AcasăActualitateTrei locuințe din Piatra-Olt vor fi reabilitate cu bani elvețieni

Trei locuințe din Piatra-Olt vor fi reabilitate cu bani elvețieni

Mâine, 21 mai a.c., va avea loc evenimentul de deschidere a șantierului din orașul Piatra-Olt, unde se vor reabilita locuințele a trei familii din localitate, la care vor lucra, voluntar, reprezentanți ai Ambasadei Elveției în România, ai autorităților locale din orașul Piatra-Olt și ai mai multor asociații non-profit. Vor participa Marc Bruchez – Deputy Head of Mission Ambasada Elveției în România; Kirsten Theuns – country Representative Terre des hommes/ Thierry Agagliate, Program Manager Terre des hommes Lausanne.

Petre-Silviu Neacșu – prefectul județului Olt, Tudor Udrescu – primar Piatra-Olt, Ionuț Raita – coordonator proiect zefiR; Zamfir Todor – manager Proiect Habitat for Humanity România și reprezentanți ai organizațiilor partenere în proiectul zefiR: Habitat for Humanity România, fundația Terre des hommes, Amare Rromentza; Agenția Împreună; Fundația PACT, Fundația Pestalozzi și SASTIPEN. Proiectul este cofinanțat, printr-un grant, din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene, pentru Uniunea Europeană extinsă, în valoare de 2.997.215 franci elvețieni.

Evenimentul va începe la ora 14.00, cu o scurtă introducere despre proiect, urmată de discursuri susținute de Marc Bruchez; Petre-Silviu Neacșu; Tudor Udrescu; Zamfir Todor; o persoană din comunitate/dintre familiile cărora li se renovează casele și Kirsten Theuns.

habitat piatraProiectul se va desfășura între 21 și 23 mai 2015, și a pornit de la faptul că, în Piatra Olt, comunitatea romă se confruntă cu probleme grave de locuire. Cele mai multe dintre case sunt construite din cărămidă arsă și se află într-o stare avansată de deteriorare. În 70% dintre cazuri, familiile trăiesc în locuințe supraaglomerate. Casele nu sunt racordate la rețeaua de apă potabilă, fapt ce le pune în pericol sănătatea. Timp de trei zile, 35 de voluntari vor lucra la repararea acoperișului, înlocuirea tâmplăriei, realizarea izolației termice și zugrăvirea pereților interiori și exteriori.

Proiectul zefiR

Prin implementarea proiectului zefiR se urmărește îmbunătățirea accesului la educație, sănătate și locuire pentru peste 20.000 de persoane care trăiesc în mediul rural și urban mic, din 12 comunități din județele Dolj, Gorj și Olt. Cu sprijinul partenerilor din proiect, oamenii din Piatra-Olt au format un grup de inițiativă care să se implice, pe termen lung, în schimbarea comunității lor. Vor construi un foișor, unde vor avea activități pentru copii: promovarea culturii Rome, proiecții de film și expoziții de fotografie. Tot pentru educația tinerilor, comunitatea din Piatra-Olt beneficiază de un after-school și de programul „Joia Veselă”, unde fac activități recreative.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular