Bună ziua, domnule primar, Marian Vasile. Vă mulțumim că ați acceptat acest interviu. Sunteți cunoscut ca fiind drept unul dintre cei mai gospodari primari pe care-i are județul Olt, în ultimele patru „cincinale”, ca să mă exprim ironic, la adresa vremurilor trecute. Iată că, în aceste momente, vă prezentați drept candidat la Senatul României, din partea Partidului Național Liberal, filiala Olt. Ce v-a determinat să faceți acest pas?
Bună ziua și vă mulțumesc pentru invitație. Adevărul este că am fost întotdeauna un om al comunității, implicat direct în problemele oamenilor. Ani de zile, în calitate de primar, am avut privilegiul să conduc o localitate rurală, (iată comuna Studina), pe care am transformat-o după modele europene. Am reușit să aduc infrastructură modernă, să susțin micii întreprinzători locali și să cultiv o relație bazată pe încredere între administrație și cetățeni.
Cred că acum, mai mult ca oricând, este nevoie ca, în Parlamentul României, să ajungă oameni care vin direct din mijlocul comunităților, care cunosc în detaliu nevoile cetățenilor și care pot să aducă un suflu proaspăt și pragmatic.
Ați demonstrat o viziune liberală autentică, punând accent pe dezvoltarea comunității și sprijinirea întreprinzătorilor locali. Ce reprezintă pentru dumneavoastră liberalismul românesc în contextul actual?
Liberalismul, așa cum îl văd eu, reprezintă în primul rând libertatea individului de a-și construi viitorul prin muncă, inițiativă și creativitate. Asta, deja, am făcut și în localitatea pe care o administrez încă din anul 2008: să creez oportunități pentru oamenii din comunitate, să le ofer cadrul necesar să se dezvolte și să-și îmbunătățească viața, să dezvolt comuna cât mai aproape de standardele europene.
Din fericire, liberalismul românesc actual trece printr-o perioadă de fortificare, dorind să continue idealurile înaintașilor noștri, precum Brătienii. Eu mă consider, și zic asta cu modestia necesară, păstrând proporțiile, un urmaș al acestor mari politicieni, care au contribuit la făurirea României Mari, și cred că datoria noastră este să reînviem aceste valori prin muncă, dedicare și onestitate.
Cum ar arăta activitatea dumneavoastră în Senat? Ce priorități v-ați stabilit?
În primul rând, voi susține proiectele care sprijină dezvoltarea economică și crearea de locuri de muncă, mai ales în mediul rural. Cred că este esențial să creăm un cadru legislativ care să încurajeze antreprenoriatul și să reducă birocrația, pentru că oamenii harnici, întreprinzători, au nevoie de susținere, nu de piedici.
De asemenea, așa cum am făcut în comuna mea natală, sunt hotărât să mă implic activ în modernizarea infrastructurii rurale din întreg județul Olt, precum și în aducerea unor servicii de bază – apă, canalizare, educație și sănătate – la standarde europene. Știu cât de dificil este pentru comunitățile mici să acceseze fonduri și să dezvolte proiecte mari, de aceea mă voi lupta să simplificăm aceste procese și să aducem resurse mai aproape de cetățeni.
Ați subliniat de mai multe ori importanța muncii și a patriotismului. Cum vedeți aceste valori în România de astăzi?
Sunt două valori fundamentale. Munca este cheia oricărei dezvoltări, fie că vorbim de o localitate rurală sau de întreaga țară. Eu cred că un om politic trebuie să fie, în primul rând, un om harnic, care să dea un exemplu personal. Patriotismul, la rândul său, nu înseamnă doar să vorbim despre dragostea de țară, ci să o demonstrăm prin fapte. Înseamnă să faci tot ce poți pentru a-ți ajuta comunitatea, pentru a îmbunătăți viața oamenilor și pentru a lăsa o moștenire durabilă generațiilor viitoare. Dragostea de țară, ca și religia strămoșească înseamnă fapte, nu se declamă în gura mare, în piața publică. Din păcate, vedem tot mai des politicieni care se îndepărtează de aceste principii și se concentrează pe interese personale sau de grup.
În calitatea dvs. de fost întreprinzător de succes, cum ați reușit să integrați acest spirit în activitatea dumneavoastră de primar? Și cum vedeți viitorul României din această perspectivă?
Eu am considerat întotdeauna că un lider trebuie să fie și un bun manager, să știe să planifice, să gestioneze eficient resursele și să găsească soluții inovatoare la problemele comunității. Am aplicat aceleași principii din afaceri și în administrație: transparență, eficiență și o permanentă deschidere către colaborare. Cred că județul Olt și România, în ansamblu, pot avea un viitor strălucit, dacă reușim să valorificăm acest spirit întreprinzător, să încurajăm inițiativa privată și să oferim mai multă libertate economică. Trebuie să promovăm o cultură a muncii și a meritocrației, unde oamenii care muncesc din greu și își asumă riscuri să fie recompensați.
În încheiere, ce mesaj aveți pentru românii care vă ascultă și care sunt poate dezamăgiți de clasa politică actuală?
Le spun românilor că există speranță. Știu că au fost dezamăgiți de politicienii care au promis multe și au făcut puține, dar eu vin din mijlocul oamenilor, dintr-o comunitate în care am arătat că, prin muncă și hotărâre, putem face lucruri extraordinare. Vreau să duc această mentalitate în Senat, să fiu un parlamentar harnic, gospodar și cu respect față de nevoile reale ale românilor. România merită mai mult, iar eu sunt pregătit să lupt pentru o țară modernă, demnă, așa cum au visat-o și Brătienii. Trebuie să ne reîntoarcem la valorile de bază: muncă, patriotism, respect pentru lege și pentru cetățeni.
Vă mulțumim pentru acest interviu și vă dorim mult succes în campanie!
Mulțumesc și eu!
Dumitru SÎRGHIE
Raspunsuri sincere, pragmatice, de la un om care..a sfintit locul (com.Studina)!
Un exemplu de onestitate, implicare, empatie si dorinta ca cetateanul sa fie demn si om liber!
,,Trebuie să ne reîntoarcem la valorile de bază: muncă, patriotism, respect pentru lege și pentru cetățeni,,!
Cati dintre liberali vor intelege acest mesaj plin de responsabilitate?
Va doresc mult succes, dle primar!