AcasăOra SatuluiVâlcele: Primarul Alexandru Taifas răspunde atacurilor unor foști subordonați de-ai săi, Gherghe...

Vâlcele: Primarul Alexandru Taifas răspunde atacurilor unor foști subordonați de-ai săi, Gherghe Cornel și Birin Ion

Alexandru Taifas este primarul în exercițiu al comunei Vâlcele, o comună cu vechi tradiții populare românești, o comună care a plătit un greu tribut de sânge, în timpul Colectivizării forțate, al cărei ultim episod sângeros a avut loc pe 15 ianuarie 1961, când au fost împușcate de milițieni cinci persoane și zeci de persoane arestate, pedepsele lor cu închisoare însumând peste 84 de ani.

Alexandru Taifas este singurul edil al acestei localități-martir, care a comemorat cum se cuvine jertfa țăranilor din Vâlcele și, mai mult, a făcut posibilă apariția unei valoroase cărți, intitulate „La Fântâna ’Naltă”, semnată de un fiu al satului, regretatul jurnalist militar Costel Vasilescu… Aflat la al cincilea mandat de primar și producând insomnii adversarilor săi politici și nu numai acestora, Alexandru Taifas este unul dintre cei mai competenți primari rurali post-decembriști ai județului Olt, care ilustrează plenar proverbul românesc „Omul sfințește locul”. În rândurile de mai jos, Alexandru Taifas răspunde atacurilor unor foști subordonați de-ai săi, cărora le-a făcut destul bine în viață, dar care râvnesc și ei la un scaun de primar, „nu prin fapte și virtuți, ci denigrându-și adversarul politic”,  așa cum a declarat el pentru Linia Întâi. Iată despre ce este vorba…

taifas valcele linia intai netD-le Taifas, se pare că, de data asta, fostul dvs. secretar, Cornel Gherghe, candidat pentru a doua oară, consecutiv, la funcția de primar al comunei Vâlcele, sprijinit de eternul dvs. rival, Ion Birin, v-au pus gând rău. Vă critică de mama focului, pe la jurnale… Aveți răspunsuri pentru dumnealor?

Da! Încă din ianuarie, acești doi indivizi, Cornel Gherghe și Ion Birin, au început campania electorală, adresându-se locutorilor comunei cu tot felul de mesaje mincinoase, pentru că altceva nu au ce să le spună. M-am gândit mult, în această direcție, și, la îndemnul mai multor cetățeni, m-am hotărât să arăt opiniei publice adevărata față a lui Ion Birin și, în special, a domnului Cornel Gherghe – ambii din capul satului Mandinești. Voi spune lucruri adevărate și legate numai de administrația publică locală și anume: „ei” au crezut că Primăria Vâlcele este numai a lor!

De aceea, fac tot felul de alianțe, încrucișări și fel de fel de jocuri murdare, pentru a reveni – unul dintre ei la Primărie, cu speranța să-l aducă și pe celălalt înapoi. Numai că cetățenii comunei Vâlcele nu sunt de acord cu intențiile lor, sancționându-i, de fiecare dată, prin votul exprimat. De 20 de ani, mă lupt cu aceiași indivizi, unul mai „dugos” decât celălalt! Și am să le explic vâlcelenilor: după ce l-am dat jos pe Ion Birin, în anul 2000, acesta a încercat pe toate căile, aliindu-se și cu alții, să vină la primărie. Însă nu a reușit. Apoi, a încercat cu fiul său, Alin, cu Cornel Gherghe – nu a reușit nici în aceste formule, pierzătoare din start.. Acum, încearcă amândoi, Cornel Gherghe și Ion Birin… Le spun de pe acum, că nici de această dată nu o să reușească. Eu îi cunosc pe amândoi de când erau „bididii”, până astăzi, când au ajuns niște „birmanezi”.

Spun acest lucru, pentru că, pe Ion Birin l-am avut subaltern, ca viceprimar, iar pe Gherghe Cornică l-am avut, din păcate, 12 ani, ca secretar, la adresa căruia, stau și mă întreb: oare, nici la vârsta asta, pe care o are, nu i-a dat măseaua de minte? Lucru pe care l-am mai întrebat și cu 8-10 ani în urmă. Cum poți să te exprimi, într-o publicație, că eu, după patru mandate, sunt „primarul de moment al comunei Vâlcele”? Sau că această funcție am ocupat-o doar ca să-mi completez veniturile personale, când el a stat, în permanență, lângă mine și nu am avut nimic de ascuns față de el? Absolut totul a fost cu cărțile pe față. Consider că numai un „ageamiu” poate spune așa ceva, care nu mă cunoaște sau care se face că nu vede ce se construiește în Vâlcele, sub administrația mea și a altor oameni de bine din Vâlcele (în niciun caz Birin sau Gherghe).

De asemenea, vreau să spun cetățenilor din Vâlcele încă două-trei aspecte. 1. Știți de ce a candidat Gherghe Cornel, în 2016, la funcția de primar? Vă spun eu… Acest individ (mâța blândă zgârie adânc) – viață lungă ca secretar nu mai avea, pentru că, din cauza nepăsării și indolenței față de lucrările din primărie, cu care mergea târâș-grăpiș, Prefectura l-a sancționat cu două avertismente scrise, pe care, acesta le-a ignorat. De asemenea, a fost penalizat, la salariu, cu între 5%  – 30%, pe trei luni. Urma desfacerea contractului de muncă – măsură care era iminentă. 2. Pierzând alegerile din 2016, și eu nemaiprimindu-l înapoi la primărie, a mers la AFP București, pentru concurs, în vederea ocupării funcției de secretar al comunei Izvoarele. Numai că, acolo, colac peste pupăză, a luat nota 3 (după 24 de ani de meserie, funcționar public de carieră – nu-i așa, domnule Cornică?). Apoi, a încercat să meargă secretar la Primăria Schitu, unde, primarul de acolo, a pus niște condiții pe care nu le-a acceptat. Și a plecat, mai departe, la Agenția de Plăți Olt, unde și aici s-a apucat de reclamații și, de unde, bineînțeles, a fost dat afară. Nemaiavând încotro s-o apuce și încolțit de datorii, a ales drumul exilului stând (muncind) în Belgia, un an de zile, după care a venit, din nou, să candideze în Vâlcele, la alegerile din acest an, pentru funcția de primar. Dar știți de ce? Vă spun eu… În afară, trebuie să muncești ca să câștigi un ban. El, funcția de secretar o mai poate ocupa doar prin concurs. Și aici, ați văzut, că se produc „surprize”, și el fuge de acest lucru. Pentru că nu este atât de deștept, pe cât se crede el, din strungar nu prea iese secretar… Apoi, Facultatea din Pitești, numai eu știu cum a terminat-o… Să mă contrazică, dacă îndrăznește! El vorbește că este nevoie să fii, în permanență, în legătură cu oamenii? Păi, cum? Când el, timp de 12 ani, cât a fost subalternul meu, a făcut naveta între Slatina și Vâlcele, venind la ora 9 și plecând la ora 13, invocând tot felul de motive mincinoase… Oare, s-a schimbat acum? N-aș crede! Năravul din fire n-are lecuire!

Layout 1Despre alianța pe care a făcut-o cu Ion Birin, pot să vă spun că nu e în premieră – și ce poate fi mai edificator, decât aceste două poze ale lor, pe care le vedeți aici? (foto) Vedeți care sunt elementele de legătură ale acestui proiect comun! Iată cine vorbește despre moralitate! Și spune că nu este moral ca Taifas să primească și pensie și salariu! Tocmai Gherghe Cornel! Consider că este normal ca, după 54 de ani de muncă, să primesc și eu o pensie decentă – după contributivitate. Dar, pentru Gherghe Cornel și Birin Ion a fost moral să primească sute de milioane sau miliarde de lei vechi nemunciți? Îi las să răspundă ei! Pentru că, cu ani în urmă, domnul Gherghe Cornel a făcut ca soția sa, Mădălina, și fratele său, Florin, să primească sute de milioane, iar domnul Birin Ion a încasat miliarde de lei, ilegal, plus pentru soție, nora sa și fiul cel mic, la fel, sute de milioane!

De asemenea, poate Cornel Gherghe să-mi ia dreptul de a alege și de a fi ales? Eu cred că nu… Deși a încercat, dar cu mine nu a ținut. Așa cum l-a făcut pe Birin! El dorește să fie primar al comunei Vâlcele?! Păi, dau scris cetățenilor că nu este bun de nimic, în ceea ce privește gospodărirea localității și a aduce bani de la UE, Guvern sau Consiliul Județean. Este un zero barat și știu bine ce vorbesc! Despre investițiile care s-au făcut în comună, Cornel Gherghe vorbește și arată poze cu cele aflate în lucru! Să vorbească și să arate poze cu cele făcute de el și Birin. Adică, asfaltul de pe cioanta Mandinești, cel din zootehnia de la Vâlcele de Sus, care sunt făcute castravete! Sau de scările școlii Bărcănești, care trebuie refăcute din nou, pentru că au fost făcute cu măturătură și polistiren, în loc de balast și ciment! Unde ar fi fost aceste două foste „glorii”, unul în Dubai (Gherghe Cornel) și altul la Bistrița-Năsăud (Birin Ion)? Iar despre apa și canalizarea din Vâlcele de Sus, pot spune că am băgat miliarde de lei vechi, în urma acestor domni, pentru a schimba stația de clorinare din gazos în lichid, tablouri electrice, instalații electrice, pompe și altele, pentru a obține autorizație de funcționare.

Cine vrea să se convingă, să vină să vadă. În anul 2000, când a devenit primarul comunei Vâlcele, a găsit o primărie și un bazin de apă strâmb (Bădia), începute și neterminate, și un târg comunal care arăta ca acum 60 de ani în urmă. Asta era zestrea pe care am găsit-o atunci, lăsată de Gherghe Cornel și Birin Ion, la 20 de ani de la Revoluție. Văzând aceste lucruri dezolante, am pus piciorul în prag și am început să construiesc, în Vâlcele – cu toată opoziția celor doi indivizi, care au stat la umbră și apă rece, atâta timp în primărie și care n-au făcut niciodată nimic. În târg, am și început lucrările, în vederea autorizării acestuia, cu bani de a CJ, nu din taxele și impozitele oamenilor sau ale lui Gherghe, care, acum câteva zile, a plătit 6.800 lei, pentru că rămăsese cu cinci ani în urmă.

Încercând să umble și aici, cu diferite șmecherii, dar nu i-a mai ținut, pentru că nu mai este la butoane, lucru după care aleargă cu gura căscată și acum! În legătură cu izlazul comunal, Gherghe Cornel a uitat că lui i-am încredințat, prima dată, să rezolve această problemă. Și așa de bine a făcut-o, încât am avut numai necazuri și reclamații din partea lui Florea Butoi care, pe bună dreptate, îmi spunea: „Bine, bă, primare, eu, cu 700-800 de oi, am 11,5 ha de izlaz și Eugen lui Trocan, cu 60-70 de oi, are tot ca mine?” Mă duceam și-l întrebam: „Cum ai făcut, mă, Cornele?” – „Ce să fac, domne’, am împărțit după relief și după cum m-am priceput și eu” – „ Mă, Cornele, fi-ți-ar relieful al dracului, tu nu vezi că ăsta are dreptate?” Am tras, doi ani de zile, să desfac încurcăturile lăsate de acest individ, care se credea miezul în primăria Vâlcele. În altă ordine de idei, el vorbește de gunoaie?! Păi, îl întreb eu: în 12 ani, cât a stat secretar cu mine, a avut vreo inițiativă în acest sens? Că timp a avut suficient să mobilizeze copiii de la școală, pe cei de la Legea 416 sau voluntari, să facă curățenie în comună – așa cum a făcut viceprimarul Boldoi Ion. Este adevărat, gunoaiele este o problemă greu de gestionat. Nicio inițiativă, niciun proiect n-a avut acest individ Gherghe Cornel, de a atrage tinerii să i se apropie. Păi, în 24 de ani ca secretar, a făcut ceva pentru ei? Nu! Oare, de acum încolo, va fi în stare? Eu nu cred! Pentru că știu prea bine ce-i poate capul și că nu este în stare de nimic.

Eu am făcut ceva în acest sens, aducând, pe terenul de fotbal, echipe din toate orașele județului Olt. Dau scris că Gherghe Cornel nu e în stare să cumpere o pereche de ghete, nu 17. Dar s-o mai înscrie în Campionatul Județean… În 12 ani, cât a stat cu mine ca secretar, nu a fost în stare să organizeze, măcar o singură dată, o manifestare cultural-sportivă (fotbal, tenis de masă, șah, table și altele). Nici gând de așa ceva! Oare s-a schimbat ceva acum? Nu cred, din câte îl cunosc eu! Cât a fost secretar al comunei, vă spun eu realitatea: activitatea de secretariat a fost vraiște, de neimaginat (hotărâri ale Consiliului Local, dispoziții ale primarului, corespondența), lucru pentru care a fost sancționat, așa cum am arătat mai înainte. Registrele agricole de care răspundea direct – vraiște, necompletate cu ani în urmă. Oamenii nu mai știau ce este cu pământul părinților sau al bunicilor! Tragem, de un an, ca să le punem la punct. Arhiva, starea civilă, Legea 18, Legea Lupu și Legea 165 – toate vraiște! Acesta este Gherghe Cornel, fost secretar al comunei Vâlcele, timp de 24 de ani.

Dintre foștii colegi de-ai lui din Primărie, îi spun eu adevărul: niciunul nu-l agreează, în afară de frate-său și femeia de serviciu. Spun asta pentru că, în 24 de ani, cât a lucrat cu ei, îi ignora, credea că el le știe pe toate. Credea că el este „miezul”, fiind foarte avar, pervers și lacom – atenție cei care nu-l cunoașteți! (să ia el totul și altul nimic) Așa cum s-a întâmplat cu inundațiile provocate de Iminog. El – Gherghe Cornel – a fost primul la sporuri, la prime, la conserve și la alte bunuri venite de la Guvern. Dar, când era vorba de a merge prin ape sau noroaie, de a fi lângă oamenii necăjiți, își făcea de lucru la birou. Deci, „la plăcinte înainte, la război, înapoi!” Îl întreb public: în 24 de ani, ca secretar al comunei Vâlcele, din câți oameni a servit cu diverse documente, a rămas vreunul „neciugulit” de el? Aceasta este adevărata față a fostului secretar Gherghe Cornel.

În legătură de cum va arăta comuna cu Gherghe Cornel primar, vă spun eu și dvs. trageți concluzia. Dacă în 24 de ani ca secretar, ai trecut pe lângă niște lucruri și nu le-ai văzut să le faci sau să le promovezi, oare ești în stare acum? (Cum ar fi: ziua localității, botezul animalelor, monografia comunei, regularizarea Iminogului, heleșteul de la Momiceni, iluminatul public și alte investiții mari pe care le-am realizat eu, în ultimii patru ani, 2016-2020). Mărturisesc, sincer, că acest mandat mi s-a părut cel mai ușor dintre toate, pentru că atât Gherghe Cornel, cât și Birin Ion nu au mai fost în administrația publică locală. Am simțit și simt că localitatea Vâlcele respiră mai ușurată și este mai luminată, atât ziua, cât mai ales noaptea!

De asemenea, mărturisesc, sincer, că îi compătimesc pe Gherghe Cornel și pe Birin Ion, pentru că sunt disperați. Nu știu încotro s-o mai ia și ce să facă! Și, îi cred! Că au foamea în gât! Îi roade stomacul și li se împăiejenează ochii și îi iau durerile de cap când văd ce se realizează în Vâlcele. Oare ei nu văd că lumea din Vâlcele nu vrea să-i mai vadă în Primărie? Trebuie să le dea brânci, ca să priceapă? Chiar nu au simțit acest lucru până acum?

Vreau să le transmit celor două „foste glorii” ale comunei, următoarele versuri:

„Degeaba veți candida,
Nu câștigați în fața mea!
Degeaba mă dușmăniți,
Voi ca mine n-o să fiți!”

În viața unei comunități, sunt momente când nu trebuie să te bâlbâi în decizii. Trebuie să le rostești clar și răspicat oamenilor ceea ce vrei să faci pentru ei, pentru că numai așa ești apreciat. Taifas nu vrea publicitate electorală sau să spună minciuni și vorbe goale. Pentru că, la mine, dintotdeauna, faptele vorbesc! Consider că poate fi o lecție și pentru alții mai aplecați spre mărțișoare și felicitări trimise din Belgia care prea puțin au însemnat pentru unii cetățeni din comună. Și, mai ales, pentru necazurile lor…

În final, vreau să le spun cetățenilor, alegătorilor din Vâlcele, să aibă încredere în mine, la fel ca în 2000, 2004, 2012, 2016! Să continuăm împreună și în 2020, pentru că mai avem, încă, multe de făcut în această comună, pentru a fi, pe deplin, mulțumită toată lumea.

LINIA ÎNTÂI

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments