AcasăInterviuTrăiască Regele!

Trăiască Regele!

Ion Paul Popescu s-a născut la 4 septembrie 1943, în Osica de Sus, județul Olt. Naționalitatea: română. Religia: ortodoxă. Studii: Facultatea de Filosofie a Universității București. Profesia: sociolog. A fost arestat la 10 august 1959 și condamnat la 20 de ani de muncă silnică, pedeapsă redusă, ulterior, la 12 ani de muncă silnică. A executat pedeapsa în închisorile Craiova, Jilava și Mărgineni. A fost eliberat la 23 iunie 1964.

După Revoluție, a devenit membru marcant al PNȚCD, senator în legislatura 1992-1996, secretar-general adjunct al Senatului României (1997-2000) și mâna dreaptă a lui Constantin Ticu Dumitrescu, adică vicepreședinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, o bună perioadă de vreme.

paul popescu palarie 573Astăzi este președintele Asociației Culturale ProMemoria, cu sediul în Osica de Sus, și președintele ANRM (Asociația Națională pentru Restaurarea Monarhiei) – Filiala Olt.

D-le Popescu, anul 2013 a fost unul bogat în manifestări promonarhiste. Nu credeți că acest fenomen dăunează grav democrației originale a actualei Republici?

În condițiile în care încrederea populației în Majestatea Sa Regele Mihai este în creștere, nu trebuie să ne mirăm că manifestările promonarhiste sunt din ce în ce mai numeroase. Republica promovată în ultimii 24 de ani este la fel de nocivă și ilegitimă ca și cea decretată de Gheorghe Gheorghiu Dej, după abdicarea forțată a Majestății Sale. Ilegitimitatea acestei republici este atât de evidentă, încât steagul țării nici măcar nu are stemă. Iată că nimeni nu îndrăznește să pună stema republicană pe tricolorul românesc. În plus, această republică ilegitimă ne-a adus o veșnică și greu de suportat dispută între președinție și guvern.

paul popescu manifestare rege22În fond, care-i diferența dintre Republică și Monarhie?

Adepții republicanismului nu obosesc să afirme că Monarhia este desuetă, în timp ce Republica este modernă. Nimic mai fals. Cele două forme de guvernământ există de când lumea și vor exista până la… Apocalipsă. Și Roma a fost Republică, înainte de a deveni imperială. Franța se află la a cincea Republică, iar Spania a reinstaurat Monarhia, în urmă cu câteva decenii. În fostele republici ale Iugoslaviei, cu deosebire în Muntenegru și în Serbia, se vorbește foarte serios în legătură cu restaurarea Monarhiei. România se află la a doua Republică și, deși nu are decât 24 de ani, e tare îmbătrânită, are deja părul alb și i-au căzut dinții. E pe ducă…

Revenirea la Monarhia Constituțională și Parlamentară ar lichida definitiv josnica dispută dintre cele două Palate. Regele nu face politică, el este doar garantul Constituției și este investit cu puterea de a impune aplicarea Constituției, în spiritul și litera ei.

D-le Popescu, avem informații de ultimă oră că emisiunea „Ora Regelui” e pe cale de dispariție. „Băieții cu ochi albaștri” au găsit un scriitor la ziar, pe numele său „valah” Michael Astner, care atacă, cu mânie proletară, ideea promonarhistă, pledând voios pentru menținerea Republicii. Nu cumva Regele va fi declarat în curând „dușman al poporului”?

Regele Mihai a fost declarat dușman al poporului imediat după abdicare. Chiar și președintele Băsescu vede în Regele Mihai un trădător de țară. Ceea ce scrie acest vajnic „valah” republican nu cred că ar mai putea impresiona pe cineva astăzi. Cât privește emisiunea „Ora Regelui”, realizată de d-na Marilena Rotaru, care este și copreședinte al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei, aceasta va exista atâta vreme cât noul Consiliu de Administrație al TVR (despre care nu știm cât de republican va fi) o va tolera.

paul popescu la garden partySunteți președintele Filialei Olt a ANRM. Ce acțiuni promonarhice ați desfășurat în anul 2013 și ce intenționați să faceți în 2014?

Prima acțiune pe care am desfășurat-o în Slatina, împreună cu încă șapte membri ai Alianței, s-a soldat cu un eșec, pentru care – acum – trebuie să mă judec (deși eu refuz) cu d-l primar Minel Prina. De Ziua Imnului Național (27 iulie), am distribuit fluturași cu Imnul Regal și cu Imnul Deșteaptă-te române!. D-l primar, care nu știu cum a aflat despre eveniment, l-a convocat pe șeful Poliției Locale, căruia i-a dispus să fiu amendat cu suma de 500 lei, pentru că am făcut publicitate, fără aprobare de la Primărie. Trec peste faptul că acești oameni nu stăpânesc noțiunea de publicitate și nu pot face diferența între un act publicitar și unul eminamente cultural… Dar, sunt tare surprins de faptul că d-l primar consideră că am greșit, atunci când mi-am îndreptat acțiunea în Judecătorie împotriva procesului-verbal de contravenție și nu împotriva Primăriei. Nu înțeleg de ce d-l primar dorește să mă judec cu dânsul pe această temă, dar îi înțeleg neputința intelectuală. Dacă Justiția nu mă va ierta pe mine, sigur istoria nu-l va ierta pe d-l primar.

paul popescu manifestare regeRevenind la întrebare, trebuie să vă mai spun că o delegație din județul Olt a participat la primul marș promonarhist organizat în București, în ziua de 10 noiembrie 2013 (la două zile după aniversarea zilei de naștere a Majestății Sale) și o altă delegație a participat la manifestările legate de Marea Unire organizate în zilele de 30 noiembrie și 1 Decembrie, la Alba Iulia. Poate cel mai important lucru a fost că, la Alba Iulia, s-a desfășurat simpozionul organizat de Filiala Alba a ANRM, în ziua de 30 noiembrie, în Sala Unirii, sub genericul „Monarhia unește România”.

La acest simpozion, au participat peste 200 de oameni, majoritatea veniți din țară, simpozion de la care nu au lipsit autoritățile și o parte dintre parlamentarii județului Alba. Au fost de față și profesori universitari, doctori în istorie de la Facultatea de Istorie a Universității din Cluj. Cu toții au subliniat rolul Regelui Ferdinand în desfășurarea Războiului de Reîntregire a Neamului și în săvârșirea marelui act de unitate națională.

Pentru anul viitor, în luna aprilie, avem planificate deja mitinguri promonarhie, în marile capitale regionale ale țării. Noi, cei din Olt, vom participa, alături de celelalte județe ale Olteniei, la mitingul organizat la Craiova.

Care este mesajul pe care-l adresați conjudețenilor d-voastră?

Dragi conjudețeni, doar Monarhia unește România! Trăiască Regele!

Dumitru SÂRGHIE

1 COMENTARIU

  1. Daca Printesa Margareta este mostenitoarea tronului,de ce duda vorbeste in numele casei regale si a monarhiei in Romania.Va fi el la o adica regele international al romanilor si printesa regina mioriticilor?

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments