AcasăOra SatuluiTrebuie să vezi și o preocupare din partea profesorilor, nu numai mâna...

Trebuie să vezi și o preocupare din partea profesorilor, nu numai mâna întinsă!

D-le primar,ce investiții ați realizat, ce aveți în derulare și pe ce fonduri le realizați?

Tot ceea ce am făcut, am făcut cu bugetul local. Anul trecut, am betonat două drumuri comunale și am asfaltat încă un drum comunal. Comuna noastră, fiind amplasată în zona de nord a județului, avem Petrom, care este singura noastră sursă de venit. Anul trecut, cu sumele repartizate de la dumnealor, prin proiectele și prin contractele pe care le avem în derulare cu dumnealor, am reușit să facem aceste lucruri. Altfel, nu puteam realiza nimic. Mai ales, pe formula de buget constituită de ministrul Darius Vâlcov. Nu m-a avantajat pe mine, dar undeva este bună, pentru că nu mai ajunge la mâna altora, care țineau cont de anumite criterii neortodoxe.

gealapu vergil 614Chiar dacă acum m-au vitregit, am fost la niște cursuri ACoR și, personal, am vorbit cu d-l ministru Darius Vâlcov, i-am spus că sunt total nemulțumit, dar el mi-a spus că încă e proiect pilot și urmează ca localitățile care nu au primit bani să primească.  Pentru că nu am primit sumele primite de alte comune. De ce? Pentru că eu, în 2013, când au luat ca referință acel an, mi-am încasat toți banii de la contribuabili și am încasat și în plus de la Petrom. Când au văzut că am avut fonduri și venit, au spus că nu-mi mai dau. Iar vecinii mei, nu dau nume, mi-au spus că de banii pe care i-au primit nu au voie să se atingă de la contribuabilii lor. Un lucru bun.

Comuna Bărăști este de gradul III. Eu nu am beneficiat de această lege, ca de obicei. Nu mi-am schimbat partidul niciodată. Acolo m-am născut și tot acolo vreau să mor, la PSD, nu la alte și alte alianțe.

La ora actuală, am pe OG 28, un drum comunal de 4 km în satul Moțoiești. De asemenea, cele două drumuri județene sunt prinse pe Ordonanța 28, unul DN 703 care doresc să-l realizez în acest an, deoarece, pe data de 2 mai, avem o întâlnire cu fiii satului. Este o atestare documentară a comunei, împlinește 535 de ani și este a patra oară când realizez această întâlnire cu fiii satului. Este un proiect foarte ambițios făcut de mine de atâția ani. Vreau să țin la acest proiect, întrucât mi-aduc toți copiii care au zburat din comună la matcă. Să vadă dacă s-a realizat ceva, dacă s-a mișcat ceva sau și dumnealor dacă pot să ne ajute. Este un schimb al tuturor generațiilor, și cei care pleacă, și cei care vin, aceasta este întâlnirea cu fiii satului. Eu l-am îmbrățișat, este greu să ne facem singuri proiectele și să ne susținem. Nu am luat bani de la bugetul local, ci prin sponsorizări și metode legale. Este benefic pentru comună. Avem și un program pentru ziua respectivă. Pe raza localității avem nouă biserici, vom face un Te Deum cu toți cei 9 preoți din comună, să facă o slujbă frumoasă. Avem organizat și un program al copiilor din comună. Am făcut adresă către CJ Olt, am discutat cu d-l președinte Stănescu și cu d-l vicepreședinte Oprescu, să-mi trimită și mie Plaiurile Oltului și am speranța că se va rezolva.

Am o echipă de fotbal, cu care vom face un program împreună cu comunele învecinate, o competiție sportivă. Este o sărbătoare oficială a comunei. Dacă Bucureștiul sărbătorește 635 de ani, Bărăștiul sărbătorește 535 de ani.

Care este situația școlilor?

Școlile sunt bine pregătite, anul, trecut am reușit să fac un grup sanitar la școala din centrul, printr-o sponsorizare de la OMV, cărora le mulțumesc. A costat în jur de 700 de milioane, este o lucrare reușită, nu se mai duc copiii în fundul grădinii, cum se spune la țară. Este, într-adevăr, o școală modernă.

Centrul de îngrijire copii în situație de risc este un proiect din 2007, pe care l-am așteptat foarte mult timp. Este un centru ajutător pentru copiii care nu au posibilități în comună să-i ducem acolo, până la 20 de copilași, și, după orele de program, își fac acolo temele, le dăm un pachețel și-i ducem la domiciliu. Vrem să ajutăm comunitatea, întrucât din comuna noastră sunt foarte mulți copii instituționalizați.

Este un centru bine venit și necesar și util pentru comună. Sper că va fi un proiect pilot și sper că va fi îmbrățișat de toate comunitățile locale. Este o treabă bună, să-ți ajuți copiii care sunt mai amărâți, cu părinți plecați și care se duc la școală cu burtica goală.

Aveți o monografie a localității?

Bineînțeles că avem o monografie a comunei și, după fiecare întâlnire, o îmbunătățim. Avem, în biblioteca comunală, monografia, pe care o actualizăm cu ce s-a realizat la școli, la instituții, cu tot. Reactualizăm mereu, pentru a o avea permanent vie.

Sunteți un adept al tradițiilor. Mai există acea legătură sufletească între școală, oameni și primărie, prin care se organizau, în comun, întâlniri de suflet?

De când sunt primar, de 20 de ani, am readus la viață două tradiții ale comunei care erau părăsite pe celălalt timp. De 19 ani, după Paști, am avut hora țărănească, la care au venit și vin toate comunele din jurul nostru și ne invidiază când văd că se face. Nu am realizat niciodată aceste hore decât cu ajutorul unor oameni de bună credință și care au pus suflet, ne-au ajutat cu cântăreți. Avem 100 de cetățeni de onoare ai comunei, iar acești cetățeni, când facem apel la dumnealor, răspund. Sunt foarte sensibili când primesc această diplomă de cetățean de onoare.

Mă gândesc ca, în viitor, în spatele acestei diplome, să pun și o sumă infimă, cât de mică, să știe că este cetățean de onoare. Asta vreau să fac, nu doar să ofer o diplomă.

Natalitatea a scăzut?

Da, a scăzut, ca peste tot. Efectivele de elevi, deocamdată, avem, dar aproape că ne-am înjumătățit. Dacă înainte aveam aproape 350-400 de copii, la ora actuală, avem 150 de copii. Același lucru și cu vârstnicii, avem 45-50 de decese în an, și nașteri maxim cinci. Satul Mereni este la 7 km de comună, acolo, în trei-patru ani de zile dacă vor mai fi 2-3 locuințe, din 100 de locuințe. Sunt părăsite, lăsate, pentru că nu au mai venit fiii dumnealor, și pentru faptul că nu avem asfalt. Sperăm că prin hotărârea Consiliului Județean Olt, anul acesta, se va începe asfaltarea și pe DC 657 B, Bărăști-Profa. S-ar putea ca, prin această asfaltare, să mai cheme din fiii satului în comună. Ca așezare, ca relief, este cel mai superb sat, este ca o oază, un loc frumos și liniștit. Pe acești oameni, nici Primul și nici Al Doilea Război Mondial nu i-a găsit acolo, atât de bine este poziționat satul ca așezare.

Care este situația cadrelor didactice?

Profesorii noștri sunt navetiști, le-am decontat banii. Recent, s-a făcut o evaluare, chiar l-am chemat pe d-l director să o prezinte și dacă această evaluare nu are un calificativ bun, nu zic foarte bun, nu o să mai primească niciun leu de la Consiliul Local. Nu se poate ca noi să ne ocupăm și dumnealor să nu se ocupe de copiii comunei. Știu că sunt probleme, că nu asimilează toți la fel, dar trebuie să vezi și o preocupare și din partea profesorilor, nu numai mâna întinsă.

Despre locuitori…

Locuitorii din comuna Bărăști au fost, întotdeauna, cei mai harnici oameni. Nici pe timpul comuniștilor, pe bărășteni nu i-a întrecut alții, au fost la loc de cinste mereu. În Bărăști, se porneau tirurile cu 600 de tone de fructe, la export, pe devize convertibile, iar cele două CAP-uri trăiau pe picioarele lor. Se vorbea de Scornicești și Stoicănești, dar Bărăști era pe primul loc și așa a rămas și acum. Îmi pare rău că oamenii au îmbătrânit, cei cu care am lucrat, îi pierd, zi de zi, unul câte unul. Acesta este regretul meu.

Aveți societăți agricole pe raza comunei Bărăști?

Pe raza localității, lucrează șapte societăți agricole, cu care mă mândresc. Sunt oameni de bună credință și care și-au dus la capăt contractele, au dat arenda la timp oamenilor și toată comuna este mulțumită de cele șapte societăți agricole.

Ați declarat că veți rămâne la stânga toată viața. Dacă pică Guvernul Ponta, vă reorientați?

Poate să pice, a mai picat și altădată. În momentul când au picat, am făcut treabă și cu cei care au venit. Eu nu mă schimb niciodată, că vine x sau y, rămân același. Eu mă ocup de sărăcia comunei mele, de oamenii mei, să le fac lucruri frumoase, să le îndulcesc, cât de cât, viața, prin ceea ce avem noi.

Mesaj pentru conducătorii de la județ și de la nivel național.

Să se țină de promisiunile făcute. D-l ministru Darius Vâlcov mi-a promis că la rectificarea nouă va ține cont și de comuna Bărăști. Să nu uite că și voturile noastre l-au făcut ministru al Finanțelor. Iar d-l președinte Paul Stănescu și d-l vicepreședinte Oprescu sunt oamenii care m-au înțeles și m-au ascultat mereu.

Am avut cu dânșii discuții de principii. Acolo unde sunt discuții, ies lucruri frumoase. Când ai lăsat capul jos, nu vor ieși niciodată lucruri bune. Mie nu mi-a fost frică nici de comuniști, d-apoi de ăștia. Mie mi-e frică doar de Dumnezeu.

LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -