AcasăEvenimentTrei mari artiști populari ai județului Olt: Nicolae Nica, Constantin Nițu și...

Trei mari artiști populari ai județului Olt: Nicolae Nica, Constantin Nițu și Ion Crețeanu

Așa cum deja se anunțase într-o zonă plină de bună-voire a presei noastre de toate zilele, în ziua de 25 septembrie a.c., la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” a fost lansată cartea „Trei mari artiști populari ai județului Olt: Nicolae Nica, Constantin Nițu și Ion Crețeanu”, semnată de ziaristul Dumitru Sârghie. Respectiva apariție a fost posibilă grație Fundației Mișcarea Populară al cărei președinte este primarul comunei Studina, d-l Marian Vasile, precum și a Asociației „Ecologia Bunului-Simț”, condusă de însuși ziaristul Dumitru Sârghie.

A fost o manifestare de un înalt simțământ față de măiestria celor trei mari artiști populari din Olt, care ne-au făcut cinste în marile capitale ale Europei și care dau dovadă de un înalt patriotism, prin arta lor deosebită, care reliefează tradițiile și meșteșugurile populare ale Olteniei noastre profunde.

lansare carte artisti 2Valeru Ciurea – protector al meșterilor populari:

Această carte este importantă pentru noi, pentru că unește aceste trei destine ale meșterilor populari din județul nostru

“Vă mulțumim că sunteți aici! Avem un  public superb, de o calitate extraordinară, pentru acești oameni superbi. Cărora le mulțumim din suflet că există. Și acum vorbesc în calitate de protector al meșterilor populari, așa cum Direcția pentru Cultură mi-a dat acest titlu. Sunt mulți oameni între noi care doresc să-și spună un cuvânt față de lansarea acestei cărți, despre acești oameni, despre viața loc, despre activitatea acestor oameni, care este extraordinar de importantă pentru noi toți, pentru comunitatea Oltului.

Această carte este importantă pentru noi, pentru că unește aceste trei destine ale meșterilor populari din județul nostru.

Această carte vine ca o altă brazdă alături de altele pe care Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt le-a scos despre acești meșteri populari. Nea Nica, Constantin Nițu și Ion Crețeanu sunt tezaure românești vii, să ne bucurăm de ei atât cât îi avem lângă noi, pentru că, în urma lor, vor rămâne numai aceste brazde și amintirea frumoasă pe care o s-o avem cu noi, cei care ne întâlnim cu ei și îi ascultăm.”

Laurențiu Guțică, directorul Muzeului Județean Olt:

Avem o carte care umple un gol cultural

“Bună seara, sfinți părinți… Îmi revine deosebita bucurie de a fi în această seară cu dumneavoastră, într-un moment unic în viața culturală a acestui oraș. Rareori ne este dat să întâlnim trei sfinți ai culturii populare oltene în acest foaier și să-i omagiem. Aici nu e vorba numai de a omagia niște oameni, ci de a omagia niște destine, niște caractere. niște oameni care au în spate, de multe ori, o poveste tragică, dar pe care și-au depășit-o și au devenit pentru noi, cei care trăim în acest areal geografic, simboluri și repere.

Acești sfinți, Ion, Nicolae și Constantin, au făcut foarte mult bine culturii oltene și culturii Oltului și datorită lor suntem prezenți pe harta culturală a lumii și putem să stăm mândri și cu fruntea sus.

Demersul publicistic aparține d-lui Dumitru Sârghie, un distins gazetar care, cu condeiul caracteristic, știe să evidențieze, atunci când trebuie, valorile culturale. Avem o carte care umple un gol cultural, o carte care cinstește ceea ce au făcut acești omeni…“

Gheorghe Iorga, directorul Direcției pentru Cultură:

Felicit sponsorul acestei cărți, pe d-l Marian Vasile

“Vreau să-l felicit pe gazetarul Dumitru Sârghie care a avut această inițiativă de a-i aduce în fața noastră pe cei trei mari artiști ai județului Olt. Dânșii și-au desfășurat activitatea și își desfășoară, la vârsta pe care o au, ajutați de administrațiile locale și administrațiile județene. Știu foarte bine nemulțumirile fiecăruia în parte… De exemplu, nemulțumirea d-lui Constantin Nițu că nu a reușit până în prezent să găsească o soluție pentru a-și pune în valoare tot ceea ce adăpostește în casa părintească în lăzile de lemn. Am căutat să găsim o soluție pentru a găsi un spațiu necesar pentru a realiza un muzeu la Cornățelu. Din păcate, până astăzi nu s-a reușit absolut nimic. Avem în proiect, pentru anul 2014, un centru Cultural de Informare Turistică în comuna Poboru, care va cuprinde partea de nord a județului Olt. Sperăm ca în cadrul acestui proiect vom găsi soluția, pentru ca această locație să adăpostească și Muzeul Constantin Nițu.

În ceea ce-l privește pe d-l Nica, din satul Chilia, comuna Făgețelu… Discuțiile purtate, atât cu primarul, d-l Popescu, de a scoate în evidență, cât mai mult zona respectivă. Muzeul este găzduit actualmente în sediul fostei școli. Avem un monument istoric în zonă foarte important, la care nea Nica ține foarte mult. Am reușit să facem un proiect ca să putem să restaurăm și acest monument istoric, biserica de lângă casa lui nea Nica.

Felicit sponsorul acestei cărți, pe d-l Marian Vasile, cel care, alături de gazetarul Dumitru Sârghie, a reușit să scoată această carte care sperăm să ajungă pe masa tuturor colegilor dânșilor din țară, atât la Muzeul Satului cât și la toate muzeele din România.”

Jenel Copilău:

Vreau să fac o plecăciune în fața acestor titani ai culturii oltenești

“Vreau să fac o plecăciune în fața acestor titani ai culturii oltenești. I-am prețuit și îi voi prețui întotdeauna. Sunt oamenii pe care  cultura oltenească s-a sprijinit și am credința că vor rămâne, pentru eternitate, în cărțile culturale ale județului nostru și nu numai. Nu vreau să-mi arog niciun drept aici, dânșii au fost cei care au reprezentat județul Olt la Paris, la Bruxelles și în multe alte capitale europene, cu măiestria și cu priceperea pe care o au.

În anul 2008, se vorbea despre acel muzeu de la Cornățelu, chiar eram spre finalizare ca să cumpărăm magazinul din centrul comunei Poboru. Dar s-a întâmplat să nu mai fiu președinte și s-a stins acest proiect. Este o provocare pentru viitorii reprezentanți ai administrației județene, pentru că este păcat ca munca de o viață a acestui creator să rămână în lăzile de zestre și să nu fie arătate generației noastre și generației viitoare.

Trecând la apariția acestei cărți, vreau să felicit pe cel care a avut inițiativa și pe cel care a susținut financiar acest demers.

Doresc celor trei mari artiști o sănătate lungă și le doresc să creeze în continuare, iar peste mulți ani să ne vedem în aceeași ipostază!”

lansare carte artisti 1Marian Vasile, primarul comunei Studina:

Sunt mândru că sunt contemporan cu acești mari artiști pe care îi are județul Olt

“Sunt mândru că sunt contemporan cu acești mari artiști pe care îi are județul Olt. Vreau să-i mulțumesc d-lui Dumitru Sârghie pentru inițiativa fabuloasă cu care a venit în cadrul Fundației Mișcarea Populară. Mă simt onorat și mă simt mândru pentru că am avut puterea și posibilitatea să susțin acest proiect. Vreau să le urez acestor oameni multă sănătate și continuitate în ceea ce fac. Să încercăm să-i sprijinim ca să ne încânte cu arta dumnealor.”

Elena Ene, Fundația Mișcarea Populară Olt:

Fundația Mișcarea Populară își dorește să promoveze valorile culturale ale județului nostru

“Din păcate, trăim într-o perioadă în care discuțiile despre cultură sunt din ce în ce mai rare în spațiul media, iar acest subiect este din ce în ce mai inexistent în agenda publică. Prin acest eveniment și prin lansarea acestei cărți, Fundația Mișcarea Populară își dorește să pună accent pe subiectul cultural, pentru că este un subiect de importanță majoră în societatea românească. Prin această manifestare, Fundația Mișcarea Populară își dorește să promoveze valorile culturale ale județului nostru.”

lansare carte artisti 3Dumitru Sârghie:

Îi dau voie oricărui funcționar al Guvernului să mă plagieze

“Se cuvine să vă mulțumesc tuturor celor care sunteți aici. Să mulțumesc autorităților municipale care ne-au permis să intrăm în acest spațiu modern al culturii. Se cuvine să-i mulțumesc d-lui Vali Ciurea, pentru ajutorul neprețuit în facerea acestei cărți. Se cuvine să-i mulțumesc d-lui Smarandache, care administrează acest spațiu cultural. Și să nu-l uităm pe d-l Barcan, patronul Editurii Hoffman, care este prietenul săracilor care știu să scrie. Să nu-l uităm pe d-l Marian Vasile, primarul comunei Studina, care știe pe de rost rostul țăranului român pentru că trăiește la țară. Le mulțumesc și prietenilor mei de la Fundația Mișcarea Populară. Dar cel mai mult le mulțumesc celor trei mari artiști populari, cărora le datorăm prezența noastră aici în această zi. Căutăm modele morale în altă parte. Avem obiceiul ăsta prost să le căutăm în altă parte când noi le avem aici, la Olt. Cei trei oameni care sunt lângă noi sunt adevărate instanțe morale. Statul român nu-și respectă valorile morale și artistice… Și dacă statul român nu le respectă, măcar noi s-o facem.

Despre carte eu n-ar trebui să spun nimic, pentru că specialiștii trebuie să se pronunțe în acest sens. Și apoi, această carte nu-mi aparține, domnilor. Le aparține dumnealor… Dumnealor au scris această carte cu sângele dumnealor…

Dacă statul român neglijează valorile, noi ne-am gândit la o premiere simbolică. Să le înmânez acestor oameni câte un Certificat de român. Și îi dau voie oricărui funcționar al Guvernului să mă plagieze. Dar pe lângă acest fapt, să le dea o indemnizație pentru trei generații de aici încolo.”

lansare carte artisti 4

Nicolae Nica:

Veniți, veniți, ne cheamă nemurirea!

“Nu e numai meritul meu, e meritul tuturor, al dumneavoastră. Fără dumneavoastră nu puteam face nimic. Veniți, veniți, ne cheamă nemurirea!”

Constantin Nițu:

Ce e în sânge nu se stinge

“Pentru d-l Sârghie: Nihil sine Deo! Pentru mine: Ce e în sânge nu se stinge.

Sunt omul care de-o viață lupt cu prejudecățile oamenilor. Atât cu oamenii cât și cu neoamenii.  Din păcate, oameni foarte puțini, neoameni foarte mulți, care au încercat să mă murdărească, să mă trântească, să nu mă mai pot ridica. Unii m-au murdărit și alții m-au spălat. Am fost educat în familie de bunica după tată. Cu documente, pot să dovedesc că, după tată, sunt descendent din generalul Magheru, Nițu Magheru, cel care a încercat să se războiască cu Bibescu, pe Lipscani, în București, în 1848. Am fost născut în timpul războiului, nu am avut jucării, nu am avut copii cu care să mă joc și jucăriile mele au fost războiul bunicii și furca de tors și, care mi-a insuflat o îndeletnicire pe care mulți au constatat ca fiind o anomalie. Pentru mine, porțile artei n-au fost închise și nu le-a putut nimeni închide, deși am fost destul de rănit în suflet că nu am fost înțeles la timp. Prin tot ce am înțeles eu că este tezaur creat de mâinile sfântului țăran român, eu am încercat să le adun. Meritul meu este acela că le-am tezaurizat și le-am înțeles sensul, esența și frumusețea. Pentru mine au fost aliment spiritual. Nu am putut să mă dezmint de ele și vă pot da un exemplu. La Paris, pe o ie, mi s-a oferit un Mercedes. Nu m-a interesat mașina, nu am văzut-o, nu știam ce stare avea, însă ia mea era îmbrăcată de d-na Iorga, soția lui Nicolae Iorga. D-l Iorga a călcat satul meu. Și Eliza Brătianu a călcat satul meu, când a lucrat albumul din 1942, Tezaur de artă națională. Nu m-au interesat banii francezului, care venise să-mi ofere dolari. Și atunci, îi spun fetei noastre de la Muzeul din Sibiu care, atunci când a văzut că nu dau cămașa pe o mașină, mi-a spus „Haide, d-le Nițu, chiar ești prost!” Eu i-am spus cum poate să mă jignească în halul acesta pentru gândirea mea patriotică. Și-a cerut scuze mai târziu. Omul care ceartă, mai și iartă.  Încerc, prin tot ce voi lăsa la Cornălețu, Tezaurul de la Cornățelu, de care sunt atât de mândru și atât de bucuros, să las o brazdă prin care să atest că am existat și că nu am trăit degeaba.”

Mihaela COCIOABĂ

- Advertisment -

Most Popular