România de astăzi pare a fi o națiune prinsă într-o „Vale a Plângerii”, o metaforă ce ilustrează suferința și agonia unei țări în derivă. Asemeni unui loc unde lacrimile și durerea sunt prezente, la tot pasul, România se confruntă cu un colaps pe multiple fronturi: educațional, spiritual, economic și social. Tranziția de la comunism la democrație nu a fost fără traume, iar multe dintre umbrele trecutului totalitar încă bântuie prezentul, sub forme mai subtile și mai insidioase.
Primul și cel mai grav simptom al acestui declin este educația. O societate care nu investește în viitorul său, prin școală și formare, este una sortită eșecului. În România, sistemul educațional este fragmentat, subfinanțat și inadecvat pentru nevoile unei lumi moderne. A crescut numărul analfabeților funcționali, persoane care, deși știu să citească, nu înțeleg și nu pot folosi informațiile din text. Fără o bază solidă de educație, o națiune rămâne prizoniera ignoranței, incapabilă să evolueze.
Pe plan spiritual, Biserica, cândva pilon de stabilitate și credință, este acum în mâinile unor lideri mai mult preocupați de interesele personale sau de cele politice decât de binele comunității. Preoții „cu ochi albaștri”, o aluzie la colaboratorii regimului comunist, continuă să țină în frâu o spiritualitate înstrăinată de valorile autentice ale credinței strămoșești. Teoriile globaliste și presiunile modernității au erodat rădăcinile profunde ale tradițiilor religioase și au creat un vid spiritual care lasă loc unor noi forme de idolatrie: consumerismul, hedonismul și o lipsă generalizată de sens.
Politica României este descrisă ca fiind dominată de fracțiuni și rămășițe ale vechiului regim, o constatare amară că structurile de putere nu au suferit o reformă reală. Partidele politice, în loc să fie motoare ale schimbării, sunt văzute ca niște continuatoare ale vechiului PCR, purtând în ele germenii corupției și ineficienței. Economia este la pământ, iar leadershipul actual pare mai preocupat de perpetuarea propriilor interese decât de binele general al națiunii.
România de astăzi pare să își fi condamnat generațiile tinere la un viitor sumbru. Împovărați de sărăcie, droguri și lipsă de perspectivă, mulți tineri par să fi pierdut orice speranță într-o viață mai bună. Emigrarea în masă a românilor spre alte țări devine, astfel, nu doar o opțiune, ci o necesitate pentru mulți, lăsând în urmă o țară cu o populație îmbătrânită și o economie lipsită de forță de muncă.
„Icoanele au lacrimi de sânge”, o imagine care reflectă pierderea credinței și a speranței, sugerează că România nu mai găsește alinare nici măcar în tradițiile sale religioase. Eșecul moral și spiritual este perceput ca fiind total, iar „Dumnezeu a murit” în sensul în care, în ochii multora, prezența divinului și a justiției s-a stins, lăsând loc unei societăți dominate de minciună, ipocrizie și lipsa de empatie.
România pare să fi ajuns la un punct critic. Valea Plângerii, locul metaforic al suferinței și durerii, este astăzi o oglindă a unei națiuni care a pierdut direcția, antrenată într-un vârtej de corupție, declin moral și spiritual. Însă, în ciuda acestui peisaj sumbru, întrebarea rămâne: poate această Vale a Plângerii să fie părăsită? Poate România să găsească o cale de a se ridica din acest abis?
Depinde de generațiile viitoare, de cei care au curajul să se ridice împotriva minciunii și nedreptății, să își regăsească identitatea și să reclădească o țară pe principii solide și autentice. Atât educația, cât și renașterea spirituală și morală ar putea fi cheile care să deschidă drumul spre o Românie renăscută, o Românie care își va depăși condiția de astăzi, ieșind din Valea Plângerii și îndreptându-se spre un viitor demn de jertfele înaintașilor.
Dumitru Sîrghie
,,Mulţi îs cei ce se prefac
Şi glorifică întruna,
Să triumfe, înc-un veac,
Slujitoarea lor… minciuna.,,
Vom muri si vom vedea, dle Sirghie.
Stima si respect.