D-le primar, aveți Guvern, aveți Parlament, aveți președintele Consiliului Județean, un băiat tânăr și destoinic. Ce vă mai lipsește în comuna dvs., ca să fie bine?
D-le, sincer să fiu, de când sunt primar, de 22 de ani, un tânăr ca președintele CJ Olt, Marius Oprescu, n-am întâlnit. Un om de mare cuvânt. Pe omenașul ăsta, acum patru ani, l-am urcat pe scenă, de Sfânta Mărie, împreună cu tot Consiliul Județean (atunci era președinte Paul Stănescu). Și am spus: „D-le președinte, v-am adus la Bărăști să ne spuneți când ne luați praful de pe DJ 657 B, drumul județean al dvs. și DJ 703 Mârghia (Județul Argeș)!”
D-l Stănescu mi-a spus atunci: „D-le primar, aveți dreptate, dacă îmi spuneți și unde sunt banii!” Și am zis: „Domnule, eu nu știu unde sunt banii! Dar dacă ziceți că nici dvs. nu știți, cred că ar trebui să-l întrebăm pe d-l vice Oprescu. Poate o ști dumnealui!”
Și d-l Oprescu a ieșit atunci pe scenă și a spus clar la oameni: „Eu, în mandatul acesta (primul mandat al lui Marius Oprescu), vă termin asfaltul cu județul Argeș, interjudețeanul!” Așa a fost domnule! Și a mai spus că, în actualul mandat, termină și DJ 657 B, la care, în aceste momente în care rostesc aceste vorbe, se lucrează intens.
Ce investiții v-ați propus în mandatul acesta?
Dintre toți vicepreședinții, dintre toți președinții de Consiliu Județean, nimeni nu mi-a dat vreun leu, pentru drumurile comunale. Ba, o singură dată, în 2000, d-nii Diaconescu și cu Ionică mi-au dat 500 de milioane lei vechi. Singurii bani. În rest, am văzut că, pe la toate comunele, s-au dat bani pentru drumurile comunale. Noi suntem o comună căreia nu i s-a dat un leu. Dar, eu am PETROM pe raza comunei și întotdeauna am știut să atrag banul și să-l gospodăresc.
În mandatul ăsta, dacă n-oi reuși pe bugetul meu propriu, în celălalt n-o să rămână un metru de uliță sau de străduță neasfaltat în comuna Bărăști.
Dar poate că d-l președinte Marius Oprescu se gândește să mă ajute și pe mine măcar cu un miliard acolo, ca să fac și eu o străduță, cu beton, cu asfalt, cu ce-oi putea eu.
Cum stați cu Căminul Cultural și cu Școlile?
Pentru Căminul cultural avem un proiect depus din 2007. Am primit informația că nu l-am reabilitat, că nu l-am adus la numite standarde și, bineînțeles, că am pierdut. E singurul obiectiv care mi-a scăpat și sper că voi reuși să-l fac. Să facem proiectul din nou! Pentru că e păcat de această comună care a avut o fabrică de cărămidă extraordinară. Toată construcțiile de mare valoare din județul Olt sunt cu cărămidă de la Bărăști. Și atunci se putea face un cămin cultural, cum nu exista în județ. Cărămida o aveau, balastrul îl aveau în gârlă, mâna de lucru era, cimentul le mai trebuia.
E o mare durere pentru mine că n-am realizat acest cămin, pentru că am promis în toate mandatele că voi face acest lucru. N-am reușit!
Cu școlile stăm foarte bine, dar avem copii din ce în ce mai puțini. Avem un Centru de îngrijire Copii, cu ajutorul Consiliului Județean și făcut prin Banca Mondială. Acolo avem vreo 15 copilași lipsiți de posibilități din partea familiei. Aici îi ținem de la ora 12.00 până la 16.00, le dăm o masă.
Câte dosare aveți la Legea 416?
Avem foarte puține. Avem 32 de dosare, iar majoritatea n-au posibilități să meargă să-și câștige o pâine. Sunt oameni mai necăjiți. Totuși Guvernul trebuie să regândească această lege. Să existe o măsură, în cazul în care îi pui la dispoziție loc de muncă și nu se duce. Părinții noștri plecau la sute de kilometri, la Constanța, și veneau o dată pe an acasă, la soție și la copii. Și făceau serviciu! Și acum se creează atâtea facilități… Va veni timpul când România nu va mai avea forță de muncă!
Din punct de vedere economic, în anii anteriori, aveați, pe raza comunei, niște firme agricole care contribuiau la bugetul comunei. Mai aveți?
Da, avem! Avem, pe raza comunei, vreo șapte societăți agricole. Asta a fost ideea mea, fiind inginer agronom, să avem o întrecere, dar nu socialistă, cum îi spunea înainte, ci democratică. Să fie cât mai mulți și să dea omului la timp tot ce-i trebuie. Toate firmele de la noi din comună sunt firme serioase. Și care răspund imediat la un apel al primăriei, în diferite probleme pe care le întâmpinăm.
Erau înainte, la dvs. aici, niște tradiții culturale importante. Se mai păstrează ceva?
Nu se mai păstrează nimic. Din păcate! Am avut și cor al comunei. Foarte frumos era. Și eu m-am urcat de multe ori pe scenă și am interpretat diferite roluri. Profesorii de la școală, oamenii de la diferite instituții din acea epocă participau la acele evenimente ale comunei.
Sărbătoarea comunei o mai țineți?
Eu respect această tradiție. Din cinci în cinci ani… S-a făcut până acum de patru ori, dintre care de trei ori sub conducerea mea.
Sunteți la al șaselea mandat. S-a născut cineva care să vă bată?
Da! De ce nu? Nu putem să gândim așa. Nu se poate așa. Eu, mâine dacă aș găsi un om care, cu adevărat, să-l văd că trage pentru comună și să facă ce trebuie, l-aș promova imediat. Așa trebuie să gândim!
Cum stați cu opoziția?
Opoziția este necesară, dar la noi nu prea există. Sau există fără a fi! Sunt 9 posturi de consilieri, dintre care 6 PSD, 2 PNL și 1 PMP.
Care va fi viitorul politic al lui Liviu Dragnea?
Păcat de omul acesta. Eu n-am nimic, dar asta a fost o înscenare politică, cu condamnarea lui pe Referendum. Fiecare, vrând, nevrând, a scos oamenii la vot sau i-a îndemnat să iasă la vot sau să nu iasă. Deci toți eram vinovați că s-a făcut acest referendum. Păi, cum domnule, 8 milioane de oameni am fost nebuni că ne-am dus la vot, ca să votăm? Nu se poate așa ceva. El ce-a făcut? Ce mesaje a dat? Că le-a spus la oameni să fie atenți în secții, să nu fie mituiți…
Ați fost anchetat și dvs.?
Da, bineînțeles! Dar la Bărăști nu s-a greșit, domnule, niciodată. Nici un vot n-a fost vreodată fraudat. Nu există așa ceva. Cum ai putea să te duci tu la semenii tăi să le spui să fure și pe urmă să-i bagi în belea? Și eu să stau ca marele șef! E frumos, domnule? Nu există așa ceva.
Grindeanu rezistă până la capăt?
Trebuie să reziste. E un guvern performant, e un guvern care face treabă. Uitați-vă că suntem lăudați, avem creștere economică… Uitați-vă că se creează locuri de muncă în țara asta. Avem locuri de muncă, avem bani!
Cum v-a picat dvs. epoca Vâlcov?
Domnule, venirea d-lui Vâlcov la noi a fost o treabă strategică, judecată de ăi mari de la județ. Eu am unul care i-a spus că, dacă nu vine la mine în comună, să vadă cu ce probleme mă confrunt, nu va lua voturi la Bărăști. A venit, a mers personal cu mine pe jos și mi-a spus așa atunci: „Bă, nea Gealapule, mi-am dat seama de ce țin bărăștenii la dumneata. Că dumneata din nimic ai făcut ceva. Eu dacă ajung parlamentar te voi ajuta.”
Păcat de el. A ajuns parlamentar cu voturile bărăștenilor, dar pe mine nu m-a ajutat cu nimic. Mi-a luat trei proiecte și el și Bărbulescu și duse sunt și în ziua de azi. La toate comunele le-a promovat proiecte, numai la Bărăști nu. Și din surse sigure am auzit că Vâlcov a zis: „Bă, pe comunistul ăla de la Bărăști lasă-l pentru mai târziu!” Îi mulțumesc! Dar dacă dumnealui era cu adevărat democrat, trebuia să-și respecte cuvântul. Nu a făcut lucrul acesta!
Un mesaj către cetățenii comunei…
Bărăștii sunt oameni harnici, oameni muncitori. Eu nu le cer decât să aibă încredere în tot ceea ce le-am spus, pentru că tot ceea ce am spus se va face!
Dumitru SÂRGHIE