Mihai Ioana, primarul comunei Grădinari, este un exemplu de devotament și respect față de locuitorii acestei localități, oameni harnici, frumoși la suflet și la gând. Aflat la al treilea mandat de prim-gospodar al Grădinarilor, Mihai Ioana n-a precupețit niciun efort și, în ciuda vremurilor nefavorabile, pe care le trăim, el a schimbat, în bine, mersul și direcția unei comunități, care încremenise în proiect… Dar să-i dăm cuvântul d-lui primar!
D-l primar știu că ați făcut pași importanți pe zona socială. Despre ce e vorba?
Sunt mândru că afirm, cu certitudine, că suntem singura comună din județul Olt care avem servicii sociale licențiate. Vorbim despre serviciul de îngrijire a bătrânilor la domiciliu, un program foarte important. Al doilea serviciu se referă la acordarea unei mese gratuite, în fiecare zi, pe o perioadă de doi ani de zile, la 60 de bătrâni. Le servim masa la domiciliu.
Trebuie să venim în ajutorul semenilor noștri în vârstă, pentru că sunt abandonați. Am făcut o statistică și, din păcate, comunele noastre sunt foarte îmbătrânite. Noi avem peste 350 de bătrâni, cu vârsta peste 65 de ani și 150 de persoane, care au depășit 75 de ani.
Ce proiecte aveți pentru modernizarea comunei?
Pe programul „Anghel Saligny”, avem două finanțări. Este vorba despre canalizarea pentru cele trei sate (Runcu, Petculești și Grădinari) și asfaltarea a șapte km de drumuri. Trebuie să refacem studiile de fezabilitate, pentru că noi am cerut o sumă, iar suma alocată a fost alta. Concret, am primit 180 miliarde lei vechi pentru canalizare și 60 miliarde lei vechi pentru asfaltare.
Urmează proiecte mai mici, cum ar fi modernizarea parcării din fața primăriei, prin finanțare de la GAL. Am modernizat școala și vrem să facem acum și gardul.
La primărie și la școală, în scurt timp, vom monta panouri fotovoltaice. Practic nu mai plătim curentul, îl luăm de la soare. De la Dumnezeu…
Încercăm să amenajăm o mică piață pentru legumicultori, pentru că oamenii își vând marfa în stradă. Ar fi ideal. Începe acum tomata, oamenii sunt încântați că s-au alocat iarăși cei 3000 de euro. Există speranță!
Educație și sport – două aspecte importante într-o comunitate! Ce ne puteți spune despre acestea?
Copiii frecventează școala regulat. Avem profesori calificați. Avem și mulți elevi rromi. Este o relație extraordinar de muncă între populația majoritară și minoritatea rromă. Există o comunicare permanentă și bună înțelegere, inclusiv la școală. Iar administrația are o legătură permanentă cu școala.
Vrem să refacem baza sportivă din comună. Este nevoie de mișcare! Minte sănătoasă în corp sănătos!
Cum colaborați cu preoții din comună?
Avem o legătură strânsă. La ședințele de consiliu, participă reprezentanții celor trei parohii, pe care le avem pe raza comunei. Alocăm acum bani pentru biserică, ca să punem panouri fotovoltaice.
D-le primar, care este secretul popularității dvs.?
Implicarea! Sunt foarte aproape de oameni. La mine la birou este ușa permanent deschisă și poate să intre oricine și oricând, pentru că e transparență totală.
Dvs. reprezentanți și minoritatea rromă, dar vă iubește și vă votează și majoritatea românilor din Grădinari…
Așa este! Și sunt foarte mândru de acest lucru.
Ce le transmiteți oamenilor?
Să aibă încredere, să se bazeze pe mine, pentru că nu-i vom dezamăgi!
A consemnat Dumitru Sîrghie