AcasăBreviar parlamentarUE pregătește o nouă constelație de sateliți pentru a garanta comunicații sigure

UE pregătește o nouă constelație de sateliți pentru a garanta comunicații sigure

În ce privește comunicațiile, UE încă se bazează în mare parte pe rețelele terestre integrate, care însă prezintă un risc mare de perturbări și, din păcate nu acoperă toate zonele din Uniune. În acest moment, aproximativ 5 milioane de gospodării din UE nu au acces la o rețea de comunicații, iar în momente de criză, cum este actuala criză sanitară, aceste neajunsuri riscă să devină slăbiciuni ale întregii Uniuni.

Soluția optimă pentru viitor este ca UE să implementeze un sistem de comunicații securizate, bazat pe sateliți.

Aceasta a fost tema dezbaterilor dintre Parlamentul European, Comisia Europeană și industria spațială europeană, găzduite de Intergrupul „Cer și Spațiu„ din Parlamentul European.

Discuțiile foarte concrete au fost purtate în jurul următorului program spațial de amploare al UE, inițiativa constelației pentru conectivitate sigură, program emblematic așa cum sînt deja Galileo și Copernicus.

Președintele Intergrupului „Cer și Spațiu”, europarlamentarul PNL Marian Marinescu și coordonatorul PPE pentru politica de transport a Europei consideră că tehnologiile spațiale sunt foarte importante pentru viitor: De exemplu, în aviație în acest moment avem securizată poziționarea și urmărirea (tracking-ul) unei aeronave și vom avea, datorită acestui nou program și o comunicare securizată. Este vorba în principal despre autonomie strategică.”

Referitor la reușita acestui nou program, Marian Marinescu crede că noul program spațial poate fi un succes, dacă îndeplinește câteva condiții: ”În primul rând este vorba despre finanțare. În acest moment, în bugetul multianual nu avem prinsă finanțarea pentru un program spațial de a o asemenea amploare. Este un program necesar, dar și ambițios pentru care trebuie să avem bani noi, stabiliți prin amendarea bugetului, nu prin redirecționarea fondurilor de la alte programe din politica spațială. În al doilea rând, dacă vrem ca acest program să fie un succes care să ajute UE să țină pasul cu marii actori spațiali globali este obligatoriu să învățăm din greșelile trecutului. Iar aici mă refer la programul Galileo și mai exact la lucrurile care nu au funcționat în parteneriatul public privat care stă la baza programului”.

Noul program spațial va permite utilizarea sporită a sateliților de comunicații pentru îmbunătățirea rezistenței, a autonomiei strategice, a securității și capacității întregii infrastructuri de rețea, sporind în același timp acoperirea acesteia în Europa, dar și la nivel mondial.

Uniunea Europeană are în acest moment un sistem de comunicații securizat foarte eficient pentru domeniul militar, însă așa cum au afirmat cei prezenți la dezbatere este vital ca acest sistem securizat să fie extins și pentru cetățeni – iar aici principalul obiectiv sunt zonele rurale, pentru guverne și economie, extindere care se va traduce și prin crearea de noi locuri de muncă în industriile emergente în care sateliții sunt o parte esențială.

Referitor la calendarul de implementare a noului program spațial, eurodeputatul Marinescu a afirmat că timpul este unul dintre elementele cheie: ”Conectivitatea este esențială, iar UE nu poate rămâne în urma Statelor Unite sau a Chinei. Trebuie să ne grăbim pentru a fi siguri că vom mai găsi loc pe orbită pentru a ne lansa sateliții, pentru că vedem cu toții rapiditatea cu care acționează companiile private din alte state. Am aflat la această dezbatere de la reprezentanta Comisiei că primele servicii ale noii constelații vor putea fi livrate la sfârșitul anului 2024. Ceea ce este foarte bine. Însă cred că ar trebui să ne grăbim la fel de tare și cu alte componente ale politicii spațiale, așa cum este de exemplu Space Traffic Management, o inițiativă personală, depusă și aprobată la Comisie sub forma unui proiect pilot. Managementul traficului spațial este vital pentru că asistăm la o creștere rapidă a activității în spațiu, iar multe companii private pregătesc lansări ale sateliților într-un ritm fără precedent, ceea ce generează provocări tehnice privind identificarea locurilor sigure de plasare pe orbită, atât față de alți sateliți, cât mai ales pentru a evita coliziunea cu deșeurile spațiale. Dacă nu ne grăbim cu toate componentele politicii spațiale este greu de crezut că vom avea un succes real”.

PPE este cel mai mare și mai vechi grup politic din Parlamentul European, având rădăcini care pornesc de la părinții fondatori ai Uniunii Europene. Grup politic de centru-dreapta, PPE este devotat creării unei Europe mai puternice, construită pe baza nevoilor cetățenilor săi.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -