D-le primar, sub ce auspicii ați început noul an?
Speranța este principala opțiune pe care o avem acum. Și zic opțiune, pentru 2013. Și spun speranță, pentru că ultimii trei-patru ani de guvernare (nici nu mai spun cine ne-a condus) au fost un dezastru. Atât în cazul autorităților locale, cât și în cazul cetățenilor acestei țări. Speranță că lucrurile se vor așeza și că vom intra în normalitate. Iar eu prin normalitate înțeleg să nu se mai desființeze locurile de muncă, investițiile publice să se deruleze după necesități și nu după anumite interese de grup, fiindcă – știți și dvs. – dezastrul privind cheltuirea banului public de către guvernarea trecută. Vreau să cred că zona socială va sta în atenția acestui guvern, vreau să cred că se vor rezolva multe probleme care țin de legislație, deoarece românii au suferit prea mult.
Auspiciile sunt favorabile și pentru localitatea noastră, Piatra-Olt, având de partea ei un parlamentar, pe d-l Florin Iordache, cu o bogată experiență pe zona publică, care a făcut demersuri pentru sprijinirea autorităților publice din Colegiul 3, în rezolvarea unor probleme. Astfel va fi posibilă reînființarea Depoului CFR Piatra-Olt, care s-a desființat în 2010, în mod abuziv de către Guvernarea Boc și care condus la disponibilizări masive în acest sector. D-l Florin Iordache a făcut demersurile necesare în acest sens, având promisiuni de rezolvare de la nivelurile cele mai înalte. Un sprijin important pentru rezolvarea acestei situații va veni și din partea d-lui Dan Stana, director regional CFR Craiova, care a făcut demersuri la minister, cu justificări economice exacte, pentru înființarea depoului.
A doua problemă majoră care trebuie rezolvată în Piatra-Olt o reprezintă extinderea rețelei de canalizare. Avem un proiect depus pentru 18 km, la Ministerul Mediului. Urmează avizul Comisiei Tehnico-Economice. De asemenea, ne gândim la finalizarea lucrărilor de canalizare și modernizare a drumurilor. Tot pentru anul 2013, avem în vedere realizarea unei centrale termice la Liceul Piatra-Olt, proiect început la jumătatea anului trecut. Din păcate, acesta nu se va finaliza în această iarnă, însă în iarna 2013-2014, condițiile de asigurarea ale agentului termic în Liceul Piatra-Olt vor fi pe deplin rezolvate.
Piatra-Olt a dat județului un vicepreședinte la CJ Olt, în persoana d-lui Marius Oprescu. Cum se simte primarul de la Piatra-Olt, având în vedere că un fiu al acestei localități se află în fruntea județului?
Din punct de vedere moral, noi cei din Piatra-Olt ne simțim foarte onorați de această alegere. Din punct de vedere practic, așteptăm rezultatele acestei alegeri, în următorii patru ani. Premize există…
D-le Udrescu, ce știți dvs. despre regionalizarea pe care acest guvern vrea s-o pună în aplicare?
De știut, nu știm aproape nimic. Întrevăd totuși câteva idei. Eu, însă, aș înțelege această regionalizare prin facilitatea realizărilor unor investiții publice majore, la nivel regional, care să creeze condiții pentru dezvoltarea zonei. Mai departe, cum se vor împărți localitățile, județele, nu cunosc… Cred că această regionalizare trebuie realizată ținându-se cont de anumite chestiuni economice, legate de cheltuirea banilor publici, precum și chestiuni legate de relațiile interinstituționale care se vor crea. Cheia acestei regionalizări trebuie să stea în relația instituție-cetățean. Cu siguranță sunt oameni la nivelurile cele mai înalte care au pârghiile și informațiile necesare pentru punerea în aplicare a acestui proiect de regionalizare, luând decizii în interes general.
Credeți, în aceste momente, că politica s-a așezat, la nivel național și județean?
Cred că, în sfârșit, politica s-a așezat și în România. Și observ o atitudine de dialog la nivelul primului-ministru. Eu cred că experiența căpătată de către politicienii noștri la nivel înalt, în anii precedenți, au indus o anumită înțelepciune la nivelul politicului și primul-ministru Victor Ponta este un exemplu în acest sens. Domnia-sa a făcut mari pași spre normalizarea vieții politice în România. Am această speranță pentru următorii ani. Rezultatele politice obținute de PSD, încrederea pe care au acordat-o românii acestui partid, toate acestea mă îndreptățesc să fiu optimist. Este o șansă istorică pentru PSD, care a primit o binecuvântare majoră din partea românilor…
Observ că ați vorbit doar de partidul dvs., de PSD. Aveți cumva informația că PSD și PNL vor divorța în curând? Când?
Nu am această informație și nici nu-mi doresc să se întâmple acest lucru cel puțin în această legislatură, dar – continuând ideea – pe mine mă interesează, în special, PSD, pentru că din acest partid fac eu parte și acestui partid îi doresc eu binele. Mai departe, drumurile celor două formațiuni care alcătuiesc USL, mai devreme sau mai târziu, se vor despărți. Că vrem noi sau nu vrem…
Cine credeți că va fi primarul Slatinei, în urma alegerilor din 3 februarie a.c.?
Negreșit, Minel Prina va fi primarul Slatinei, fiindcă – nu-i așa? – Slatina are nevoie de un bun administrator, așa cum este actualul primar interimar.
A consemnat Dumitru SÂRGHIE
Domnule aurelgig spune fara ocolisuri ca e vorba despre familia mafiota Oprescu .Toti banii Primariei sunt smenuiti de familia mafiota Oprescu
dle primar Ing udrescu tudor , de salarile bugetarilor de la primarie nu spune ti nimic,salarii de 59 milioane lei,sau va este frica ca se afla si nu mai termina ti casa, de proectele inexsistente pentru care se incaseaza 75% spor nu spune ti nimic.