Deși un pic tardiv, președintele PNL Olt, fost ministru al Culturii, liberalul Gigel Știrbu, a ținut ieri o conferință de presă, pentru a lămuri anumite chestiuni legate de „moartea USL” și pentru a-i da o replică mai vechiului său adversar politic, care încă n-a ajuns precum domnia-sa la struguri (în sensul că n-a ocupat funcția de ministru) și care a făcut și face bășcălie, atunci când se referă la liberali.
Mai mult, în cadrul conferinței de presă pe care a ținut-o sâmbăta trecută, Darius Vâlcov le-a dat un ultimatum liberalilor care se află încă în fruntea bucatelor și s-a pus pe pescuit primari liberali rurali, pentru a face din PSD un partid unic, cu un singur gând și-o singură voință, similar PCR-ului de altădată.
Iată replica lui Gigel Știrbu.
D-le președinte, Darius Vâlcov a spus că mănâncă câte un liberal pe pâine, la micul dejun, că liberalii, în general, sunteți zero. Din când în când, vă mai trimite la școală, că nu știți carte. Despre Cătălin Rotea (fostul prefect liberal) a spus că numai în PSD se poate desăvârși ca om și ca om politic. Ca președinte al PNL, aveți vreo replică la acest tupeu nemăsurat?
Ne cunoaștem de foarte mult timp. Degeaba încercăm noi să ne dăm mai frumoși și mai deștepți decât suntem în realitate, pentru că toți ne cunoaștem unii pe alții. Acum, trecând într-un registru mai puțin riguros, eu înțeleg de ce arată Darius așa de rău, în ultima perioadă. Cred că i se trage de la liberalii ăia pe pâine. Cred că de aceea este slab și cocârjat. De-aia a albit, a chelit. Cred că de la liberalii ăia i se trage lui.
În ceea ce privește chestiunea cu mersul la școală, s-ar putea să aibă dreptate. Noi nu suntem deloc duși la școală, pe noi dacă ne pui într-o funcție de genul ăla, noi nu putem face ceea ce a făcut el. Dacă noi am face ce a făcut el, pe noi, după două zile, ne prinde cine trebuie. Adică, noi nu suntem duși la școală, nu avem școli din acestea, școala străzii, a colțului de bloc, școala scării de bloc, noaptea. Noi nu avem astfel de școli. Poate, din această privință, trebuie să mergem la școală. Trebuie să recunosc că, în acest sens, are dreptate.
În ceea ce privește dezvoltarea lui Cătălin Rotea, nu știu, bag seama că se poate dezvolta și-n PNL. Sunt oameni care nu înțeleg că există pe fața pământului și persoane care mai bine pleacă acasă decât să lingă unde au scuipat. Deci, sunt persoane care nu pot face ce a făcut el. Eu, unul, nu mă văd în stare, vă rog să mă credeți. Rămân mărturie pe banda d-voastră, eu nu pot face așa ceva. Vă mai spun și altceva, parcă sunt rățușca cea urâtă. Mie nu mi-a făcut nimeni, niciodată, o propunere indecentă de genul acesta. Deci, ori că nu au încredere în mine, ori că nu sunt vreo valoare locală politică, ori că nu am nimic în spate, pe mine nu m-a curtat nimeni niciodată. Să înțeleg că ori nu am valoare, ori sunt curtați doar cei mai slabi. De aceea, vă spun, să înțeleagă toată lumea bine: liber este oricine să vină în PNL, liber este oricine să plece din PNL. PNL este altfel și d-voastră o știți foarte bine. Așa, în particular o spuneți, în spațiul public, mai puțin. Eu vă mulțumesc pentru cuvintele pe care le-ați avut, de-a lungul timpului, la adresa PNL. Dar, în PNL nu stă nimeni cu forța și nu este dat nimeni afară. Cine dorește să plece, să plece. Dacă dorește cineva să se dezvolte lângă asemenea oameni ca Vâlcov, e liber s-o facă.
Știți destul de bine, Cătălin Rotea, acum trei ani de zile, când am candidat la Conferința Județeană, pentru funcția de președinte, nu a făcut parte din echipa mea, a făcut parte din echipa d-lui Ciugulea. Cătălin Rotea, Dan Codan, Cristi Bircea, mulți nu au făcut parte din echipa mea. Iată-ne pe toți în aceeași echipă, în aceeași barcă. Iar Cătălin Rotea, de când sunt eu președinte interimar, a fost investit cu cea mai mare încredere din partea acestei organizații județene. Noi suntem altfel. Asta nu înseamnă că dacă nu ai fost cu mine, trebuie să pleci. Nu! Noi ținem la valorile acestui partid, noi ținem la principiile pe care acest partid le propovăduiește.
De aceea, vă spun, cunosc foarte bine membrii PNL și veți avea o surpriză, sper eu plăcută, după alegerile europarlamentare, cu privire la primari. Și să știți că cel de la Bucinișu nu este singurul care a fost abordat. Să nu credeți că, imediat după ce pleacă de la ei, nu ne sună. Sună imediat și ne spun: uite, au venit comuniștii. Și? Hai domne, lasă, vezi-ți de treabă cu ăștia. Nu este prima dată și, credeți-mă, nu este nici ultima dată. Ceea ce este oarecum tragic, te întristează și lasă o urmă neagră în sufletul tău este că aceste lucruri care sunt tributare anilor 2000 sau 1990 și, sunt promovate de oameni tineri, fizic, care n-au trăit masiv în comunism. Oameni care, de-a lungul carierei lor politice, au înfierat asemenea manifestări și asemenea acțiuni. Și, odată trecând acolo, domne, s-au schimbat, au devenit alți oameni.
Credeți-mă, aceste lucruri ar trebui să ne pună pe gânduri pe toți, pe d-voastră, cei cu mai multă experiență, mai puțin, dar pe cei mai tineri din presa locală ar trebui să-i pună pe gânduri. Pentru că acest județ nu are decât o singură șansă: să terminăm cu aceste manifestări de tip comunist!
Dumitru SÂRGHIE