putem spune că le-am adus la standardele timpului.
Aveți, în Consiliul Local, o majoritate cu care puteți trece anumite proiecte?
Tot timpul, când a fost vorba despre Consiliul Local, nu am vorbit despre o majoritate. Consider că, în Consiliul Local, sunt consilieri care văd numai interesul localității și nu un interes al vreunui partid. Acolo, majoritatea este în funcție de obiectivul pe care-l propun, nu de obiectivele pe care le au partidele să și le rezolve. Din această cauză, la Bobicești nu se vorbește despre majoritate politică. Interesul local beneficiază de unanimitate.
În campania electorală, orice primar, fie și performant ca d-voastră, trebuie să vină cu o noutate. Ce noutate absolută aveți?
Așa este moda, fiecare candidat la primărie vine cu o promisiune, cu o propunere. Vă rog să vă aduceți aminte la ultimele și penultimele alegeri, când, pe bannerele și pe afișele mele scria: „Eu vin la muncă, nu la Putere”. Promisiunea mea era că mă țin de realizarea infrastructurii, nu realizarea vreunui obiectiv care, de multe ori, este așa de mult sus pus, încât nu se poate atinge într-un mandat. Eu mi-am ales să modernizez infrastructura, sunt undeva la 80% cu modernizarea ei. Mi-am propus și le-am propus cetățenilor ca, în școală, copiii să aibă condiții bune și au condiții bune. Mi-am propus ca tradițiile să fie duse mai departe și sunt duse mai departe. Mi-am propus ca, atât cât poate o administrație publică să se implice în domeniul sănătății, și m-am implicat, la ora aceasta, avem dispensare funcționale.
Pe viitor, la fel, deviza mea va fi „Eu vin la muncă, nu la Putere!”. Iar obiectivele sunt aceleași care vor fi duse la realizarea de 100% a lor.
Știu că sunteți un om consecvent. Când ați luat o hotărâre, într-un anume sens, vă țineți de ea, ați și demonstrat asta. Acum sunteți pus într-o situație ușor delicată. D-voastră, care ați fost un liberal adevărat și poate că, prin acțiunile d-voastră, ați rămas liberal, sunteți pus într-o situație delicată trecând la PSD. S-ar putea ca liberalismul să învingă, în România, în următoarea etapă. Vă întoarceți la PNL?
Este cea mai delicată întrebare. Vorbeam, mai înainte despre consilieri și despre majoritatea din Consiliul Local. Vă spuneam că, după alegeri, consilierii locali, deși au fost aleși politic, deși sunt membri ai unui partid politic, în Consiliul Local sunt cetățeni care urmăresc doar interesele cetățenilor. Nu puteam să cer consilierilor să nu mai fie membri de partid și să voteze doar în interesul comunei și eu să fac altfel decât lumea lor. Este adevărat că, la un moment dat, linia mea politică s-a schimbat de la liberali la social-democrați. Această schimbare a fost făcută doar în interesul cetățenilor. Erau proiecte care altfel nu-și vedeau finalitatea și nici măcar nu se întrezăreau. Acum, acele proiecte, au deja o finalitate. Pot să spun și este verificabil că a fost în interesul cetățenilor.
Nu vă pot spune dacă voi trece înapoi la liberali. Nu vă pot spune că această mutare va fi făcută și reversibil. Momentan, sunt administrator în comuna Bobicești, urmăresc interesul locuitorilor și realizarea obiectivelor pe care le-am propus, pe care cetățenii le-au acceptat și așteaptă să fie realizate.
Transmiteți un mesaj către locuitorii comunei d-voastră!
Am un mesaj către locuitorii comunei Bobicești, cei care votează și cei care stabilesc cine și cum va conduce, în următorii patru ani, comuna. Le spun să nu-și piardă încrederea, eu sunt același Ilie Chitez, acela care, așa cum spuneam, nu am venit la Putere, am venit la muncă.
Lucrul acesta l-am dovedit și prin realizările efective și prin faptul că, așa cum spuneați și d-voastră, atunci când mă apuc de un proiect, acela va fi dus la îndeplinire, indiferent cum.
Dumitru Sârghie
Te superi degeaba pe functionarul respectiv regulamentul european prevede aceasta procedura. Am atasat doua linkuri poate iti sunt de folos pentru a solicita in spania alocatie.
http://romaniinspania-gabriela.blogspot.ro/2010/03/spania-noutati-despre-alocatia.html
http://www.mediafax.ro/social/romanii-care-lucreaza-legal-in-strainatate-pot-solicita-alocatii-mai-mari-pentru-copiii-lor-2793113
Va salut și va respect pentru sinceritatea cu care ați răspuns la întrebările delicate.
Cu permisiunea dumneavoastră as dori sa va întreb cine din personalul pe care îl conduce-ti ar trebui să știe că Spania nu acorda alocație pentru copii atît străinilor, indiferent dacă sunt în comunitatea europeană sau nu cît şi cetățenilor lor. Atunci de ce sînt pus în situația să aduc un document prin care sa arătat că fata mea (cetățean român )nu primește alocație aici (în Spania ).Fac precizarea că aveți în comună copii care locuiesc în altă țară -în prezent și care primesc alocație. Sau cei care sînt născuți mai târziu decât fata mea (în curând va împlini 14 ani)sînt mai romîni decît ea.
Vă mulțumesc.