AcasăInterviuSunt un fel de servitor al oamenilor, adică sunt în serviciul lor!

Sunt un fel de servitor al oamenilor, adică sunt în serviciul lor!

Primar cu o bună experiență în administrație, deși destul de tânăr, Iulian Preda este, cu adevărat, primul gospodar pe care și l-au dorit locuitorii comunei Pleșoiu. Domnia-sa se află la cea de-a doua legislatură în fruntea obștilor rurale care alcătuiesc această comună cu o îndelungă tradiție în cultivarea legumelor, însă nu trebuie uitat că înainte de a ocupa pentru prima dată postul de primar, Iulian Preda a funcționat ca viceprimar al aceleași administrații.

Legat sufletește de locurile sale natale, Iulian Preda le-a demonstrat sătenilor, cale de aproape două „cincinale”, că este omul potrivit la locul potrivit. Grijuliu cu banii strânși din sudoarea localnicilor, dar și întreprinzător de forță în ceea ce privește accesarea proiectelor pe bani europeni, protagonistul acestui interviu, Iulian Preda, și-a administrat și își administrează cu chibzuință și dragoste comuna, declarând, fără rezerve, că este servitorul oamenilor.

plesoiuCe proiecte ați avut în mandatul trecut și pe care le-ați finalizat? Ce proiecte aveți începute și cu ce bani credeți că le veți finaliza? Tocmai ați fost la București la întâlnirea cu premierul…

Da, am fost la București. S-au discutat toate problemele pe care noi le avem la nivel de comună. Sunt probleme mari, iar bani, la nivel de țară, sunt foarte puțini. Noi am primit adrese să ținem licitații pentru unele proiecte pe HG 577, iar d-l prim-ministru ne-a spus că anul acesta nu va finanța alte lucrări, ci se va continua doar cu cele începute. Pentru noi este o lovitură grea, pentru că ne făcusem un program, sunt probleme importante de rezolvat. Comuna este foarte mare și avem zone unde nu avem asfalt și nici alimentare cu apă sau canal.

Anul trecut am reușit să accesăm fonduri europene, pe Măsura 3.2.2, în valoare de 2,5 milioane de euro. Acest proiect a fost dus la bun sfârșit de aproximativ aproape de doi ani de zile. Mai concret, s-a făcut alimentare cu apă și canal pe o porțiune de 16 km pentru patru sate: Pleșoiu, Arcești, Arcești-Cot și Cocorăști. Un proiect foarte bun, cu două stații de epurare și două gospodării de apă. Sunt foarte mulți oameni care s-au legat și la apă și la canal. Oamenii sunt mulțumiți… Am reușit să facem și porțiune de 400 m de drum betonat, în zona Cocorăști.

Am făcut și proiectele care sunt trecute acum pe HG 577 cu asfaltare drumuri locale prin sate. Aproape 70% din drumurile din comună se puteau asfalta pe aceste proiecte. Și asfaltarea drumului comunal care face legătura între satele Cocorăști-Doba-Schitu Deal-Schitu Vale-Colibași… Un drum foarte important, care este și circulat și care ne-ar ajuta foarte mult. Sunt foarte mulți oameni care merg și spre Drăgășani și ar scuti 7-8 km față de traseul Arcești-Pleșoiu.

În viitorul apropiat, vom ține licitația pentru asfaltarea unui drum care va face legătura între Arcești-Cot-Strada Gării-Doba-Schitu. Va fi o rută ocolitoare pentru drumul național. Un proiect în valoare de 1 milion de euro. Este un proiect foarte bun, dar mai importante sunt drumurile care trec pe la porțile oamenilor. Pentru că, indiferent cât am încerca noi să punem piatră, în câteva luni este înghițită…

Sperăm ca, din 2014, odată cu venirea banilor de la Uniunea Europeană și începerea altor programe, să accesăm fonduri.

Cum reușiți d-le primar să accesați aceste fonduri europene, pentru că alți primari nu reușesc acest lucru?

La nivelul primăriei, împreună cu d-l viceprimar și personalul propriu, ne-am implicat și am reușit tot ceea ce ne-am propus. Deci, tot ce au fost fonduri europene am accesat și am reușit să luăm banii. Lucrăm cu firme specializate de proiectare și avem și consultanță, acolo unde nu putem să facem față.

Care este raportul dintre administrația locală și Consiliul Județean?

Între noi și Consiliul Județean este o relație foarte bună. D-l președinte Paul Stănescu și  d-l vicepreședinte sunt niște oameni deosebiți, care tot timpul au încercat să ne ajute. Atât cât s-a putut, pentru că dacă nu ai de unde… Dar, cu tot ceea ce au putut să ne ajute, ne-au ajutat și ne-au sprijinit tot timpul, când am avut probleme.

Care este relația primăriei cu școala? Vorbiți-ne despre Educație.

Când noi am venit la primărie, școlile arătau groaznic. Nu s-au investit bani în întreținerea lor. Noi am încercat să facem tot posibilul să oferim copiilor condiții cât mai bune. Am reabilitat ambele școli pe care le avem pe raza comunei, Școala Pleșoiu și Școala Doba. La ambele am montat termopane, parchet, gresie, centrale termice. Condițiile sunt foarte bune… La grădinițe, avem aceleași condiții. Am încercat să creăm, pe cât posibil, cu banii pe care i-am avut, condiții foarte bune pentru copii.

Cu domnii profesori nu am avut niciodată probleme. Au mai fost discuții, pentru că nu avem tot timpul posibilitatea să le plătim banii de transport. Nu este vina noastră, pentru că, dacă depindea de noi, și aveam sursele necesare, le plăteam. Sperăm ca anul acesta, în funcție de bugetul pe care îl vom primi, să ne achităm și de aceste datorii față de dumnealor. În rest, nu au fost discuții. Dumnealor sunt mulțumiți și de activitatea și de sprijinul nostru.

Este adevărat că, din cauza scăderii natalității, unele clase nu mai sunt ocupate? Aveți astfel de probleme?

Avem astfel de probleme… Suntem foarte supărați, pentru că suntem o localitate la 10 km de oraș, iar tinerii preferă să locuiască la Slatina, în loc să vină într-o zonă ca a noastră, o zonă pe care noi o considerăm o zonă foarte frumoasă, cu oameni harnici și gospodari. Însă preferă să meargă cu copiii la Slatina. Oricum, natalitatea a scăzut foarte mult. Cred că și puterea financiară este una dintre cauze, pentru că oamenii nu au bani, pentru a avea mai mulți copii.

Ați vorbit despre apropierea de oraș. Se vorbește despre zona metropolitană Slatina, care să cuprindă mai multe comune din apropiere. Sunt primari care nu acceptă, din start, această chestiune. Dvs. ce părere aveți despre acest lucru?

Indiferent cum se hotărăște, noi suntem de acord, pentru că cel mai important este să le fie mai bine oamenilor. Nu le convine, că o să plătească taxe și impozite mai mari, dar dacă li se asigură toate condițiile ca la oraș, atunci e bine. Trebuie să privim înainte, nu ne putem întoarce înapoi. Trebuie să se facă ceva în  privința regionalizării și comasării comunelor, pentru că sunt foarte mulți funcționari publici și este foarte greu pentru stat să plătească atâția funcționari.

Despre Cultură, tradiții, ce ne puteți spune?

Am reabilitat căminul cultural vechi. Avem în program să facem un cămin cultural mai mare de nivelul comunei. Pentru că Pleșoiu este o comună mare, întinsă pe șapte sate. Am adus un instructor pentru copii, pe d-l Sandu Rizea, ca să ducem mai departe tradiția jocurilor populare și a călușului din zona noastră. Se comportă foarte bine copiii, le e drag și vin cu mare plăcere să învețe. Împreună cu d-na director și profesorii de la școală s-au organizat diferite concursuri. Încercăm pe cât putem să menținem tradițiile la noi în comună.

Credeți că PSD va avea, totuși, candidat la președinția României? Credeți că USL va rezista până la capăt?

Alianța va merge până la sfârșitul mandatului, fără nicio problemă. Acolo sus sunt oameni de mare calitate, atât d-l Ponta cât și  d-l Antonescu. Nu cred că PSD va avea candidat pentru alegerile prezidențiale, pentru că d-l Ponta, în momentul în care promite ceva, se ține de cuvânt.

Ca lider al acestei comune, ce le puteți transmite oamenilor?

Le mulțumesc pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Eu nu sunt lider, ci sunt un fel de servitor al oamenilor, sunt în serviciul lor adică, deoarece pentru pentru asta m-au votat. Voi face tot posibilul să nu-i dezamăgesc și să duc la îndeplinire tot ceea ce le-am promis, prin proiectele pe care eu, în campanie, am spus că le voi duce la bun sfârșit.

A consemnat Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular