„Fiica lui Iisus” este o altă denumire a romanului lui Pan. M. Vizirescu, pe care autorul a abandonat-o în favoarea „Păcătoasei”. Între acești doi poli se desfășoară narațiunea. Pe scurt, păcătoasa sfârșește prin a deveni fiica lui Iisus. Titlul incită… Practic e o atracție a răului, a celor neconforme normelor uzuale.
Aș putea să fac un rezumat în detaliu, fiecare cadru având importanța sa deosebită. Vreau, însă, să subliniez ceva extraordinar la această carte: în ciuda evidenței că faptele sunt cunoscute, personajele au, de asemenea, corespondențe biblice, relatările sunt repetate, an de an, în cadrul slujbelor din biserică, totuși încărcătura emoțională, micile detalii din viața Ierusalimului, forța de impact a imaginilor și situațiilor create, fac să trezească în cititor o emoție puternică, deși cunoaște multe personaje, povestea și finalul acesteia.
Surpriza constă în detalii, în micile aspecte preluate din Biblie, trecute prin sufletul poetului și turnate în tiparele cărții. Contactul cu Dumnezeirea transformă radical, vindecă unde e cazul, rezolvă probleme acolo unde sunt, înlănțuie fapte și evenimente care duc la finalul dorit, cu o singură condiție: să crezi!
„Firul Ariadnei”, în cazul acestei cărți, este transformarea prin credință a Iuditei, a „Păcătoasei”. Acesta este un dar de care se bucura multe personaje (exemplu – Almanasar, nobilul asirian, venit special la Ierusalim, pentru a-l vedea pe Mântuitor, să ceară vindecarea regelui său).
Rezistența la credința este uriașă. Fariseul Naftuli rămâne pe aceeași poziție până la final, la fel precum și tatăl Iuditei, fariseul Gherșom. Legătura de sânge dintre tată și fiică se subțiază, până când dispare complet, Gherșom neputând să ierte, nicidecum să accepte.
În schimb, apar alte legături care se creează, o relație de familie „în Duh”, avându-l ca liant pe Mântuitorul Hristos. Este o carte creștină, cu final fericit, în care soția (Iudita – Păcătoasa) se regăsește cu soțul (Rafain), amândoi transpuși în minunea și lumina Domnului Hristos. Cei care au greșit sunt judecați aspru, Naftuli ajunge să se îmbolnăvească de lepră, fiind alungat din Cetate, împreună cu ceilalți doi complici ai săi în răutăți și-n boală.
Bogatul, trăitorul în plăcerile lumii, Baruh, ajunge să moară, alergând după ceva ce nu poate avea (pe Iudita), iar la porțile Ierusalimului Ceresc, după moartea sa, i se refuză intrarea.
Cartea „Păcătoasa”, prin apariția ei, devine un element esențial în literatura creștină, având același impact precum „Cămașa lui Iisus” sau „Fabiola”.
Tipărirea romanului „Păcătoasa” este un mare eveniment editorial. Meritul aparține directorului editurii „Arena Artelor” – Dumitru Sîrghie (o rază culturală din Bârladul academic, venită să lumineze imaginea uitată a titanului oltean, Pan M. Vizirescu).
Dr. Emil-Aron NEDELEA, Timișoara