AcasăActualitateUtilizarea nămolului de la Stațiile de Epurare ca fertilizant organic în agricultură...

Utilizarea nămolului de la Stațiile de Epurare ca fertilizant organic în agricultură – un nou proiect al Companiei de Apă Olt

Miercuri, 26 octombrie 2016, în sala Europa a Consiliului Județean Olt, a avut loc un simpozion susținut de Compania de Apă Olt, un proiect inedit ce presupune utilizarea nămolului de la stațiile de epurare ca fertilizant organic în agricultură.

Acest proiect, ce face parte din Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020 (POIM 2014-20120), se desfășoară în cadrul unui parteneriat susținut și de către factorii responsabili ai administrației publice locale și județene, inclusiv instituțiile deconcentrate.

Evenimentul a fost coordonat de către Cristian Bircea, director Calitate-Mediu în cadrul companiei. Domnia-sa i-a avut alături pe Cătălin Ușurelu – director general al    Companiei de Apă, pe Emil Marinescu – directorul Direcției pentru Agricultură Olt, Raul Rotea – directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Olt, ing. Bianca Haizman, expert de mediu Eptisa România, ing. Ion Cojocea, reprezentant al Agenției pentru Protecția Mediului Olt.

De asemenea, la acest eveniment au fost prezenți membri ai societății civile, precum și fermieri din județul Olt, care s-au arătat foarte interesați de acest nou proiect al Companiei de Apă.

Utilizarea nămolului de la stațiile de epurare ca fertilizant în agricultură este o metodă prietenoasă pentru mediu, benefică pentru sol și pentru culturile agricole. Totodată, se vine în ajutorul fermierilor din județul Olt, pentru că reprezintă o modalitate eficientă pentru creșterea producției, având în vedere că este aproape gratis.

De asemenea, pentru fermierii din Olt, trebuie menționat faptul că inclusiv transportul și împrăștierea biosolidului pe suprafețe agricole sunt asigurate de Compania de Apă.

În finalul simpozionului, au urmat discuții libere și întrebări față de tema abordată în cadrul întâlnirii. În continuare, vă prezentăm fragmente din discursurile celor prezenți la manifestare.   

simpozion ca olt 2Cristian Bircea, director Calitate-Mediu SC Compania de Apă SA:

REPREZINTĂ O MODALITATE FOARTE BUNĂ DE A CREȘTE PRODUCȚIA AGRICOLĂ

«Această întâlnire are ca scop popularizarea unei preocupări ale Companiei de Apă, cu privire la utilizarea nămolului de la stațiile de epurare, ca fertilizant organic în agricultură. Mulțumesc Consiliului Județean pentru găzduire, Direcției Agricole, Oficiului de Studii Pedologice Olt și Agenției pentru Protecția Mediului, că sunt prezenți. Mulțumesc fermierilor care au dat curs acestei întâlniri.

Odată cu intrarea României în UE, țara noastră și-a asumat niște obligații. Dintre obligațiile referitoare la protecția mediului, o reprezintă și valorificarea nămolului provenit de la stațiile de epurare. Pentru că, legislația deși permite ca el să fie depozitat în gropi de gunoi aprobate de Comisia Europeană, partea superioară de valorificare a nămolului o reprezintă utilizarea nămolului de la stațiile de epurare, ca fertilizat organic în agricultură.

Acest îngrășământ generat de stațiile de epurare municipale este foarte controlat din punct de vedere chimic, fizic. Reprezintă o modalitate foarte bună de a crește producția agricolă, în condițiile în care este aproape gratis.»

simpozion ca olt 3Ing. Bianca Haizman, reprezentant Eptisa România:

ESTE O METODĂ PRIETENOASĂ PENTRU MEDIU, BENEFICĂ PENTRU SOL

«Este o metodă prietenoasă pentru mediu, benefică pentru sol, dar, mai ales, pentru culturile agricole. Este o metodă foarte bine enunțată în legislația europeană, cât și la nivel național.

Ca și condiții minimale de aplicare al acestor biosolide, atât timp cât s-au făcut analize din punct de vedere calitativ și se încadrează mult sub limitele maxim admise, putem vorbi despre un biosolid. Acesta nu mai este deșeu, devine un produs foarte bun pentru plante. Acest nămol are proprietăți foarte bune ca fertilizant și, mai ales, ca amendament, pentru că are un PH de aproximativ 7%.»

Emil Marinescu, directorul Direcției Agricole Olt:

ARE UN APORT SUBSTANȚIAL DE AZOT, FOSFOR ȘI POTASIU, ESTE FOARTE IMPORTANT PENTRU TERENURILE ACIDE, PENTRU CORECTAREA ACIDITĂȚII

«Noi lucrăm la acest proiect de câteva luni bune. Am avut o serie de întâlniri, ne-am pus de acord cu foarte multe lucruri. Există cadrul legislativ. Nu suntem noi primii care vrem să începem acest proiect. Și alte județe mai mari au promovat acest nămol, acest biosolid.

În afară de faptul că reprezintă un aport substanțial de azot, fosfor și potasiu, este foarte important pentru terenurile acide, pentru corectarea acidității. Acest bionămol are un aport substanțial de nutrienți necesar tuturor culturilor. Este foarte simplu ca el să fie împrăștiat. O să vedem cum o să facem cu aprovizionarea, cu transport, acestea sunt problemele.

Important este să începem undeva, în județ, chiar dacă ar trebui să închiriem un astfel de utilaj, și să demonstrăm că acest aport este substanțial pentru culturile respective. Până la achiziționarea utilajelor, ce este important, este încorporarea lui imediată. Important este să existe acest acord cu cei care vor să folosească acest biosolid.

În urma discuțiilor cu ceilalți directori agricoli din țară, reiese faptul că fermierii sunt foarte mulțumiți de aportul substanțelor pe care le are acest nămol.»

Raul Rotea, Directorul Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Olt:

AM LUCRAT FOARTE MULT CU CONDUCEREA COMPANIEI DE APĂ OLT

«Am lucrat foarte mult cu conducerea Companiei de Apă Olt. În următoarea perioadă, este obligatoriu să începem să împrăștiem acest biosolid. Pentru mine, este un produs benefic pentru agricultură și nu este cu nimic mai jos, dimpotrivă, decât gunoiul de grajd, pe care-l folosim fără a avea restricțiile pe care le avem cu acest produs. Acest produs o să fie urmărit de Agenția pentru Mediu, de Direcția Agricolă.

Legea spune că PH-ul trebuie menținut undeva la 6,5. Am putea să mergem cu el din lege începând cu PH de 5,8. Adică, nu trebuie să ne speriem că dacă nu avem acel PH de 6,5 nu putem să-l aplicăm. Este exclus sub 5,8.

Noi am identificat zonele pe care se poate aplica, să respecte textura, drenajul, apa freatică să fie adâncime. Exclusă din județul nostru ar fi nordul extrem al județului, unde sunt soluri acide. Pe zona de centru și sud a județului, sunt foarte multe terenuri pe care poate fi aplicat nămolul.»

simpozion ca olt 1Cătălin Ușurelu, director Compania de Apă Olt:

NĂMOLUL NU VA FI PRODUS NUMAI DE SLATINA, SE VOR FACE RECEPȚIILE LA STAȚIILE DE EPURARE ȘI DE LA CELELALTE ORAȘE ALE JUDEȚULUI

«Sper ca acest produs să vă fi captat interesul. În momentul de față, noi nu depozităm acest nămol. Avem un contract cu SC Salubris SA. Nămolul nu va fi produs numai de Slatina, se vor face recepțiile la stațiile de epurare și de la celelalte orașe ale județului Corabia, Caracal,  Piatra-Olt, Drăgănești. Astfel, cantitatea va fi mult mai mare. Noi avem prins, în următorul exercițiu financiar, pe 2017, construirea unui astfel de depozit, în care va fi înglobat și transportat, în cele două perioade ale anului agricol. Am venit să-l promovăm, să-l facem cunoscut și sper să prezinte interes pentru d-voastră.

Va fi achiziționat și acest utilaj. O să începem cu un singur utilaj, trebuie să ne adaptăm și ne vom adapta pe parcurs. Urmează să fie un studiu de fezabilitate, la care se lucrează. Compania de Apă va suporta toate costurile de împrăștiere și de transport.

Vom începe cu un depozit în Slatina, după care vor urma și în celelalte orașe. Vorbim de 2.800-3.000 de tone pe an numai în Slatina. Se va transporta în zonă, nu de la Slatina, la Corabia.»

Ionuț DUMITRESCU


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments