AcasăOra SatuluiTrebuie neapărat să găsim sprijin financiar la Consiliul Județean

Trebuie neapărat să găsim sprijin financiar la Consiliul Județean

Gheorghe Treanță este primarul comunei Vulturești aflat la al patrulea mandat. Are o experiență administrativă consolidată, reușind – în ciuda marilor probleme fiananciare care au străbătut țara de la un capăt la celălalt – să facă din Vulturești o comună respectabilă.

Regretă ruperea USL și speră ca, în viitorul apropiat, această alianță să se refacă… 

Ce investiții ați mai avut, în ultimul timp, d-le primar?

La nivelul comunei Vulturești, aș putea să enumăr câteva investiții noi: avem două sisteme de alimentare cu apă – unul pentru satele Valea lui Alb și Vulturești, și al doilea sistem pentru satele Dienci și Vlăngărești, valoarea fiind de 1,2 milioane de dolari. Avem peste 1000 de racorduri, avem apă introdusă în toate satele, în toate școlile și-n toate bisericile. La ora actuală, avem patru persoane care deservesc aceste două sisteme de apă, care sunt destul de rentabile.

gheorghe treanta primar vulturestiAm atras fonduri prin Banca Mondială și am modernizat, am extins, practic, rețeaua electrică între cele două sate, în jur de 3 km, între satele Vlăngărești și Dienci. Am reușit să modernizăm unitățile școlare. De exemplu, la Școala Vulturești I-VIII, am atras, prin Banca Mondială, 2 miliarde lei vechi și am modernizat grupul sanitar, instalația electrică și am introdus apă. La fel și la Școala Dienci, prin Hotărâre de Guvern, am obținut un miliard și am modernizat utilitățile, grupul sanitar, instalația electrică și sobele.

Între investițiile mai vechi, menționăm că, în 2008, am extins rețeaua de apă la Valea lui Alb, aceasta fiind o investiție de 5 miliarde, pe fonduri locale. La ora actuală, avem internet și cablu în toate localitățile. Avem, în derulare, un proiect de asfaltare pentru DC 35, am realizat 2 km, întregul proiect fiind de 4,5 km. Acest proiect este din fonduri locale, cu susținere de la CJ Olt, valoarea este de 27 de miliarde. Pentru cei 2 km, s-au cheltuit 11 miliarde.

Anul acesta, în procent de 98%, s-a construit, prin programul PRET (Proiectul pentru Reforma Educației Timpurii), o grădiniță, prin Banca Mondială, de aproximativ 8 miliarde, cu 2 miliarde cofinanțare. Dacă găsim înțelegere la Consiliul Județean și la Inspectorat, sperăm să primim cofinanțarea.

Anul trecut, am reușit să modernizăm iluminatul public, care funcționează în toată perioada anului. Avem lămpi stradale, cu becuri economice. Am modernizat Căminul Cultural în satul Dienci. Am construit un parc, în satul Vlăngărești.

Mai avem în jur de 6 proiecte în derulare, în diferite stadii. Avem proiectul pentru canalizare, este publicat în Monitorul Oficial și este prins în Programul de Dezvoltare Națională, dar așteptăm să intre la finanțare. Pentru DC 36, suntem în faza să facem licitație și, sperăm ca, anul acesta, să ne apucăm de 2,2 km, tot prin Programul de Dezvoltare Național. Mai suntem prinși cu 6 km de străzi comunale, sperăm să primim, și pentru aceștia, finanțare, în anii următori. Avem un proiect pentru DC 34, pe care l-am depus la București, și pentru care am primit avizul, dar nu se regăsește prins în acest program.

Majoritatea localităților din nord sunt prinse într-un GAL, unde sunt comune din județul nostru și din județul Vâlcea. S-ar putea să fie fonduri și pentru infrastructură. Vrem să prindem DC 34 și terenul de sport de la școala de centru și să amenajăm o sală dintr-o clasă, la Școala I-VIII Vulturești.

Au oamenii bani să-și plătească apa?

Am avut probleme inițial, în perioada 2004-2006, când, doi ani de zile, am funcționat cu pompe stradale, și atunci am avut o taxă paușabilă. Apoi, din 2006, oamenii s-au racordat și, la ora actuală, derulăm, la serviciul de apă, peste 1 miliard cu care ne acoperim cheltuielile, atât cu cei patru salariați care se ocupă de acele sisteme, și cu iluminatul stradal.

Câte dosare aveți la Legea 416?

Mai avem 46 de dosare, în care se regăsesc, în special, oamenii care nu au ieșit la pensie și au nevoi sociale, neavând locuri de muncă. Mai avem și familiile nevoiașe. Cu ei executăm diferite lucrări, șanțuri, canale, la școli, decolmatări. Avem un program lunar de activități și un program anual cu volumul de muncă pe care trebuie să-l presteze. Lunar, odată cu situațiile care se înaintează la Slatina, facem și recepția, și prezentăm și acest raport pe fiecare în parte.

Care sunt sursele ce alimentează bugetul local?

Privind situația economică, suntem o localitate mai vitregită. Nu avem, față de vecinii noștri, terenuri care au aparținut fostelor IAS-uri și nici societăți comerciale pe care să le impozităm conform legii. Nu avem nici situația privilegiată pe care o are comuna vecină de la răsărit, care are sonde. Singura posibilitate a noastră este pe veniturile noastre, care sunt limitate, în jur de 3 miliarde lei vechi. Avem școala și Ocolul Silvic, o brutărie, plus agenții economici. Am mers pe ideea, și am găsit sprijin la consilierii locali să nu ne ducem către partea de sus cu impozitele. Am preferat să le menținem, în limitele legii, la partea de jos, în ideea de a avea un procent de colectare mai mare. Avem colectare de peste 80%. La proiectele și planurile pe care le avem, banii sunt insuficienți pentru a asigura cofinanțare. Trebuie neapărat să găsim sprijin la Consiliul Județean, pentru că nu ne putem desfășura activitatea numai din bugetul local.

Care este structura politică a Consiliului Local?

Suntem comună de gradul III, avem 11 consilieri: 6 – PSD, 2 – UNPR și 3 – PNL. Am discutat tot timpul cu consilierii și a spus că nu trebuie să ne pierdem timpul cu certuri, cu intrigi, să fim constructivi și să urmărim interesul comunității. Să fie transparență.

Activitate culturală mai aveți?

Avem cămin cultural renovat în satul Dienci. Avem o bibliotecă, avem un salariat din cadrul primăriei care se ocupă și de Bibliotecă. Am reușit și am obținut, prin programul Biblionet, patru calculatoare în stare de funcționare. Copiii au acces la internet, au posibilitatea să vină să lucreze, să-și facă temele, să aibă acces la literatură.

Am discutat și cu d-na director de la școală, pentru că în celelalte mandate, aveam o echipă de dansuri și aș vrea să reluăm această activitate. Doresc, ca de anul acesta, să modernizăm terenul sportiv, să organizăm competiții sportive între sate și să încercăm să răspundem pozitiv și localităților vecine, când acestea organizează diferite concursuri.

Ce ziceți de ruptura USL?

Să mă transpun și în postura de votant, de cetățean. Am fost împreună și ne este foarte greu acum. Dar, asta este, trebuie să mergem în continuare împreună. Cred că ar fi bine să se revină, poate după alegerile europarlamentare, în aceeași formulă… Nu prea dă bine acum, am avut niște rezultate cu PNL și acum să ne spună că suntem dușmani? Ceea ce am făcut până acum, am făcut împreună și acum ei ce să spună? Că nu am făcut? Să începem să ne reproșăm unii altora?

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular