AcasăOra SatuluiURZICA! Ion Spiridon – primarul unei comune încărcate de istorie anticomunistă!*

URZICA! Ion Spiridon – primarul unei comune încărcate de istorie anticomunistă!*

Am mai spus și repet: unul dintre cei mai autentici primari liberali din Olt, care nu și-a trădat niciodată principiile de dreapta, este – fără îndoială, Ion Spiridon, primul gospodar al localității Urzica. O comună  situată pe teritoriul de legendă al fostului județ Romanați, ai cărei locuitori s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin  rezistența lor împotriva comunismului și a colectivizării forțate, pe care Securitatea bolșevică a făcut-o cu pistolul la tâmpla țăranului român, ca urmare a loviturii de stat de la 23 august 1944 și a falsificării grosolane de către comuniști a alegerilor din noiembrie 1946.

Însuși bunicul după mamă al domnului primar, care s-a opus cu înverșunare colectivizării, a fost deportat în Bărăgan. Tot aici, în Urzica Romanațiului nostru secular, a slujit la Parohia Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, celebrul anticomunist țărănist, prieten cu Nicola Iorga și Pan. M. Vizirescu, preotul și scriitorul Florian Stănescu – Gighera, care a fost și învățător în Basarabia noastră suroră.  Este o comună încărcată de istorie, o istorie pe care destoinicul nostru primar o știe pe de rost și nu ezită niciodată s-o spună celor interesați.

Revenind la realitatea și tristețea zilelor noastre, mărturisim că, în ciuda marilor probleme economice, sociale, culturale și financiare cu care se confruntă țara și, firesc, județul Olt, comuna Urzica continuă să fie una a oamenilor harnici, patrioți și iubitori de proprietate, aflându-se pe lista celor mai importante bazine legumicole din sudul țării noastre. La sfârșitul acestui an, Primăria Urzica va inaugura o modernă Sală de sport, construită prin CNI, care a costat aproape șapte milioane de Ron. De asemenea, se află în derulare, cu fonduri obținute prin P.N.R.R., Proiectul „Modernizare și Extindere  – Sistem de apă și apă uzată, în Urzica”, în valoare de peste 10 milioane de Ron, precum și „Modernizare străzi de interes local în Urzica”, prin „Anghel Saligny”, în valoare de aprox. 11 milioane Ron.

*N.R. – Considerăm că Urzica ar merita, din partea celor care știu carte și sunt prieteni cu adevărul, un studiu laborios al rezistenței la comunism a oamenilor de pe acest picior de plai romanațean.

Dumitru Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments