Universitatea din Craiova pune la dispoziție absolvenților de liceu 2810 locuri la buget și 3101 locuri la taxă, la admiterea de anul acesta. În cadrul Universității, viitorii studenți pot opta pentru a urma cursurile la Facultățile Agronomie, Automatică, Calculatoare și Electronică, Drept, Economie și Administrarea Afacerilor, Educație Fizică și Sport, Horticultură, Inginerie Electrică, Litere, Mecanică, Teologie, Științe, Științe Sociale.
Teologia a început înscrierea pe 4 iulie, Mecanica și Educația Fizică și Sportul, pe 13, iar pe 18 iulie, celelalte facultăți își vor deschide porțile pentru înscriere. La cele mai multe, admiterea se face 100% în baza mediei de la bacalaureat.
Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică organizează duminică, 24 iulie a.c., examen al cărui rezultat va constitui 70% din nota finală a candidaților, restul de 30% fiind asigurat de media obținută la examenul de bacalaureat. Facultatea de Drept organizează concurs de admitere în zilele de 26 și 27 iulie 2016, care constă într-un examen tip grilă, în care sunt verificate cunoștințele de limba română.
Facultățile care presupun aptitudini speciale (Teologia, Educație Fizică și Sport, programele de muzică și teatru, Pedagogia învățământului primar și preșcolar) organizează probe de competență și de aptitudini, ale căror calendare sunt anunțate pe site-urile facultăților, dar și pe ucv.ro.
Cel mai puternic centru universitar din sud-vestul României, Universitatea din Craiova are cea mai avansată infrastructură de cercetare și dezvoltare în științe aplicate din România (INCESA) și s-a dovedit, de-a lungul timpului, că este partener academic strategic pentru mai bine de 200 de universități din lume.
În 2016, UCV organizează și trei centre de înscriere în teritoriu: Drobeta-Turnu Severin, Slatina și Târgu Jiu.
Ca în fiecare an, și anul acesta, legalizarea documentelor necesare înscrierii se poate face de către membrii comisiilor de admitere ale facultăților, prin confruntare cu documentele originale.
Ionuț Dumitrescu