AcasăInterviuSunt convins și decis să candidez la Primăria Slatina!

Sunt convins și decis să candidez la Primăria Slatina!

D-le Iordache, bântuie o vorbă prin Slatina: decât să te tratezi în Spitalul Județean din Slatina, mai bine iei trenul spre București. Chiar un prieten bun de-al d-voastră, ziarist, spunea acest lucru. Se mai poate spune așa ceva în acest moment?

Se spunea, cu mai bine de trei-patru ani în urmă că, Spitalul din Slatina este spitalul groazei. Din fericire pentru noi și din păcate pentru alții, alte spitale din țară au preluat această titulatură. În ultima vreme, la Spitalul de Urgență Slatina, niciun caz, la limită, din punct de vedere al actului medical, nu a mai fost mediatizat negativ pe televiziunile publice. Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla, oricând, orice, pentru că suntem în România, într-un sistem sanitar foarte vulnerabil.

andrei iordache 628Nu doar mai buna comunicare din ultimii doi-trei ani a dus la progresul Spitalului nostru, ci, efectiv, schimbarea, din toate punctele de vedere, de la mentalitate până la investiții majore. Toate aceste realizări au dus ca, după trei-patru ani, să nu mai mergem cu trenul la București și să vorbim despre spitalul Slatina ca despre un spital civilizat, aproape de cum ar trebui să fie.

D-le director, cum stați cu alinierea d-voastră la comandamentele de partid ale PSD?

Stau prost. De mai bine de trei ani de zile, de când sunt managerul spitalului, nu a existat nici măcar o situație în care să se pună problema de așa ceva. Deci, la capitolul acesta nu stau bine deloc.

Cât de mult vă doriți să candidați la Primăria Slatina?

În toți acești trei ani și jumătate, de când sunt directorul spitalului, până în urmă cu aproximativ o lună de zile, nu-mi doream deloc să candidez la Primăria Slatina, dar vă mărturisesc că, după ce am analizat situația  și m-am consultat cu oamenii din jurul meu, am luat această decizie și sunt convins și decis să candidez la Primăria Slatina.

Nu credeți că puteți să candidați ca independent, având în vedere imaginea șifonată a PSD Olt?

Nu, lucrurile sunt clare. O să candidez din partea PSD.

Unde-i liberalul Andrei Iordache de altădată, pe atunci când îi tremurau izmenele lui Daniel Bărbulescu, la ideea că ar putea să se întâlnească pe propria-i televiziune cu d-voastră?

Întrebarea aceasta puteți s-o adresați oricărui om care face sau nu politică. Unde este dl Sârghie de acum opt ani, când, împreună, mutam munții din loc? Sau unde este d-l Sârghie de acum 15 ani, când compunea o superbă poezie de dragoste. Fiecare om trece printr-o grămadă de transformări. Poate cele mai importante sunt cele pe plan mental.

Suntem toți, până la urmă, așa cum suntem, și în urma multor experiențe de viață pe care le trăim. Dar situația, în acest moment, este exact cum v-am spus.

Dacă UNPR bate palma cu PSD și veți fi nevoit să-l susțineți pe Albotă, de la UNPR, cum veți primi această chestiune?

Nu cred că se va întâmpla acest scenariu și, dacă în majoritatea timpului, sunt dedicat poziției pe care o am la Spitalul Slatina, în ceea ce privește implicarea în partea politică este exclusiv dedicată, în acest moment, candidaturii mele la Primăria Slatina.

Veniți dintr-o familie de intelectuali, de oameni care știu ce înseamnă istoria și cultura României. De ce credeți că orașul Slatina și județul Olt, in integrum, sunt la marginea culturii? Suntem un județ acultural…

Nu știu dacă situația stă chiar așa. Și eu cred că Slatina are nevoie de mai multe exerciții în acest sens, nu doar de dragul discuțiilor sau de dragul filozofiei, ci, pur și simplu, dacă ne uităm nu numai în România, ci și în Europa, și-n lume, o să observăm că marile orașe din lume (vorbesc din punct de vedere economic), au o componentă culturală foarte importantă.

Nu știu dacă lucrurile stau chiar așa dezastruos la Slatina, cum spuneți dvs. Un oraș dezvoltat din punct de vedere economic trebuie să fie dezvoltat și din punct de vedere social și cultural. Cine crede că te poți dezvolta doar pe linie economică, doar cu mari investiții și doar din punct de vedere financiar, eu cred că greșește și lucrurile trebuie înfăptuite în paralel.

Cum veți putea d-voastră, ca primar, să spălați imaginea unei instituții (Primăria Slatina), care a fost, practic, îngropată?

În primele două săptămâni, toți angajații primăriei o să trebuiască să-și facă curățenie la locul de muncă. O curățenie foarte serioasă și amănunțită, la fel ca într-o farmacie din spital.

Care vor fi criteriile grație cărora veți fi ales candidat al PSD la Primărie, pentru că, în cursă, sunt mai multe personalități? Unii spun perso-nulități…

Nu știu, este o chestiune internă a partidului. Mă supun rigorilor partidului.

Aveți speranța că veți fi ales?

Am convingerea că voi fi ales!

Au fost două persoane fizice din Italia, care au venit să facă un audit la Spitalul Slatina, pentru o sumă foarte mare de bani, sumă plătită de ALRO și de altă instituție de pe plaiurile noastre. Cu ce ne-am ales din chestiunea aceea? Fiți sincer, ne-am ales cu ceva după acea mascaradă de audit, care a costat așa de mult?

Nu am fost implicat în luarea deciziilor, eram director al Direcției Sanitare. Dând la o parte componenta financiară, pentru că nu este în atribuțiile mele să o discut, din punct de vedere al celor scrise acolo de cei doi specialiști italieni, au existat multe lucruri bune pe care dânșii le-au scris acolo ca niște concluzii la acel audit, care a durat o lună sau două luni de zile. O să vă dau, punctual, doar două exemple. Unul pozitiv și care a avut o finalitate, și vorbim de extinderea unității de primiri-urgențe, care, într-un fel, a plecat de la acel audit și de la acea evaluare a acelor medici, nu pentru că noi nu am fi putut să facem acea evaluare, dar dânșii au venit și au făcut-o atunci, pentru că, până atunci, nu intra în discuție acest lucru. Paradoxal, o temă națională, care se discută acum, și anume acea mărire de salariu sau suplimentare de venit din partea medicilor, adică posibilitatea ca medicii să lucreze în cadrul spitalului și în regim privat a venit tot din acel audit.

Adică, după orele de program, spitalul să încheie un contract cu medicii, spitalul să pună la dispoziție spații medicale și medicii, în loc să se ducă să lucreze la cabinetele private, să lucreze la cabinetul din policlinică. Tot ce se discută acum la nivelul Ministerului Sănătății, paradoxal, a plecat de la o idee din acel audit. Nici ei nu au inventat acest lucru, se mai practică și-n alte țări. Din acest punct de vedere, excluzând partea financiară, au existat și lucruri bune, o parte din ele fiind implementate.

D-le director, să nu ne spuneți că Ponta și ministrul Sănătății s-au luat după auditul acela de fantasmagoric…

Nu am spus-o întâmplător. Există o anumită filieră prin care această idee foarte bună cred că a ajuns până la nivelul guvernamental.

A fost promovată și de d-voastră?

Am purtat și eu o anumită discuție în acest sens.

Transmiteți un mesaj slătinenilor, ca director de spital și un mesaj către slătineni, în calitate de viitor candidat la primărie?

Îi rog pe slătineni să creadă nu doar în abilitățile politicienilor de a face lucruri bune, le cer să creadă și în abilitățile lor de a schimba lucrurile. Să creadă că schimbarea în bine începe cu fiecare dintre noi!

Dumitru Sârghie

6 COMENTARII

 1. Multa vrajeala…..nici o fapta…cunoasrem de cind l am pus director la sanatate de la unpr…poate a uitat…sunt sincer ……nu are nimic comun cu functia de primar….poate doar afacetile….ce zici pisicule…te bucuri….va pacaliti si va pacaleste ….aveti incredere in ce va spun……daca vreti …..

 2. Membrii GRIP (fost GRI) analizeaza cu atentie interventiile celor ce isi propun sa ajunga la PRIMARIE. Doctorul Iordache este singurul dintre acestia care are un discurs coerent. Multele iesiri in public ale acestuia l-ar fi putut dezavantaja prin aparitia unor inconsecvente . Dimpotriva, analizandu-le cu atentie obsevi cu bucurie intelectuala corectituninea argumentativa a discursului . Nu poti performa in acest sens decat daca nu esti demagog si ai conturat un PROIECT . Discursul este doar vehicolul prin care transmiti PROIECTUL alegatorilor pentru a te sprijini. Pe Andrei Iordache reusita in PROIECTUL Spitalul de Urgenta Slatina il diferentiaza fata de ceilalti candidati .

 3. Din famile de intelectuali? Cam ce poate avea in cap un ginecolog care isi pune nr. la masina VAG? Asta fiind taxu lu mi ul Andrei, un tip destul de colorat dealtfel. Cat priveste pe nea Andrei , pana mai ieri era omul de paie care fura pt. Valcov – vezi Miranliv cu parcarea si extinderea UPU, acu a devenit bun de candidat? Ce limba catifelata are deontologu Sarghie….

 4. Aiurea! Cunosc recent un caz al unei persoane apropiate care s-a internat in spitalul acesta si in fix o luna a murit la 46 ani. A stat 4 ore in UPU diagnosticat cu accident vascular fara sa primesca nici un tratament ( chipurile, ,,asa este procedura”). Pacientii sunt tratati cu greata si plictiseala de medici si asistente mai ales in cazul in care nu sunt atinsi cu atentii. Sfat pentru toti cei care voluntar sau nu ajung in acest spital, plecati in alta parte(Bucuresti,etc.) ! Aici nici dumnezeu nu este lasat sa te ajute!

  • rectific ultima propozitie : Aici nici Dumnezeu nu este lasat sa te ajute!

 5. Daca pana acum o luna nu isi dorea deloc sa candideze, de ce l-am vota?!??
  Sta prost cu alinierea la comandamentele psd?? In noaptea cu pricina “oprescu” cum a stat?
  Spitalul judetean arata jalnic, oameni buni, iar din punct de vedere medical domneste haosul. In aceste conditii, ce-l recomanda pe acest tip pentru postul de primar? Indrazneste sa mentioneze vreo realizare? Unii s-au nascut manageri cu ifose de primari.

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular