
Miercuri, 7 iunie a.c., pe Esplanada din Slatina s-au strâns 1052 de călușari, care au stabilit un nou record național, intrând în Cartea Recordurilor, cu jocul tradițional românesc.
Manifestarea a constituit deschiderea oficială a Festivalului Național de Copii „Călușul Românesc” – ediția a XIX-a. Au fost prezenți: Emil Moț – primarul Slatinei, viceprimarii Slatinei Claudiu Stăncioiu și Gigi Vîlceleanu, Silviu Neacșu –prefectul județului Olt și Virgil Delureanu – vicepreședintele Consiliului Județean Olt.
Alături de oficialitățile locale și județene, a fost prezent și Augustin Neagoe – reprezentant al Asociației „Cartea Recordurilor” România, care a declarat:
„În urma numărării participanților la acest eveniment, s-a stabilit un număr de 1.052 de călușari, ceea ce reprezintă un nou record național. Felicitări! Alt record, înregistrat la Concursul Național „Călușul Românesc”, organizat la Slatina, este faptul că au participat 2.369 de copii. Succes și la mai multe. Asociația Cartea Recordurilor vă așteaptă la alte evenimente. A fost o organizare excepțională. Nu ne așteptam la așa ceva. Sincer, am fost chemați, dar nu am crezut. În urma numărării participanților, am constatat că s-a întâmplat exact ce ni s-a spus, faptul că este un nou record național. Noi vom face demersurile necesare pentru ca acest record să ajungă în Guiness Book”.
Iliuță Brăileanu, director al Palatului Copiilor Slatina și organizatorul festivalului, s-a declarat extrem de fericit cu privire la performanța reușită. „Cu siguranță, această seară va intra în istoria orașului nostru. Călușul are locul lui, pagina lui de drept în Cartea Recordurilor. Este o cifră care mi se pare firească, normală, dacă o analizez de la an la an, dar dacă fac o comparație cu prima ediție din 1998, când am pornit cu 250 de participanți, nu mai este așa. Iată că putem spune și despre noi, slătinenii, că suntem feți frumoși, creștem într-un an cât alții în zece sau 20”, a declarat Iliuță Brăileanu.
Călușarii au primit felicitări și din partea primarul Slatinei, Emil Moț, care a spus: „Dragii mei, astăzi ați fost excepționali. D-voastră ați pus, din nou, Slatina pe harta lumii. Vă felicit, vă iubesc și vă mulțumesc pentru dragostea pe care o purtați portului, muzicii și jocului popular. Mult succes și să ne revedem, an de an, la Slatina! Slatina este pe harta lumii și cu călușul și cu cea mai mare horă. Încercăm să ne facem cunoscuți cu astfel de lucruri. Încercăm să readucem tradiția în față, să înțeleagă și copiii ce înseamnă tradiția noastră și să nu o uităm”.
De la acest eveniment, nu putea să lipsească Nichita Dragomira, unul dintre cei mai vechi călușari ai județului Olt. De această dată, Nichita Dragomira a fost vătaful celor peste o mie de călușari. „Sunt de origine din comuna Vâlcele și sunt călușar de țărână. Am dansat în curțile oamenilor și, mulțumesc lui Dumnezeu, am ajuns până la profesioniști. Din scenă, am coborât în fața acesteia și astăzi am avut această onoare unică să fiu vătaful colegilor mei. Într-adevăr, trebuie să demonstrăm că avem aceleași origini. Despre originile călușului ar fi multe de spus – este o teză de doctorat – oricum, sunt traco-latine sută la sută. Nu este prima oară când jucăm în ploaie și, întotdeauna, acesta este un semn bun. Atunci când plecăm prin sat și plouă, se închină lumea: «Doamne, au venit călușarii!»”, a încheiat Nichita Dragomira.
IONUȚ DUMITRESCU