AcasăOra SatuluiTot ce am făcut pentru oameni nu am făcut ca un prefăcut!

Tot ce am făcut pentru oameni nu am făcut ca un prefăcut!

D-le primar, cum v-a găsit anul 2016, din punct de vedere investițional?

Anul 2015 a fost un an foarte bun. Aș mulțumi, în primul rând, d-lui Darius Vâlcov care, chiar dacă a plecat din partid, a știut cu ce se mănâncă administrația publică locală. Cât timp a fost ministru, a știut ce bani să ne dea. A fost un an bun, care ne-a făcut, pentru prima dată din 2000 încoace, să nu tremurăm de frică că nu ne ajung banii pentru salarii, pentru indemnizații pentru persoanele cu handicap, școli.

Pot spune că am trecut bine și foarte bine peste anul 2015. Am avut o serie de realizări și cea mai importantă consider că a fost aprobarea de modernizare drumuri locale, 8.500 m – betonare drumuri locale, 18 km de șanțuri. Pentru asta țin să mulțumesc atât conducerii județului, cât și d-lui deputat Daniel Bărbulescu, pentru sprijinul acordat.

iulian barascu primar poboruAm răspuns cu brio solicitărilor cetățenilor din comuna Poboru. Până acum doi ani a fost problema apei potabile, cea mai arzătoare doleanță a cetățenilor, care a fost rezolvată de către mine, după atâția ani de chinuri. Acum, a venit rândul și drumurilor. Chiar astăzi am vorbit cu constructorul, pentru că pe timpul sezonului rece, am sistat lucrările, și de mâine, cel puțin poimâine, vom relua lucrările la betonarea drumurilor locale.

Problema cea mai mare era rețeaua de drumuri locale și cea de drumuri județene. Mulțumită CJ Olt, am promisiunea că proiectul va fi aprobat, cu fonduri europene, pentru drumul ce leagă comuna Spineni, Poboru, până la releul din Priseaca.  Se vor asfalta 16 km, pe fonduri europene, proiectul este aprobat, urmează licitația la CJ Olt. Atunci, o parte dintre comunele din nordul județul Olt pe aici vor tranzita, pe aici vor ajunge la Slatina, nu va mai fi nevoie să se ocolească pe Scornicești. Este un lucru foarte important.

Asta nu înseamnă că și celelalte realizări nu au fost importante. De exemplu, un cetățean din comuna Poboru, dacă-și căsătorea fiica sau fiul, trebuia să facă nunta la Scornicești sau la Slatina. Am dotat Căminul Cultural cu toate cele necesare, l-am reparat, am construit bucătăria, am dotat-o cu veselă, cu tot ce trebuie, pentru organizarea petrecerilor, dar și a parastaselor. Am avut deja mai multe pomeni. Nu le iau niciun ban. Consilierii locali au înțeles că omul la necaz trebuie ajutat. Vin oamenii acolo și-și fac obiceiul.

Anul acesta, avem planificate acolo două nunți, botezuri, majorate.

Am pus mare accent, anul trecut, pe dotarea școlilor. Au fost dotate cu sisteme de alarmă, cu camere de luat vederi, am construit garduri. La o școală, am construit o magazie mai mare, pentru că nu aveam unde să-și depoziteze materialele didactice și lemnele de foc. Am avut în plan să înlocuiesc tâmplăria la o școală, dar nu m-am încadrat în buget.

De asemenea, am schimbat sediul primăriei. Acum avem un sediu nou, pe care l-am inaugurat tot eu, cu sprijinul fostului primar, de ce să nu recunosc. Am continuat lucrarea fostului primar, căruia îi mulțumesc pentru activitatea desfășurată și pentru tot ceea ce am învățat de la dumnealui.

La sediul vechi, am schimbat tâmplăria, am vopsit acoperișul, am reparat scapa, am zugrăvit interiorul și exteriorul clădirii și am înființat un ONG Vulturenii-Poboru. Am închiriat spațiu pentru acest ONG, pentru o farmacie, pentru frizerie și coafură, am mutat acolo medicul veterinar, oficiul poștal. Acum lumea știe unde să meargă să-și ridice pensia sau alocația pentru copii, pentru că exista un astfel de spațiu. Când s-a reorganizat Poșta, oficiul poștal era la poștaș acasă, tocmai la marginea comunei și oamenii ajungeau greu la el.

Am întreținut drumurile locale, cu pietruire, cu autogreder, cu tot ce trebuie, pentru a le menține, cât de cât, într-o stare bună de funcționare. Dar știți cum este cu drumurile pietruite, acum le faci, plouă și se strică la loc.

Pentru că populația este îmbătrânită și grijile sunt inerente, am considerat necesar să duc mai departe tradiția. Eu și fostul primar am înființat sărbătoarea comunei „Firul de aur din lada cu zestre străbună” pe care o duc cu mare plăcere mai departe. Anul trecut am organizat-o. Am zis că măcar o dată într-un an, cetățenii să simtă și ei că mai trăiesc, să uite de necazuri. De la an la an, am adus cântăreți din ce în ce mai valoroși.

Sunt multe realizări mărunte, dar importante.

Din punct de vedere economic, de unde încasează bani comuna d-voastră?

Comuna Poboru, fiind în nordul județului, la noi predomină agricultura, creșterea animalelor care este într-o vertiginoasă scădere. Nemaiavând unde să vinzi animale, nemaiavând preț animalele, omul își face calculul, ca neamțul, dacă e rentabil merg mai departe, dacă nu e rentabil, mă opresc.

În schimb, nu o să găsiți, în comuna Poboru, o palmă de pământ nemuncit. Avem societăți agricole, cu patroni serioși. Și-n particular se muncește pământul. De exemplu, avem o firmă de internet, care plătește taxe la bugetul local.

Am închiriat un spațiu pentru amplasarea unei stații de amplificare semnal.

Am înființat o secție de croitorie. Inițial, găsisem un patron din Slatina care să vină în comună, s-a stricat „jucăria”, apoi am găsit altul, fiu al satului, care are croitorie în Slatina. L-am convins, a venit cu mare drag. În schimb, am o amărăciune în suflet… Eu țin foarte mult la cetățenii mei, sunt un adevărat patriot, în schimb sunt supărat puțin că omul acela are 50 de locuri disponibile, poate oferi 50 de salarii, în schimb sunt doar 16 persoane care lucrează. Nu vor să se angajeze, acolo este un program, trebuie să muncești, să-ți faci norma…

Cum stați cu școala, cu educația copiilor?

Avem probleme cu școala, în sensul că sunt copii din ce în ce mai puțini. Este un fenomen des întâlnit, care se întâlnește de la Slatina, la deal, așa cum îmi place mie să spun. Avem, în nordul județului, din ce în ce mai puțini copii la școală. Cadrele didactice sunt remunerate în funcție de numărul de elevi și nu se mai încadrează. Sunt probleme și cu salariile. Eu mi-am luat un angajament față de dumnealor că voi suporta diferența de salariu, în jur de peste 700 milioane de lei vechi de la bugetul local. Dar nu mă așteptam că voi primi, la bugetul local, cu 6 miliarde lei vechi mai puțin decât anul trecut și nu știu cum mă voi descurca. Va fi un an dificil.

Mă bucur că, într-un fel, prinsesem ceva bani, că așa ne-a somat și legea finanțelor publice, să prindem cheltuielile pentru organizarea alegerilor din bugetul local. Am văzut că primul-ministru a spus că guvernul va suporta aceste cheltuieli. Mă bucur că acei puțini bani îi voi folosi în interesul cetățenilor.

Bat alegerile la ușă. Credeți că aveți aceeași credibilitate în fața consătenilor d-voastră?

Eu am o deviză: nimeni nu e născut în primărie, nimeni nu e veșnic primar. A fi primar nu este o meserie. Eu poate nu sunt făcut pentru politică și șefii mei de la județ cunosc acest lucru. Eu le-am repetat că încerc să fiu prea corect, eu sunt prea direct, urmăresc viața cetățeanului din comuna Poboru, eu asta o fac! Că sunt într-un partid, sunt, și voi muri tot de partea în care sunt eu.

Vin alegerile. Am luat pulsul, sunt în mijlocul oamenilor în permanență. La mine, nu se face campanie numai cu o lună sau două înainte de alegeri. Eu sunt veșnic în campanie, eu știu cum să mă port cu oamenii, știu pe fiecare în parte, care știe de glumă, când să fii serios, cum să le rezolvi problemele. Sunt și probleme care nu se pot rezolva, pentru că sunt oameni care te speculează, dar cârcotașii sunt reprezentați de un segment foarte mic.

La mine, nu contează partidul, fapt care s-a demonstrat. Sunt din 2000 în primărie, la început ca viceprimar și apoi ca primar. Am câștigat, când a fost dintr-un singur tur, cu 70%, iar al doilea clasat a avut 20%. Deci, diferența a fost semnificativă. Poate că oamenii au văzut ceva în mine.

Dacă oamenii nu mă găsesc la primărie seara sau în week-end, vin acasă la mine și stăm de vorbă. Trebuie să înțelegem că, înainte de toate, suntem oameni, trebuie să ne apreciem, să ne înțelegem, să ne ajutăm. Am încercat să-i ajut pe toți, sunând chiar și la anumite instituții pentru a le rezolva problemele. Pe această cale, vreau să le mulțumesc tuturor șefilor de instituții care mi-au răspuns mereu la telefoane. Încă o dată spun, nu politic, ci ca oameni, ca prieteni.

Când merg la Slatina, la ședințe sau pe unde ne întâlnim, ne salutăm, facem câte o glumă, ne sfătuim.

Era o vorbă a lui Bălcescu: nu vă îndepărtați de popor, că vă rătăciți!

Este foarte adevărat. După cum ați observat, comuna Poboru este formată din șase sate, foarte împrăștiate, dar populația este din ce în ce mai puțină. Mai mult, noi ne cunoaștem fiecare cu fiecare. Satele componente sunt: Poboru, Creți, Șurpeni, Cornățelu, Albești și Seaca.

Mesaj pentru cetățeni…

Am fost educat să fiu optimist, să cred în cel care, într-adevăr, mi-a demonstrat că merită să crezi în el. Pe Om, când a avut cea mai mare nevoie, l-am ajutat, chiar și cu bani dați împrumut, că nu este secret.

Sunt oameni de bună credință, oameni serioși, amărâți, dar cu respect.

Cetățenii au încredere în mine și-i rog să aibă încredere în mine, pentru că eu tot acela sunt. Tot ce am făcut pentru oameni nu am făcut ca un prefăcut, nu m-am forțat să fac, am făcut de drag, pentru că așa am fost educat.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments