AcasăEvenimentUnic în peisajul cultural românesc – Festivalul „Lică Militaru” de la Drăgănești-Olt

Unic în peisajul cultural românesc – Festivalul „Lică Militaru” de la Drăgănești-Olt

festival draganesti primar pantelie
.

Recent, la inițiativa președintelui CJ Olt, d-l Marius Oprescu, a forurilor culturale competente, dar și cu aportul primarului de Drăgănești-Olt, Pantelie Rotaru, s-a pus în operă o idee generoasă, „aceea de a aduce în prim-plan cântecele bătrânești și de a celebra memoria unui vestit lăutar din Olt, Lică Militaru”, așa cum a spus, într-o conferință de presă, Conf. Univ. Dr. Gabriela Rusu Păsărin, desemnată președinte al juriului ineditului Festival de Folclor „Lică Militaru”, desfășurat la Drăgănești Olt, festival unic prin tematică și realizare.

„Este un festival de folclor care își dorește să promoveze cântecul vechi românesc și folclorul autentic, un festival destinat tinerilor sub 40 de ani. Consiliul Județean a încercat, de-a lungul anilor, să se implice în actele de cultură și de folclor din județul Olt. Prin Centrul de Promovare a Culturii Tradiționale Olt, încercăm să fim prezenți în mai multe localități.

Era nevoie de un astfel de festival și în zona Boianului și îi mulțumim domnului primar de la Drăgănești că a avut o astfel de inițiativă, a venit cu această invitație și iată că noi participăm la acest festival cu susținerea financiară. Îmi doresc ca acest festival să crească de la an la an și să ajungă la notorietatea celebrului deja Festival «Oltenii și Restu’ Lumii». Le doresc mult succes tuturor concurenților și să câștige cel mai bun”, a declarat Marius Oprescu.

festival draganesti 1La rândul său, Conf. Univ. Dr. Gabriela Rusu Păsărin, președintele Festivalului, a declarat:

„Felicit în primul rând consiliul județean, pe domnul președinte, Primăria Drăgănești-Olt, pe domnul primar, că au pus în pagină o idee generoasă, aceea de a aduce în prim-plan cântecele bătrânești și de a celebra memoria unui vestit lăutar din Olt, Lică Militaru. Este o susținere financiară remarcabilă și un gest cultural în același timp, gestul de susținere a unui proiect pe care l-a depus Asociația Artistică pentru Promovarea Tinerelor Talente și iată, astfel conjugate eforturile, se ajunge la promovarea folclorului autentic din zona dumneavoastră. Deveniți un pol de interes pentru folclor pentru că la preselecție s-au prezentat 54 de concurenți din toate zonele etnofolclorice. Selecția a fost drastică pentru că, în final, vor evolua doar 18 concurenți, deci practic o treime a reușit să treacă de preselecție, ceea ce se întâmplă foarte rar. Sunt în multe jurii naționale și știu că, de obicei, jumătate reușesc performanța să ajungă în concurs, iar jumătate se pregătesc pentru următoarea ediție. (…)

Faptul că festivalul este difuzat la TVR 3 și recitalul în cadrul celebrei emisiuni «Tezaur Folcloric» este de notorietate. Eu, în calitate de realizator, fac acum public un cadou pe care vreau să vi-l ofer dumneavoastră: difuzarea galei, la Radiodifuziunea ungară, emisiunile în limba română, ceea ce înseamnă o trecere peste graniță a evenimentului dumneavoastră. Este o implicare extraordinară, zic eu, a Societății Române de Radiodifuziune și vă rog să îmi permiteți să vă felicit că, în felul acesta, de la prima ediție, aveți un impact nu doar național, ci și internațional, atât prin Radioul public, cât și prin Televiziunea Publică.”

Ediția întâi a acestui festival s-a desfășurat în data de 26 mai a.c., într-o notă de originalitate cum rar s-a mai văzut în ultimul timp în România.

Primarul Pantelie Rotaru s-a întrecut pe sine în privința organizării acestui eveniment de anvergură, dând astfel curs ideii Asociației Artistice pentru Promovarea Tinerelor Talente  (AAPTT), care – în colaborare cu Consiliul Județean Olt și Primăria Drăgănești-Olt a făcut o preselecție riguroasă bazată pe criterii de selecție sănătoase și pe respectarea specificului acestui festival-concurs.

Probele concursului au fost constituire din interpretarea unui fragment al unui cântec bătrânesc și al unui cântec specific ceremonialului de nuntă (Cântecul de Ascultare, Cântecul Miresei, Cântecul Bradului, hore și cântece de joc).

Meritul major al acestui inedit festival a constat în faptul că au fost aduse în actualitate cântece uitate dar și altele care s-au perpetuat de-a lungul generațiilor, cu privire la acest moment unic din viața tinerilor căsătoriți – Nunta! Nunta, cu întregul său alai și ceremonial, cu rapsozii și lăutarii satului, despre care astăzi auzim doar în cărțile de specialitate.

În cadrul acestei ediții de la Drăgănești-Olt au fost aduse în actualitate „Cântecul Bradului”, varianta teleormăneană, și „Șade mireasa-n grădină”, ambele din repertoriul Iustinei Băluțeanu. Apoi, „Hai, mireasă, sui în car”, din repertoriul Valeriei Peter-Predescu, „Spune, ginerică, spune!”, varianta doljeană, „Nunteasca” sau „Hora miresei”, de la Gorj. Ca și alte cântece de joc specifice nunții, precum „Hai nuntași cu toți jucați”, folclor din Banatul de munte.

Tot ce s-a petrecut la Drăgănești-Olt, interpretare vocală, acompaniament și repertoriu au amintit de vestitul lăutar Lică Militaru, cel care transformase, cu harul său inconfundabil, nunțile în evenimente memorabile, în viața comunităților noastre rurale.

Iată câștigătorii:

Marele Premiu – Croitoru Roxana – jud. Gorj

Secțiunea soliști vocali: Premiul I – Alexandru Simona – jud. Teleorman, Premiul al II-lea – Gaciu Constantin – jud. Olt, Premiul al III-lea – Mihalache Florin – jud. Caraș-Severin, Premiul al III-lea – Mârza Mădălina – jud. Bistrița Năsăud, Mențiune I – Gabriel Gorjeanu – Jud. Gorj, Mențiune II – Oancea Constantin – Jud. Sibiu

Secțiunea soliști instrumentiști: Premiul I – Vârciu Tudor – jud. Alba, Premiul al II-lea – Pandurescu Cătălin – jud. Olt

Felicitări Consiliului Județean Olt, Primăriei Drăgănești-Olt, tuturor concurenților și, în special, premianților, tarafurilor prezente, personalităților muzicale care au participat, în afara concursului (Nicolae Furdui Iancu, Ion Ghițulescu, Gheorghe Roșoga, Ileana Constantinescu, Maria Lungu, Taraful Iancu Jianu, Taraful din Morunglav, Costin Ghican, Ion Crețeanu). Nu trebuie uitat juriul, prezidat de Gabriela Rusu Păsărin, personalitate de prestigiu de pe plaiurile noastre sudice.

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments