D-le profesor, ce ați făcut și ce aveți de gând să mai faceți pentru perpetuarea tradiției folclorice?
Am înființat, de cinci ani de zile, un Festival Național de Folclor – Plai de Romanați, care se desfășară pe poiana comunei. În fiecare an, avem invitate ansambluri folclorice din țară și din străinătate. Am avut invitați din Bulgaria, Serbia chemați special pentru acest festival. Festivalul se desfășoară pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică. Este un festival de tur al țării. Anul acesta, am avut 30 de soliști vocali și patru ansambluri din țară.
În afară de Căminul Cultural al localității în cadrul căruia activează și care este important, ansamblul pe care îl conduc activează și în Federația Mondială de Folclor, condusă de prof. dr. Dorin Coman, din Bistrița. Pe 5 martie, avem ședința federației.
Acum doi ani, ședința Federației s-a desfășurat în Dobrosloveni. Cu toții au rămas foarte plăcut surprinși de zonă. Dar când au văzut ce se întâmplă într-un festival de comună mică, unde au fost cazați la cabana lui Ceaușescu, au rămas plăcut surprinși. Am avut un turneu coregrafic, o tabără coregrafică în Grecia, de 3 săptămâni. Anul acesta, pe data de 5 martie, vom pune la punct ceea ce vom face în cadrul Federației anul acesta.
Cum faceți publicitate acestor activități extrem de importante?
Avem copiii care sunt niște mediatori foarte buni. La orice activitate, fie în oraș, la liceu, fie în comună, ei se îmbracă în costumele populare. Merg la acțiuni, la activități. Facebook-ul este foarte bun pentru publicitate. Avem media din Caracal. La niciun festival nu au lipsit televiziunile de specialitate: Favorit, Etno, televiziunea din Caracal, ziarul Consens din București. Avem filmări pe Youtube, am făcut o nuntă tradițională, care nu s-a realizat în România, până acum trei ani de zile. Am realizat o nuntă între olteni și ardeleni, ginerele fiind din Dobrosloveni, iar mireasa din Ardeal. Am realizat o nuntă cu TVR, ei au preluat tot proiectul. Am lucrat șase luni, eu am realizat tot acest proiect. Au văzut proiectul și l-au plăcut foarte mult. Au venit două caruri de televiziune, 12 camere de filmat, regizori de la București, de la Craiova.
Se adeverește ideea că dacă nu ne păstrăm tradiția, ieșim din istorie?
Cu siguranță! Dacă noi și copiii nu ducem tradiția mai departe, atunci nimeni n-o mai poate duce. Noi nu suntem doar simpli instructori, adică îi învățăm dansul și ei pleacă… Nu! Le arătăm costumul, le spunem despre costum și îi cointeresăm să rămână acasă…
Eu sunt profesor la Școala Populară de Arte și Meserii din Slatina, acolo învățăm fel și fel de probleme. Ceea ce fac la Școala de Arte din Slatina fac și cu pruncii din comuna noastră.
Nu sunt doar niște simpli spectatori. La curs, vin și învață despre istoria dansului. Anul acesta, Ansamblul pe care îl conduc va introduce în repertoriu și două suite din Ardeal, o purtată și o Jiană de Sibiu. Avem costume de Ardeal, achiziționate de d-l primar. Suntem la nivel mare. Tradițiile folclorice de la Dobrosloveni sunt prima noastră carte de vizită!
Dumitru SÂRGHIE