AcasăActualitateTheodor Stolojan – considerație și respect pentru ALRO Slatina

Theodor Stolojan – considerație și respect pentru ALRO Slatina

De-a lungul timpului, oficiali responsabili ai statului român, atunci când au avut ocazia, nu au precupețit nici un efort pentru a adresa public aprecierile cuvenite uneia dintre cele mai consacrate mărci industriale românești, ALRO Slatina.

Producătorul de aluminiu primar din România, unicul din țară, lider în zona sud-est europeană, parte a grupului WIMETCO, ce cuprinde societăți aflate în aval și în amonte de ALRO Slatina, asigură în prezent stabilitate și performanță într-o economie unde industria are probleme datorate unor factori externi.

Doar în urmă cu câteva luni, prezent la Slatina, primul ministru al României, Victor Ponta declara în spațiul public faptul că ALRO este unul dintre pilonii de rezistență ai economiei românești.

Investițiile făcute de această firmă, atât în retehnologizare, în ceea ce privește calitatea mediului înconjurător, au arătat de fiecare dată că performanța economică este parte integrată a unui ciclu bazat pe responsabilitate și respect corporatist.

alro panorama

Sâmbătă, 25 ianuarie 2013, la Slatina s-a aflat fostul prim-ministru, Theodor Stolojan, unul dintre cei mai apreciați economiști români la nivel mondial. Pe lângă funcția deținută, cea de șef al Guvernului României, cel care este în prezent deputat în Parlamentul Europei, a fost autorul primei strategii privind privatizarea activelor statului, cât și unul dintre reformatorii sistemului economic românesc, atunci când s-a trecut din mers, de la economia socialistă de tip centralizat, la cea bazată pe sistemul concurențial al pieței libere.

Recent, cu ocazia vizitei sale de la Slatina, Theodor Stolojan a ținut să facă mai multe aprecieri legate de poziția ocupată de ALRO în spațiul economic românesc, cât și lămuriri necesare în legătură cu unele teme false, lansate în spațiul public, prin care diverși analiști au încercat să acrediteze ideea că ALRO ar fi fost favorizată de către statul român la achiziția de energie electrică, materie primă necesară în procesul de producție prin care alumina calcinată devine aluminiu…

Theodor Stolojan:

ALRO era îndreptățită să  negocieze cu Hidroelectrica un preț la energie mai mic

 „Aș vrea să stabilesc aici, în fața dvs., una dintre multele manipulări făcute de către o parte a mass-mediei, carestolojan prelua aceste manipulări fără niciun fel de verificare. Dacă vă amintiți, s-a declanșat o perioadă de timp un atac virulent la adresa președintelui Traian Băsescu și la adresa mea, în legătură cu ALRO Slatina.

De fapt, ceea ce vroia Traian Băsescu și ceea ce susțineam și eu la vremea respectivă, era faptul că cei care-i apărau pe «băieții deștepți» din Energie, aceia care delapidau Hidroelectrica prin diferite contracte, n-au nicio legătură cu ALRO. Că ALRO e cu totul și cu totul altceva decât niște nemernici care, prin corupție, prin diferite mijloace, obținuseră contracte de cumpărare a energiei la un preț mult mai mic decât prețul pieței. ALRO era cu totul altceva… Ceea ce susținea președintele Băsescu și ceea ce susțineam și eu la vremea respectivă era următorul lucru: că ALRO este un consumator mare de energie, un consumator constant de energie, 24 de ore din 24, și că este îndreptățit să negocieze cu Hidroelectrica un preț la energie mai mic decât cei care, consumând energie, creează vârfuri în Sistemul Energetic Național, vârfuri de consum. Dvs. știți foarte bine că, de exemplu, o persoană fizică deschide televizorul undeva la ora 19.00, îl închide la ora 22.00-23.00 și nu e numai asta. Se pune în funcțiune iluminatul public pe străzi, se creează vârfuri de consum, iar Sistemul Energetic Național are nevoie să mențină rezerve ca să acopere acest vârf de consum. Ceea ce nu face ALRO. Deci, acesta era simplu fapt economic. De ce? Pentru că, la  vremea respectivă, proprietarii ALRO ajunseseră cu memorii la președintele României, solicitându-i sprijinul, pentru că nu aveau dialog la acei miniștri ai Economiei.

Deci asta a fost toată istoria care a fost  manipulată incredibil în presă, la vremea respectivă. O manipulare care sigur a avut rezonanță. Deci cine a făcut această manipulare? Exact cei care doreau să provoace confuzia deliberată între niște pușlamale care au obținut contracte pe căile pe care le-au obținut și un consumator cum este ALRO. Și au reușit, cu brio, să zăpăcească populația României. De aceea când începeau cu «băieții deștepți» din energie, începeau cu ALRO. În loc să înceapă cu cei care, într-adevăr, meritau acest cuvânt. Am dorit să fac această precizare, pentru a înțelege și dvs. cei din Slatina și din județul Olt, care știți foarte bine ceea ce înseamnă ALRO pentru acest județ și pentru întreaga Românie.”

LINIA ÎNTÂI ȘI ZIARUL DE OLT

1 COMENTARIU

  1. Din totalul productiei de emergie electrica cca. 7-8 % este pentru consumul casnic restul pentru export si industrie. Pentru producatorii de energie electrica , aceasta nu se poate stoca, consumatorul ideal este cel ce foloseste energia electrica 365 de zile pe an , nu cei casnici care zilnic ” sting becul”. In atare situatie ALRO , SIDEX etc. fiind mari consumatori de energie electrica si constanti in consum au tot dreptul sa solicite un pret mai mic la furnizarea energiei electrice . Acest lucru poate fi rezolvat intre producatori si consumatori daca nu s-ar amesteca banditii din energie . Multa prostie avem in tara !

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments