În ,,Epoca de Aur”, am lucrat în învățământ, aproape un cincinal, într-un sat din județul Vaslui, izolat de minima civilizație a vremii, la o distanță de vreo 15 km de comuna în care era școala coordonatoare. Din când în când, primarul comunei respective, un semianalfabet notoriu, care era și liderul politic al ținutului, elev în clasa a XII-a la seral, însoțit de dir. coordonator al școlii de Centru, venea în control. Un control inopinat, ideologic, în genul celor făcute de Anisie, în vremurile noastre ,,moderne”, în care closetele au rămas tot în curtea școlii, și în care mulți elevi, se șterg tot cu coceni la cur. Vizita avea, eminamente, un caracter politic, foarte vag administrativ și aproape deloc legat de sistemul educativ și programa școlară, în sine.
Era pe vremea ,,Acordului global”, în învățământ. Nu conta că foarte mulți elevi nu veneau câte un trimestru la școală sau deloc, mai ales în timpul muncilor agricole la CAP. Dacă spuneai că școlarii sunt cu vitele pe câmp sau la recoltat de sfeclă și porumb, cu părinții ceapiști, tov. primar perora că trebuie să mergi după ei, ca să le predai lecția și să-i treci clasa. Eventual să paști și vacile Colectivului, despre care se spunea că sunt ale poporului. Canci!
Dacă erau câțiva elevi buni în școală, și chiar erau, trebuia să evaluezi global nivelul lor, și să ai o promovabilitate de 99,99%. Pe hârtie, totul trebuia să fie aproape perfect.
Vă imaginați la ce tertipuri trebuia să recurgă dascălii și directorul de școală, ca să raporteze scriptic la partid că unitatea de învățământ este una fruntașă. Nu erau computere, telefoane de fițe și sculele pe care le are acum o parte dintre elevii patriei, în mediul urban, dar care lipsesc, majoritar, și azi, în mediul rural, pentru a face învățământ on-line… Învățământ on-line, configurat de ministresa liberalizdă, egal în prostie involuntară sau interesată cu Manifestul împotriva bătrânilor semnat de Streinu Cercel. Și, iată, că, pe vremuri de pandemie, vine geniala Anisie, un fel de Suzana Gâdea sau un alt fel de nătărău ca Pop-Genunche, și reintroduce un nou model de acord global în educație, ce-i drept, așa cum v-am spus, ultramodernizat, pe ici pe colo, mai ales în arealurile odraslelor îmbuibaților politruci, care ne conduc din 1990 încoace.
Știu, mă veți întreba insidios: dar ce ar fi făcut PSD, în aceeași situație? Răspunsul meu: ar fi făcut la fel! Cam ce-ar fi făcut, USL, cu Plagiatorul și Porumbacu, dacă ar fi rămas în fruntea bucatelor. Nemaivorbind de Liviu, Viorica și Tăriceanu, cel din urmă cu nota 5 la română și cu același număr de neveste în portofoliu.
Hălăi-șa!
Dumitru Sârghie