Sâmbăta trecută, în ziua de 25 aprilie a.c., administrația comunei Vâlcele, în fruntea căreia se află primarul Alexandru Taifas, a organizat o manifestare de înaltă simțire patriotică și religioasă.
Anume, faptul că, în prezența prefectului de Olt, d-l Silviu Neacșu, a cunoscutului doctor neurolog, Renică Diaconescu, a autorităților locale, a presei, a unor cadre militare de rang înalt din Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, a unor cadre militare în retragere și rezervă, care au făcut parte din unități militare ale aviației române, precum și a bravilor foști piloți și parașutiști de la Caracal, a locuitorilor comunei, a fost dezvelit monumentul locotenentului major aviator, Cornel Mînzățeanu. Acesta s-a prăbușit pe raza comunei Bărcănești (actuala localitate Vâlcele) în timpul unui zbor de instrucție pe avionul MIG-15 S-102 NR. 250, în urmă cu 60 de ani, evitând, prin abilitatea și spiritul său de jertfă, o catastrofă asupra satului.
A fost atunci ultimul său viraj, virajul spre nemurire, „alăturându-se colegilor săi «decolați» la escadrila din ceruri”, așa cum s-a exprimat Costel Vasilescu, sufletul viu și inițiatorul acestei manifestări, fost aviator profesionist și jurnalist militar.
Un sobor de preoți a oficiat un Te Deum la Monumentul închinat eroului militar, iar primarul Alexandru Taifas, cel care are meritul de a fi pus în practică și de a fi susținut material multe asemenea evenimente de cuget și simțire, alături de prefectul Silviu Neacșu, a sădit un nuc pentru eternitate.
ALEXANDRU TAIFAS:
„Am venit cu toții pentru a-i depune o lacrimă creștinească și a-i păstra o vie amintire, în semn de recunoștință pentru înalta conduită și credință umană prin care, în locul distrugerii caselor, gospodăriilor și vieților locuitorilor a preferat să se sacrifice ca un erou.
Pilot din prima generație a aviației armatei populare, Cornel Mînzățeanu s-a dedicat apărării spațiului aerian al patriei descifrând tainele unei nobile profesii, lupta sa fiind continuă cu înălțimile, cu secundele, cu necunoscutul, manevrarea unui avion militar, care înseamnă o armă de luptă modernă și sofisticată, presupune: curaj, știință, dedicație, patriotism, modestie, inspirație și imaginație creatoare.
Plecând să vegheze liniștea noastră aeriană, să deseneze traiecte pe cerul patriei, ziua și noaptea, invidiat de toți pământenii pentru care zborul se limitează la dorință și vis, locotenentul major Cornel Mînzățeanu s-a contopit cu pământul vâlcelean, aici pe valea Iminogului, unde își petrece veșnica odihnă, pierind cu demnitate ca un vultur semeț, ca un martir al neamului.
Căzând în marginea satului a făcut să se identifice cu acesta, locuitorii veniți în număr mare, cu sutele, la locul dramei, jelindu-l ca pe unul de-al lor, adoptându-l ca pe un fiu al satului.
Indiferent unde și-a visat traiectul vieții și pe oriunde a fost plimbat în așezarea sa între stelele care au strălucit cu intensitate, indiscutabil este faptul că cea mai mare parte a trupului i-a rămas pentru veșnicie la Vâlcele, iar sufletul său de aici de la noi i s-a înălțat la ceruri.
Recunoștința noastră este fără margini! Pentru cetățeni este un exemplu! Pentru copii și tineri reprezintă un simbol, un ideal desăvârșit! Pentru noi toți, un creștin căruia îi închinăm un imn de slavă spre totdeauna pomenire și liniștire a sufletului său. Cornel este un nume rostit cu pioșenie în biserici și la sărbătorile noastre de suflet.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
Simpozion despre aviația română, despre jertfa și spiritul de sacrificiu pe care aviatorii noștri le-au dat pentru țara lor
După slujba de comemorare, participanții la acest eveniment s-au strâns în Căminul Cultural al comunei Vâlcele unde au ținut un simpozion despre aviația română, despre jertfa și spiritul de sacrificiu pe care aviatorii noștri le-au dat pentru țara lor. Printre alții, la acest eveniment, au mai luat cuvântul: Costel Vasilescu, prof. Alina Elena Marin, general de aviație (retragere) Iosif Rus – președintele Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii.
«E bine să ne amintim și astăzi, după 60 de ani, când îl redescoperim mai profund în crezul său și mai semeț, că pilotul aviator Mînzățeanu Cornel, la numai 27 de ani a plonjat în eternitate, în timp ce executa, sub jurământ, o misiune de pregătire pentru lupta aeriană în cadrul unui program de mare complexitate și dificultate, jertfindu-și viața, alături de pasărea sa măiastră, în schimbul salvării altor vieți și importante bunuri materiale.
Sunt aici aviatori la vremea senectuții, personalități distincte în arealul aviatic, spre a-l omagia pe Cornel: contemporanul său – Comandorul ing. Ilie Dumitrescu, cel care redescoperă începuturile aviației prin deja finalizatul proiect de punere în operă a avionului „Coandă 1910”, iar acum a celebrului „Vuia I”; este aici inventatorul Ion Stamatescu care a contribuit la definirea monumentului prin donarea elicei – simbol aviatoricesc – realizare proprie la 87 de ani. Colonelul Grigore Păsărin prezintă omagiul Asociației Cultului Eroilor „Frații Buzești” a județului Dolj, comandorii (r) Ion Crăciunescu și Vasile Bujor – piloți cu istorie în aviația militară retrăiesc sentimental o dramă sub sceptrul căreia s-au aflat. Cornel Mînzățeanu a scris, prin sacrificiu, o pagină de istorie în cartea aviației, așezându-se în albumul piloților care compun impresionanta escadrilă din ceruri!
Noi astăzi scriem o pagină în memoria lui Cornel, a tuturor celor ce au pierit pentru patrie!»
PROF. ALINA ELENA MARIN:
«Comemorarea unui aviator căzut la datorie este un gest de aleasă simțire, o atitudine de reverență plină de substanță, și care, într-o lume în care domnește banul, hoția și mitocănia, ne amintește că suntem oameni.
Personal pot spune că manifestarea mă surprinde, privită în context mai larg, județean sau național, dar, mărturisesc, atunci când vorbim de Vâlcele unde latura cultural-tradițională este înfiptă în pământ trainic și roditor, pentru mine nu este o surpriză: mă gândesc la extraordinara comemorare de anul trecut a victimelor colectivizării și lansarea cărții „La Fântâna ‘naltă”, la specificitatea sărbătoririi Rusaliilor și a zilelor de Paște, la permenentizarea tradițiilor, păstrarea jocurilor și cusăturilor din vechime, fapt pentru care administrația merită toată admirația iar ele, satele întregi, respectul și reverența noastră. Cu atât mai mult când este vorba de o jertfă! Amenajarea unei incinte, aducerea în memorie a unei fapte de excepție are valoare de simbol.»
IOSIF RUS:
„Credem că ne facem o datorie creștinească față de un martir, aflat în serviciul patriei, și care, plecând să cucerească înălțimile, să se instruiască în oceanul aerian, a sfârșit în pământul vâlcelean, cu intenția de a salva case și vieți de la o posibilă catastrofă locală.
Înainte de acest moment comemorativ, am luat cunoștință despre câteva acțiuni locale pentru cunoașterea aviației militare și de promovare a imaginii forțelor aeriene române, aspecte considerate de mine ca fiind gesturi de respect pentru contribuția românilor la afirmația aviației europene și mondiale… Vrem ca Lt. Maj. Mînzățeanu să rămână în amintirea noastră și să-i acordăm un pios omagiu…”
Dumitru Sârghie