AcasăOra SatuluiUn partid puternic trebuie să fie pregătit, la orice dată, să facă...

Un partid puternic trebuie să fie pregătit, la orice dată, să facă față alegerilor!, a declarat Dan Vasile, primarul comunei Tătulești

D-le primar, iată, suntem, din nou, la Tătulești… Țara stă pe nisipuri mișcătoare, în general, iar mediul rural, este în mare cumpănă istorică…. Cum vă situați, acum, în comuna dvs., sub aspect administrativ? Ce proiecte aveți în derulare și pentru viitor?

Vă mulțumesc pentru vizită… Nisipurile mișcătoare au existat cam tot timpul… Și noi a trebuit să găsim soluții și să facem față provocărilor și vremurilor. În privința proiectelor, pot să vă spun că, prin PNRR, avem trei proiecte. Este vorba de reabilitarea școlii și dotarea cu panouri fotovoltaice, cu instalarea unor pompe de căldură, prin care vom reduce consumul de energie electrică și lemne. La Dispensar, am terminat… Este, din acest moment, un dispensar modern, chiar vă invit să-l vizitați. Iar sediul Primăriei, așa cum puteți constanta, este un sediu bine făcut, există căldură, panouri fotovoltaice, iar consumul de energie s-a micșorat la jumătate. Este o clădire bine izolată, modernă…

Avem un proiect legat de canalizare, depus în 2021, dar tot timpul au trebuit să existe niște modificări. A fost făcut inițial pentru 22 de km, ca să cuprindă întreaga localitate. Dar, în urma repartizării fondurilor, a trebuit să refacem acest proiect și am ajuns la 10 km, care sunt bugetați. Din luna august, primim adrese prin care ni se solicită clarificări. Noi sperăm ca, în această lună, să semnăm contractul și să începem, de urgență, lucrările de canalizare. O lucrare foarte necesară acestei localități, mai ales în zona centrală, unde apa freatică este la suprafață. Deci, fosele, care chiar dacă respectă normele ecologice ale Uniunii Europene, totuși ar afecta pânza freatică. Așadar, oamenii au nevoie de canalizare. Încercăm și facem toate demersurile să finalizăm acest proiect.

Cum ajută administrația locală pe fermierii de pe raza localității dvs., pentru accesarea fondurilor de orice natură?

Îi ajutăm, cu ceea ce ne permite legislația, Codul Administrativ. Pot să vă spun că am refăcut drumurile de exploatare agricolă, din fondurile proprii ale primăriei. Acum, fermierii pot intra pe terenuri fără probleme. Prin digitalizare, acum nu mai sunt probleme la contracte, în sensul că nu se mai suprapun. Am evitat aceste probleme, când existau mai mulți proprietari etc. Îi ajutăm, de asemenea, ca la APIA să nu mai aibă probleme. Și nu mai sunt probleme… Periodic, avem întâlniri cu dumnealor, ședințe de lucru, în cadrul cărora îi întrebăm cu ce putem să-i ajutăm noi, primăria. Mediem legătura între proprietarii de terenuri și aceste societăți agricole.

Cu ce problemă stringentă se confruntă, actualmente, localitatea dvs.?

Una dintre probleme este cadastrarea. Suntem prinși într-un proiect de cadastrare, de șase ani. Acum, după șase ani, s-a câștigat licitația de către o firmă, iar firma trebuie să vină să facă această cadastrare. De această cadastrare este legată și emiterea ultimelor titluri de proprietate, pentru care oamenii au fișele de punere în posesie. Dar nu am putut să le facem titluri de proprietate, pentru că nu există cadastrare. În maximum două luni, firma respectivă ar trebui să se apuce de treabă.

La capitolele Cultură, Biserică și Educație, ce ne puteți spune?

Avem, pe raza comunei, câteva monumente istorice, pe care ne-am străduit să le menținem într-o stare foarte bună. Pentru întreținerea lor, normele sunt destul de dificile și atunci și costurile sunt pe măsură. Avem, un ansamblu de dansuri, așa cum știți, „Mugurașul Tătulești”. Dar ne lovim de o problemă pe care o regăsim, mai ales, în comunele din nordul județului nostru. Este vorba de scăderea natalității. De aici, pleacă și celelalte probleme economice. Legat de Biserică, la noi este un paradox. Deși suntem o localitate mică, avem opt biserici, cu patru preoți. Cu preoții, avem o legătură bună. Încercăm să-i ajutăm… Am făcut un cimitir nou, din banii primăriei. Îi ajutăm, atunci când au probleme financiare, cu reparații, întreținere etc.

Câte dosare aveți la ajutorul social și pentru persoanele cu dizabilități?

Avem foarte puține dosare… Avem 27 de dosare. Îi invit pe cei care suspectează ceva să vină la Tătulești să verifice dosarele.

Schimbăm registrul: ce componență politică are Consiliul Local?

Consiliul Local are, la noi, o componență, destul de eterogenă. Avem trei consilieri PSD, trei consilieri Pro România și trei PNL. Proiectele trec, fără probleme, pentru că sunt proiecte în interesul comunității, mai ales că cei trei de la Pro România au venit alături de noi, de echipa PSD.

La dvs. funcționează alianța PSD-PNL?

Ca o alianță să funcționeze, trebuie ca ambele părți să pună umărul la buna administrare a societății. Atât timp cât nu participi la susținerea proiectelor, nu faci altceva decât să critici și niciodată nu te gândești la metode de rezolvare, atunci această alianță este pur formală.

Care este relația administrației locale cu Consiliului Județean Olt?

Este o relație bună. Am rugat ca, atunci când nu se poate rezolva ceva, să ni se spună că nu se poate, iar când se poate să ne ținem de cuvânt, față de cetățenii noștri.

Adresați un mesaj locuitorilor pe care îi păstoriți, având în vedere că alegerile ne bat la ușă! Dar și un mesaj conducătorilor partidului din care faceți parte.

Îi rog pe locuitorii comunei Tătulești să creadă în noi, pentru că facem tot posibilul să modernizăm această comună. Avem proiecte în derulare, pe care facem tot posibilul să le finalizăm, dar de multe ori ne lovim de birocrație. Le doresc multă sănătate, pentru că asta e cel mai important…

Noi garantăm că PSD va câștiga alegerile! Și pe cele locale, dar și pe cele europarlamentare! Un partid puternic trebuie să fie pregătit, la orice dată, să facă față alegerilor!

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments